Blogi: Digiklubeissa opitaan ja opetellaan mukavasti . 09.05.2018 | Blogi | Kirjoittaja: Kati Harkoma

Olen tänä keväänä järjestänyt jo kolme Digiklubia, joissa ideana on opettaa ikäihmisille mm. sähköisten palvelujen käyttöä. Opastajina toimivat ”digiagentit”, jotka ovat ikäihmisiä hekin. Digiklubeja on pidetty nyt alkuun Espoossa ja Jyväskylässä, syksyllä toimintaa on tarkoitus laajentaa uusiin paikkoihin.

Parasta klubitapaamisissamme on ollut mukava tunnelma. Tilaisuuteen on tultu avoimin mielin ja valmiina oppimaan uusia asioita: palautteen perusteella joka ikinen klubissamme käynyt on oppinut tilaisuuden aikana jotakin uutta. Joillakin on osaamista jo ennestään ja toisilla ei mitään: yksi esitetyistä toiveista digiklubeille onkin, että aloittaisimme ihan alusta. Mikä sitten on alku kenellekin? Neuvoja tarvittaisiin jo ihan alkuun laitteiden hankintaan ja niiden käyttökuntoon laittamiseen. Sen jälkeen aletaan tutustua siihen, mitä laitteella voi tehdä…

Tarjoamme mahdollisuuksia

Klubitapaamisissa on valtavasti haasteita, mutta niiden sijaan keskitymme ainoastaan mahdollisuuksiin. Mietimme tapauskohtaisesti, minkälaisia asioita kukakin voisi laitteellaan tehdä. Yhdessä mietimme parhaan ratkaisun kuvien siirtämiseen tabletista tietokoneelle. Keksimme hakukoneisiin sopivia hakusanoja ja niiden yhdistelmiä. Teemme selaimeen suosikkeja/kirjanmerkkejä. Käymme paikoissa, joissa kukaan meistä ei ole aiemmin käynyt…

Haasteista sen verran, että osallistujien erilaiset laitteet erilaisine käyttöliittymineen vaativat aina vähän perehtymistä. Kuka osaa käyttää ihan kaikkea? Kukin opastaja opastaa omaa tapaansa käyttää laitteita ja sähköisiä palveluita. Jos opastaja on esimerkiksi tottunut käyttämään eri selainta kuin opastettava, voi hankaluus tulla eteen jo tässä: näkymä eroaa tutusta ja sitä on vaikea hahmottaa. Opastettavat kun eivät välttämättä edes tiedä, että on olemassa koko joukko vaihtoehtoja.

Oppimisen iloa

Pieni oivallus saattaa olla iso juttu: kun selvisi, että kännykällä tekstit saa suurennettua näytöllä liu’uttamalla kahta sormea erilleen toisistaan, oivaltamisen ilo ja oppimisen hehku nousi opastettavan kasvoille. Asialla saattoi oppijan arkipäivässä olla hänelle valtavasti merkitystä. Myös opastajille asia tuotti paljon iloa, sillä oli hienoa nähdä oppijan riemu ja innostus.

Näyttää siltä, että aika monet tulevat Digiklubiin ystävän tai puolison kanssa. Enemmistö osallistujista on naisia mutta on siellä miehiäkin mukana. Monet ottavat oman laitteensa mukaan ja haluavat oppia tekemään asioita juuri sillä, vaikka kaikilla agenteilla on tablet-tietokoneet asioiden näyttämistä varten. Parasta olisi, kun jokainen oppija saisi henkilökohtaista opastusta, mutta Digiklubeissamme on yhdellä digiagentilla ollut jopa kuusi opastettavaa yhtä aikaa.

Kevään Digiklubit ovat olleet kivoja tilaisuuksia ja osallistujia on ollut paikalla sopivasti. Opastuksen ja neuvonnan tarve on selkeä, ikäihmiset tarvitsevat apua laitteiden käyttöön. Ja niille jotka sitä osaavat etsiä, on oltava tarjontaa: Digiklubit eivät yksinään pysty auttamaan kaikkia, vaikka osaltaan ovatkin mukana torjumassa digisyrjäytymistä.

Kati Harkoma, Suunnittelija ja Digiklubit-hankkeen vetäjä
kuva: Karoliina Randelin