Esitämme 3+3 toivomusta

Riitta ja Hillervo näyttävät, mistä päin löysivät (olisivat ehkä voineet löytää) menninkäisen.

Elämänote-ohjelman hankkeissa eri puolilla Suomea työskentelevien ammattilaisten laaja-alainen osaaminen korostuu näin kuntavaalien alla. Kotipirtti ry:n yhteydessä toimivan Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä -hankkeen Riitta ja Hillervo ovat kirjoittaneet 3+3 toivomusta, jonka kautta saa näkymän hyvän asumisen ratkaisuihin ja siihen, mitä tulevien kuntapäättäjienkin on hyvä huomioida:

Eräänä päivänä yhteisökyläkehittäjä Riitta Birck ja muistiasumisen kehittäjä Hillervo Pohjavirta Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä -hankkeesta kävelivät ruohottunutta polkua pitkin alueella, joka edelleen odotti lopullista kaavaa Käräjätörmän monisukupolvisen yhteisökylän rakentamiseksi Länsi-Tampereelle. He kantoivat kädessään lyhtyä, jonka liekki hehkui unelmista. Hillervo ja Riitta olivat huolissaan, sillä lyhdyn hehku oli välillä himmeä ja he pelkäsivät sen jo sammuvan. Jotta lyhdyn hehku palaisi kirkkaana, sen ääressä täytyy unelmoida ja siksi he olivat lähteneet unelmointikävelylle keskustelemaan niistä asioista, joiden hehkua he halusivat vaalia.

Yhtäkkiä jostain kuului äkäistä kirkumista. Hillervo ja Riitta riensivät ääntä kohden ja näkivät kaavoitusalueen kulmalla kiukkuisen menninkäisen, joka oli jäänyt parrastaan kiinni puupinojen väliin. Menninkäinen riehui ja tempoi, mutta ei saanut itseään irti. Nähdessään Hillervon ja Riitan, menninkäinen alkoi anella heiltä apua. Hillervo ja Riitta muistivat kuulleensa tarinoita, joissa vastaavassa tilanteessa vastalahjaksi sai kolme toivomusta, joten he katsoivat toisiinsa ja päättivät käydä pientä toivomuskauppaa. ”Mitä saamme, jos autamme sinua?” Hillervo kysyi. ”No kolme toivomusta tietenkin”, äkäinen menninkäinen vastasi. ”Kumpikin?” jatkoi Riitta. ”Hyvä on, hyvä on, saatte kolme plus kolme toivomusta, jos autatte partani pois puun alta”,

Autettuaan helpottuneen menninkäisen vapaaksi Hillervo ja Riitta alkoivat miettiä toivomuksia. Riitta katseli ympärilleen ja parahti: ”Kunpa kaavoitus- ja rakentamisbyrokratia olisi niin ketterää ja nopeaa, että odottaminen ei muutu toivottomuudeksi ja ihmiset väsyvät kannattelemaan asumisunelmaansa.” Siinä meni hanketyöntekijän ensimmäinen toivomus. ”Löytäminen”, miettii Hillervo. ”Pitäisi olla yksi paikka, mistä löytyisi kaikki tieto asumisesta, kun ikääntyy. Millaisia paikkoja on tarjolla, hinnat, palvelut, sijainnit. Kaikki löytyisi yhden klikkauksen takaa.” Siinä meni Hillervon ensimmäinen toive.

”Olisipa muuten hienoa, että jokaisessa kaupunginosassa olisi oma monisukupolvinen yhteisöllinen korttelitalo, sellainen alueen sydän, jonne ihmiset voisivat kokoontua kahvittelemaan ja seurustelemaan ja siellä voisi toimia myös erilaisia harrastusryhmiä, olla avointa toimintaa ja neuvontaa. Siis ihan jokaisessa lähiössä!” innostuu Riitta jatkamaan. ”Ja tietenkin lähiössä olisi oma yhteisöllisyyskoordinaattori, oma korttelityöntekijä, joka auttaa yhteisöllisyyden syntymisessä alueen taloissa ja kortteleissa.” (Hups. Riitalta taisi mennä jo kaksi toivetta, huomasikohan hän…)

”Juu, naapuruus”, pohtii Hillervo. ”Naapuruus ja naapuriapu kunniaan! Korttelin yhteisöllisyystyöntekijä voisi olla myös vuorovaikutteisten ja avuliaiden naapuruustalojen synnyttäjä ja avittaja”. Hillervo miettii hetken ennen kuin jatkaa. ”On todella tärkeää, että kaiken ikäiset saisivat kertoa mielipiteensä ja toiveensa asumisestaan ja asuinympäristöstään. Ja sitten näitä mielipiteitä oikeasti kuultaisiin. Voisikohan se korttelitalo olla se paikka, missä ajatuksiaan saisi kertoa ja ne menisivät eteenpäin?”
”Tuo on hyvä idea”, jatkaa Riitta. ”Muuten, toivoisimmeko vielä, että meistä tulisi arvostettuja ja kysyttyjä, hyväpalkkaisia asiantuntijoita?” ”Juu”, vastaa Hillervo,” paitsi että meidän kaikki toiveet taisivat mennä jo.”

Loppusanat: Oikeasti vapautettavia menninkäisiä ja palkkiotoiveita tapaa harmittavan harvoin. Ehkä kerran tuhannessa vuodessa, joten toiveiden toteuttaminen ja parempi maailma taitaa olla meidän omissa käsissämme. Vaikka hanketyöntekijä on se, joka astuu ihmisten arjen keskelle, näkee, kehittää, innovoi, innostaa, kutsuu, rohkaisee, yksi häneltä puuttuu, ja se on valta. Valtaa käyttävät päättäjät. Tuleva kuntapäättäjä, kutsu ympärillesi auttamaan päätöksenteossa niitä ihmisiä, joilla on kosketus ihmisten arkeen ja näkemyksiä siitä, mitkä valinnat pitkässä juoksussa edistävät hyvää elämää ja tuovat kunnalle myös säästöjä. Näitä kahvikeskusteluja odotellessa.

Riitta Birck ja Hillervo Pohjavirta
Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä-hanke

PS. Lue lisää ikääntyneiden asumisesta, yhteisöllisyydestä ja hyvän elämän mahdollistamisesta täältä.