Löytyykö ystävä ruudun takaa?

Etsivän vanhustyön verkostokeskus vieraili Lahden Avainsäätiön Ruutuystävät-toiminnassa yhdessä Iloa Arkeen -pysäkkien ja SenioriVerkon kanssa. Ruutuystävät vetävät Skype-kuvapuhelukeskusteluryhmiä. Ruutuystävät paitsi ohjaavat ryhmiä, mutta toimivat myös ystävyyden deittipalveluna: ”Meitä voisi sanoa ystävyyden Tinderiksi”, Elina Waajakoski vitsailee Kirsi Nykoppin nauraessa taustalla. 

Keskustelemaan pääsee kotoakin käsin

Ruutuystävät yhdistävät samanhenkisiä ihmisiä samoihin ryhmiin. Ohjaavatpa he ihmisiä kohtaamaan toisiaan myös livenä, kuvapuheluiden lisäksi. Ryhmien ohella keskusteluja on voitu järjestää myös vaikkapa kahdenkeskiseksi jutusteluksi, sillä ryhmät eivät välttämättä ole kaikille se ominaisin tapa pitää yhteyttä.

Kuvapuhelut mahdollistavat sosiaalisen kanssakäymisen silloinkin, kun jalat eivät kanna esimerkiksi läheisen palvelutalon ryhmätoimintaan. Vaikka toisinaan laitteet ja yhteydet takkuilevatkin, ovat toimintaan osallistuneet olleet Ruutuystävien mukaan todella kärsivällisiä ja kiitollisia mahdollisuudestaan keskusteluun. Aina osallistuakseen ei ole tarvinnut edes puhua: Elina ja Kirsi kertovat afaatikkoasiakkaista, jotka ovat voineet osallistua keskusteluun piirtämisen, elekielen ja ilmeiden avulla.

Ohjataan löydetyt kuvapuhelujen pariin

Lisäksi Ruutuystävät yhdistävät toimintaan osallistuneita myös heidän läheistensä kanssa. Asiakkaita opastetaan, kuinka otetaan yhteyttä Skypen avulla vaikkapa serkkuihin tai nuoruuden ystäviin. Skypeä käyttämään oppineet seniorit ovat innostuneet myös muista sähköisistä yhteydenpitovälineistä, kuten WhatsApp-pikaviestipalvelusta. Kuvapuheluita on käytetty hauskasti keskustelun lisäksi myös oman ympäristön esittelyyn: Ruutuystävät kertoivat, miten osa ryhmäläisistä on esitellyt esimerkiksi puutarhansa kukoistusta keskustelujen aikana.

Ruutuystävät pohtivat samanlaisia aiheita kuin etsivää vanhustyötä tekevätkin: kuinka tavoittaa palvelun tarpeessa olevia ikääntyneitä. Suurin osa palveluun osallistuneista ikäihmisistä on löytynyt yhteistyökumppaneiden kautta. Etsivässä vanhustyössäkin verkostot ovat tärkeässä asemassa ihmisten tavoittamisessa. Ruutuystävät kysyvätkin, voisivatko etsivät ohjata työssään löydettyjä iäkkäitä myös kuvapuheluvälitteisiin ryhmiin, joita he vetävät tällä hetkellä Päijät- ja Kanta-Hämeen alueella. Tulevaisuudessa toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muille alueille Suomessa. 

Karoliina Randelin
Suunnittelija
Etsivän vanhustyön verkostokeskus