DigiAgeTalk2018: Puheentunnistus auttaa digilaitteen käytössä . 30.04.2018 | Uutiset

Eikö olisi helppoa, jos puhelin tai tietokone ymmärtäisi puhetta? Kysyimme ohjelmistoyritys Code-Q Oy:n Tapio Koivuniemeltä, mitä puheenohjauksella jo voidaan tehdä. Yritys on mukana 5. kesäkuuta DigiAgeTalk 2018 -tapahtumassa.

Miten puheentunnistus auttaa ikäihmisiä?

Puheentunnistus on käytännöllistä ikäihmisille ja henkilöille, joiden on vaikea esimerkiksi pitää puhelinta kädessä tai nähdä laitteen näyttöä. Kehittämämme DialoQ apuvälineohjelmistojen avulla matkapuhelinta ja tietokonetta voi käyttää täysin puheella ohjaten. Puheentunnistus toimii myös vaikka puhe olisi hiljaista.

Toinen ohjelmistomme DialoQ Switch mahdollistaa tietokoneen käytön myös henkilöille, joilla on vaikeuksia puheen tuottamisessa. Sen avulla on mahdollista käynnistää esimerkiksi tietokoneen ohjelmia ja ohjata näppäimistöä ja hiirtä. Tämä kaikki tapahtuu yhden painikkeen avulla.

Mitä asioita puheentunnistuksella voi tehdä? 

Nykyisten ohjelmistojen avulla on mahdollista esimerkiksi soittaa puhelimella, lähettää tekstiviestejä ja sähköpostia sekä ohjata kodin laitteita, kuten televisiota.

Puheentunnistus toimii teknologiamme avulla jo oikein hyvin. Ohjelmisto on myös älykäs, eli se muovautuu sitä ohjaavan henkilön käytön mukaan. Puheentunnistus toimii, vaikka käyttäjän vireystila olisi heikko. Se osaa mukautua etenevän sairauden myötä ja ohjelmistoa voi muokata omien toiveiden mukaiseksi.

Mitä odotatte DigiAgeTalk 2018 -tapahtumalta?

Odotamme tapahtumalta mielenkiintoisia tapaamisia uusien ihmisten kanssa. On hienoa päästä näyttämään, miten puheentunnistukseen ja yhden painikkeen tekniikkaan perustuvat laitteet auttavat ikäihmisiä. Tapahtuma on meille hieno tilaisuus kuulla ikäihmisten omia kokemuksia uuden teknologian käytöstä.

******************

DigiAgeTalk 2018 - Ikäihmiset digitalisoituvassa arjessa - 5.6.2018, tapahtumakeskus Koskenranta, Helsinki.