Blogi: Lea Stenberg - matka jatkuu . 03.09.2018 | Blogi | Kirjoittaja: Lea Stenberg

Kun 2009 helmikuussa aloitin työt Vallissa, silloinen toiminnanjohtaja Marja-Liisa Kunnas kehotti minua ajattelemaan isosti. Niinpä yhdessä Vanhustyön keskusliiton kanssa rakensimme KÄKÄTE-projektin, jossa yhdessä loimme jotain ihan uutta. Tätä uutta olemme viimeiset kolme vuotta syventäneet Ikäteknologiakeskuksessa. Kymmenentuhatta ikäihmistä on jakanut kokemuksiaan ja ajatuksiaan teknologiasta ja digitalisaatiosta vastaamalla kyselyihimme. Olemme julkaisseet puolisen metriä oppaita, tutkimuksia ja selvityksiä, joista monen painos on jaettu loppuun. Kymmenissä seminaareissa palveluntuottajat, asiantuntijat ja ikäihmiset ovat yhdessä etsineet keinoja parempaan elämään teknologisoituvassa yhteiskunnassa. Tämä on ollut uskomaton matka!

Matkalla tärkeitä ovat hyvä seura ja hyvät eväät. Olen onnekas, kun aika Vallissa on tarjonnut nämä kummatkin. Olen saanut mahdollisuuden tehdä töitä rautaisten ammattilaisten kanssa. Töihin on aina ollut mukava tulla - eväistä parhaimpia ovat yhteiset oivallukset, jaetut elämän kommellukset ja kokemukset sekä se tunne, että olemme tärkeällä asialla liikkellä. Ikäihmisiä pitää kuulla. Hyvä vanheneminen on jokaisen oikeus ja yhteistyöllä maailma tulee paremmaksi.

Valmis se maailma ei kuitenkaan ole. Hyllyjä siivotessani vastaan tuli dokumentti vuodelta 2011, jossa olimme pohtineet ikäteknologian kenttään liittyviä haasteita. Monet ovat edelleen ajankohtaisia. Pähkinöitä riittää purtavaksi ja onneksi Ikäteknologiakeskuksen työ jatkuu.

Syyskuussa avaan Ikäinstituutin oven ja lähden uudelle matkalle etsimään keinoja ikäihmisten osallisuuden lisäämiseen, omaan elämään vaikuttamiseen ja huono-osaisuuden vähentämiseen 20:n hankkeen kanssa Elämänote-koordinaation avulla. Hanke on yhteinen Vallin kanssa.

Kauas en siis lähde - tapaamisiin hyvän vanhuuden puolesta -teeman tiimoilta!

Lea Stenberg