Vartissa jalkeille tukirangan avulla ja puheentunnistuksesta apua arkeen . 27.06.2018 | Uutiset

Terveisiä geronteknologian maailmankonferenssista

Yhdestoista kansainvälinen geronteknologian konferenssi toukokuussa 2018 tarjosi notkuvan noutopöydällisen tietoa, vaikutteita ja kohtaamisia helteisessä St.Petersburgissa Floridassa. Ehkä vaikuttavin oli silti konferenssin mahdollistama vierailu veteraanien kuntoutuskeskuksessa. Siellä konkretisoitui, miten valtavan murroksen edessä olemme muutaman vuoden päästä.

Yhdysvalloissa sijaitsee seitsemän veteraanien kuntoutuskeskusta/sairaalaa. Tampassa sijaitseva keskus tukee nuorta miestä, joka kertoi, että oli vartissa ottanut ulkoisen tukirankarobotin käyttöön ja käynyt pihamaalla kahdestaan kymmenvuotiaan poikansa kanssa kävelyllä. Nuori mies totesi, että kokemus oli melko ”cool”! Ulkoiset tukirangat ovat olleet jo muutaman vuoden käytössä kuntoutuksen tukena, ja suomestakin niitä löytyy ainakin pari. Uutta on, että nyt tukirankoja valmistetaan kotikäyttöön. Se on helposti puettava ja akku kestää. Tosin yksi pieni haaste vielä laajamittaisemmalle leviämiselle on: yksi tukiranka maksaa edullisimmillaan noin 70.000 euroa.

Vaikuttava oli käsien kuntoutukseen kehitetty robottikäsi, jolla toispuolisesti halvaantuneen käden kuntoutusta voitiin nopeuttaa todella merkittävästi. Laite oli juuri saamassa lääkinnällisen laitteen statuksen – ehkä saamme pian nähdä sellaisen meilläkin?

Robotiikka tulee -oletko valmis?

Robotit olivat konferenssissa laajasti esillä. Lukuisat hankkeet tutkivat niitä ja koko ajan opitaan lisää. Nyt tiedetään, että sillä ei vuorovaikutuksen kannalta välttämättä ole väliä, miltä arkiaskareissa auttava robotti näyttää, kunhan leipä tulee neuvoilla tehtyä tai bingon numerot menevät oikein. Sen sijaan moni edelleen suhtautuu varauksella etähallittaviin laiteisiin. Ikäihmiset haluavat tietää koska ja kuinka häntä tarkkaillaan – tosin esimerkiksi kaatuminen lisäsi halukkuutta ottaa monitoroiva ja yhteyden automaattisesti avaava robotti käyttöön.

Muistin tukemisen ohella paikasta toiseen liikkuminen on yksi suuri haaste ikäihmisillä jo nyt. Tiedetään myös, että muistisairaudet maksavat Kanadassa yhteiskunnalle enemmän kuin syöpäsairaudet. AgeWell -ohjelmassa on tutkittu näitä kysymyksiä erittäin laajasti, ja todettu, että ikäihmiset ja teknologian kehittäjät ovat edelleen liian kaukana toisistaan. Hienokaan muistipeli ei tue muistin ylläpitoa, jos tabletti-laitteen käyttö on osin ikäihmisen näkökulmasta epäloogista tai klikkauksen ja ”raahaamisen” ero vaikea hahmottaa. Hyvinkään toimiva robottiauto ei auta arjessa, jos autoon siirtyminen kotoa on haasteellista, rollaattorin autoon saaminen yksin ei onnistu, eikä kukaan tuo tehtyjä ruokaostoksia automaattisesti autoon. Teknologia ei yksin riitä.

Alexa eli Amazonin puheentunnistusteknologia leviää Yhdysvalloissa vauhdilla. Siitä ”hypetetään” laajasti, mutta haasteitakin on vielä tiellä. Yksi on muiden kielten tunnistus, toinen, että tunne ei välity. Asiaa pohtinut tutkija näytti puhuttelevan videosketsin, jossa ikäihmiset päättyivät kinastelemaan Alexan kanssa, ja jokainen kohtaus päättyi siihen, että ikäihminen totesi Alexalle – ”puhu mitä puhut – pidän pääni!”.

Mahdollisuuksia on – toivottavasti moni kehitettävä teknologia tulee pian helpottamaan arkeamme .


Lea Stenberg
Erityisasiantuntija
Ikäteknologiakeskus

Tukirankarobotilla esim. alaraajoista halvaantunut henkilö pääsee liikkeelle kotioloissakin.
Käsirobotti, jolla halvaantunutta kättä saadaan kuntoutettua perinteisiä menetelmiä moninkertaisesti tehokkaammin.