Koskenrinteellä pelaillaan – tietotekniikka tulee tutuksi oheistuotteena . 01.02.2017 | Blogi | Kirjoittaja: Sirpa Kotola

Palvelutaloyhdistys KOSKENRINNE ry sai viime vuoden lopulla teknologiajätti Googlelta varsin merkittävän avustuksen Kymenlaakson alueella toteutetun yhteisötukiohjelman kautta. Yhteisötukia voivat hakea alueen järjestöt ja yhdistykset erilaisiin oppimista tai teknologian käyttöä edistäviin hankkeisiin.

Koskenrinteen Kodit on mukana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Games and Apps for Health and Wellbeing (GAHWA)- hankkeessa, jonka tavoitteena on edesauttaa uusien terveyttä ja hyvinvointia edistävien sovellusten ja pelien syntyä. Koskenrinteen Kodeissa testataan näiden sovellusten ja pelien hyödyntämistä ikäihmisten virikkeinä ja kuntoutuksessa. Hankkeessa on mukana myös muita alueen vanhustyön tuottajia, kehitysyhtiö Cursor Oy ja Kouvola Innovation. GAHWA-hankkeen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun osahankkeen toiminnan keskiössä on vahvasti soveltava tutkimus ja kokeilujen tuottaminen.

Koskenrinteellä avustuksella hankittiin tabletteja ja isoja näyttöjä jokaiseen ryhmäkotiin ja kotihoidon yksikköön. Näin tabletin kuvaa ja ääntä voidaan seurata laajemmallakin porukalla. Ammattikorkeakoulun pelin kehittäjien lisäksi pelitapahtumia on järjestetty läheisen Langinkosken yläkoulun tietotekniikan valinnaiskurssilaisten kanssa. Nuoret ovat käyneet jo kahteen otteeseen opettajansa Kari-Pekka Teittisen kanssa pelailemassa vanhusten kanssa.

Tabletilla  asukkaitten kanssa pelattiin ristinollaa, osa katsoi hauskoja kotivideoita, osa tutki muistipelejä - ja osa kuunteli musiikkia ja laati samalla oman Suomi100 -soittolistan.

Nuoret saivat asukkailta kiitoksia, kun apua löytyi myös omien kannettavien kanssa toimimiseen. Osa asukkaistamme ei halunnut tulla lähellekään uutta teknologiaa; se ei kiinnosta, ehkä pelottaakin jonkin verran. Osa on kiinnostunut, mutta ei  vielä uskaltanut itse kokeilla - seuraavan kerran sitten.