Saako mummo olla hukassa vai turvaudutaanko paikannusteknologiaan? . 13.12.2017 | Uutiset

Vallin Ikäteknologiakeskuksen marraskuussa järjestämässä MUMMO HUKASSA – Apua paikannusteknologiasta? -seminaarissa pohdittiin ikäihmisen paikantamiseen liittyviä asioita. Ikäihmisten kasvavassa joukossa myös muistisairaiden ikäihmisten määrä kasvaa ja sen seurauksena eksymis- ja katoamistapauksia on vuosi vuodelta enemmän. Kotona tai hoivakodissa asuva muistisairas ikäihminen haluaa liikkua ulkona, kuten on aina tehnyt, mutta yllättäen hän ei enää osaakaan takaisin. Yhä useammin tällaisissa tapauksissa hankitaan avuksi paikannuslaite, jolla henkilö voi itse ilmoittaa eksymisestään tai joka ilmoittaa eksymisestä automaattisesti sovittuun paikkaan.

Turvallisuuden tunnetta – omaiselle?


Kenen tarpeisiin paikannuslaitteita sitten hankitaan? Vaikka laite olisi hankittu muistisairaan ikäihmisen hyvinvointia ja turvallisuutta ajatellen, palveleeko se loppujen lopuksi kuitenkin enemmän omaisia ja hoitotyötä tekeviä henkilöitä? Vikkeläjalkainen ja virkeä muistisairas ikäihminen saattaisi mieluusti vetäistä kymmenen kilometrin kävelylenkin kolmelta aamuyöstä, mutta jos omaiset kerta toisensa jälkeen huolestuvat näistä ”kotoa poistumisista” eivätkä tavoita häntä, aletaan asiaan etsiä ratkaisua. Vaihtoehtona voi olla joko lukita ikäihminen kotiinsa tai antaa hänen liikkua juuri kuten hän itse haluaa, mutta mukanaan hänen on kannettava paikannuslaitetta, että omaiset/hoitajat tarvittaessa löytävät hänet helposti.

Onko sitten eettisesti oikein käyttää paikannuslaitetta niin että koko ajan tiedetään missä ihminen liikkuu? Eikö mummo saa joskus olla hukassa, kysyttiin seminaarissa. Eräässä Hoivakodissa seurattiin tietokoneelta turvaranneketta käyttävän ikäihmisen ”yöjuoksuja” toisen asukkaan luona. Tilanne muodostui kiusalliseksi, kun asukkaan omaiset tulivat vierailulle ja ihmettelivät, missä hän luuraa. Hoivakodissa koettiin, ettei asukkaan sijaintia tarvinnut omaisille kertoa. Myös palvelutalossa asuvalla muistisairaalla ikäihmisille tulee olla riittävä yksityisyyden suoja ja oikeus päättää missä liikkuu. 

Entä onko eettisesti oikein kiinnittää muistisairaan ikäihmisen ranteeseen laite, jota hän ei voi itse irrottaa? Toki tällaisia käytetään vasta niissä tapauksissa, kun muistisairaus on edennyt pidemmälle ja laitevalmistajat toivovatkin, että laitteen käyttöön totuteltaisiin riittävän ajoissa, silloin kun ihminen itse ymmärtää miksi ja mihin tarkoitukseen laite on hankittu.

Laitteita joka lähtöön...

Kymmenen teknologiatuotteiden valmistajaa esitteli seminaarissamme erilaisia paikannusratkaisuja. Paikantamiseen sopivia laitteita on jo markkinoilla hyvin monen eri tyyppisiä, osa jopa ihan kohtuuhintaisia. Joihinkin kuuluu paikannuksen lisäksi palvelu, joka reagoi laitteen tekemiin hälytyksiin tai muuhun sen lähettämään informaatioon.

Toiset laitteista mittaavat samalla käyttäjän elintoimintoja ja kirjaavat niitä esim. hoivakodissa käytössä olevaan järjestelmään. Suurin osa esillä olleista laitteista hyödynsi GPS-paikannusta, jolloin sisätiloissa liikuttaessa ne eivät anna tarkempaa signaalia eli ikäihminen voi helposti kadota esim. kauppakeskukseen. Laitteet olivat joko ranteeseen kiinnitettäviä rannekkeita (osa rannekellon näköisiä) tai avaimenperä-tyyppisiä pikku rasioita, mutta olipa joukossa paikantavat kengänpohjallisetkin (oletuksena ilmeisesti, ettei muistisairas lähde kävelylenkille aamutossuissa). Laitteissa saattoi olla pelkkä paikannus- ja hälytystoiminto, mutta joissakin lisäksi sisään rakennettu puhelin, jolla voitiin keskustella eksyneen/pulassa olevan henkilön kanssa.

Olipa tarjolla minkälaisia laitteita tai palveluita tahansa, jokainen muistisairas henkilö on täysin oma tapauksensa, jonka tilanne on arvioitava yksilöllisesti ja käytävä avointa keskustelua ikäihmisen, omaisten ja mm. hoivapalvelun henkilöstön kanssa siitä, onko paikannuslaite juuri kyseiselle henkilölle sopiva ratkaisu. Kun rauhassa mietitään, mitä juuri tämä ikäihminen tarvitsee, voidaan ehkä löytää siihen paras tarjolla oleva ratkaisu – on se sitten teknologinen laite tai joku muu ratkaisu. Mikäli apua haetaan ikäteknologiasta, on tarkkaan mietittävä, minkälainen laite ja palvelu sopii juuri kyseiselle ihmiselle ja kuka vastaa esimerkiksi paikannuslaitteen tekemiin hälytyksiin.

Mummo hukassa -seminaarin esitysmateriaalit ja linkit mukana olleiden teknologiayritysten sivuille löytyvät tapahtumien esitysmateriaalit -sivultamme.