Vinkit ikäihmisten ja omaisten yhteydenpitoon

Sivua on päivitetty 5.6.2020. Voit vinkata uusia vinkkejä sivulla sähköpostitse info[at]valli.fi tai palautelomakkeella.

Ilmaiset pikaviestintä- ja videopuhelusovellukset

WhatsApp -pikaviestintäsovellus on mainio keskusteluväline, sen avulla voi viestitellä sanallisesti ja lähettää kuvia, mutta myös videopuhelu (jopa ryhmävideopuhelu) on mahdollinen. Erilaiset yhteisöt ja perheet ym. voivat muodostaa WhatsApp-ryhmän, jolloin koko joukko voi seurata ja osallistua keskusteluun. Apple-käyttäjien välinen pikaviestintä- ja videopuhelusovellus Facetime on saman tyyppinen kuin WhatsApp ja sillä voi viestitellä tekstiviestein tai videopuhelulla.

Skype on useimmille tuttu videopuhelualusta, joka myös toimii suomen kielellä. Microsoft Teams on tietokoneella ja mobiililaitteilla käytettävä etätyökalu, jolla voi ottaa videoyhteyden yhteen tai useampaan henkilöön yhtä aikaa. Zoom on helppokäyttöinen, se vaatii kuitenkin rekisteröitymisen. Sen sijaan Jitsi Meet ei vaadi rekisteröitymistä, ja on Zoomia helppokäyttöisempi.

Maksulliset pikaviestintä- ja videopuhelusovellukset

Ikääntyneiden käyttöön on myös kehitelty juuri heitä varten suunniteltuja maksullisia videopuhelinsovelluksia, jotka toimivat järjestelmän oman päätelaitteen välityksellä. Monet näistä ovat hyvinkin suositeltavia ja erittäin helppokäyttöisiä ratkaisuja, mutta niiden käyttöönotto vaatii ainakin hieman perehtymistä ja toimintakuntoon laittamisen.

Oulumo valmistaa ikääntyneille soveltuvaa kuvapuhelinlaitetta. VideoVisit tarjoaa muun muassa virtuaalihoitopalvelua, jossa asiakkaalle toimitetaan tabletti, johon on valmiiksi asennettu videovisit -sovellus. Vooler on nopea tapa ääni- ja videopuheluun, eikä videopuheluun kutsutuilta tarvita erillistä sovellusten asennusta.

Some-kanavat

Sosiaalisen median kautta voi mainiosti pitää yhteyttä läheisiin, ystäviin tai ihan vaan tuttuihin ja päästä osaksi heidän arkeaan. Esimerkiksi Facebookissa voi jakaa omia ajatuksiaan, kuulumisiaan ja valokuviaan omalle kaveripiirilleen.

Toinen sosiaalisen median palvelu, johon kannustamme ikääntyneitäkin liittymään on Instagram. Se toimii hyvänä kanavana välittää arkitunnelmia ja ilonhetkiä kuvina, joita on mukava jakaa omien läheisten kanssa.

Perinteiset keinot

Läheisiin saa pidettyä yhteyttä puhelimitse ja kyseltyä kuulumiset. Postikortti ilahduttaa ihan kaikkia, niin vanhempaa väkeä kuin pikkulapsiakin. Kirjeen, paketin tai kukkalähetyksen saaminen on aina ihana yllätys ja kertoo omalta osaltaan lähettäjän välittämisestä.

TOP