Viisi teesiä vanhustyöstä eduskuntavaaleihin

Vallin viisi vaaliteesiä

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry haluaa vanhuspalveluita tuottavien järjestöjen äänen kuuluviin eduskuntavaalien alla. Vallin viisi vaaliteesiä nostavat esiin vanhustyön ajankohtaisia kysymyksiä, joihin toivomme tulevien kansanedustajien tarttuvan.

Teesien tavoitteena on vanhuspalveluita tuottavien järjestöjen toiminnan turvaaminen myös uudessa sote-ympäristössä. Järjestöjen toiminnan turvaaminen varmistaa monipuolisten ja laadukkaiden vanhuspalveluiden tarjonnan myös tulevaisuudessa. 

Vallin viisi vaaliteesiä

1. Yleishyödyllinen vanhuspalvelutoiminta on turvattava uudessa sote-ympäristössä

2. Hankintalain on turvattava vanhuspalvelujen käyttäjien osallisuus ja palvelujen monimuotoisuus

3. Yksinasuvien vanhusten kotihoidon ja -palvelujen kehittäminen keskiöön

4. Eriarvoistuminen ei saa kasvaa 

5. Kansalaistoiminnan rahoitus on koko yhteiskunnalle tärkeää

Korostamme vanhojen ihmisten osallistumista ja sosiaalista kanssakäymistä tukevan kansalaistoiminnan merkitystä vanhuspalveluiden rinnalla.

Vaadimme turvaamaan pienten ja keskisuurten sekä alueellisten palveluntuottajien mahdollisuudet osallistua vanhuspalveluita koskeviin tarjouskilpailuihin. Lainsäädännöllä tulee varmistaa, että isojen organisaatioiden rinnalla myös järjestöt voivat osallistua kilpailutuksiin. Näin turvataan vanhusten näkökulma palveluita ostettaessa, ja taataan jokaiselle vanhukselle mahdollisuus turvalliseen, mielekkääseen ja merkitykselliseen elämään. 

Yksinasuvien vanhusten määrä kasvaa yhteiskunnassa. Siksi vanhusten kotihoitoon ja -palveluihin tulee laittaa riittävästi rahaa hyvän vanhuuden takaamiseksi kaikille. 

Myös yhteiskunnalliseen eriarvoistumiseen on puututtava sekä pidettävä huolta pienituloisten ja pienen eläkkeen varassa elävien oikeuksista riittävään toimeentuloon ja laadukkaisiin palveluihin. Raha-automaattiyhdistyksen tuotot on ohjattava täysimääräisinä sosiaali- ja terveysalan järjestötyöhön ja vanhusalan palveluiden parantamiseen.

Tutustu teeseihin ja printtaa omasi!