Kävin perjantaina 10.5. Kouvolassa Arjen apuvälineitä ja hyvinvointiteknologiaa -tapahtumassa. Tapahtuman järjestäjänä toimi Kouvolan aikuiskoulutuskeskus ja mukana oli alan toimijoita laidasta alitaan. Oli mm. Seniortek kukkatolppineen ja muine turvaratkaisuineen sekä Stadin ammattiopisto esittelemässä Naoki-robottiaan. Kiinnostavimmaksi anniksi kuitenkin etukäteen arvioin LUT:n ja Lamkin yhteisen HYteLab -hankkeen mainostaman terapiakissan.
Terapiakissa on edullinen hankinta oikean eläimen korvikkeeksi erilaisiin hoitoyksiköihin. Se vastaa samoihin hoivaamisen ja läheisyyden tarpeisiin kuin huomattavasti kalliimmat terapiarobotit. Toki ominaisuudet ja vuorovaikutuskyvyt eivät yllä samalle tasolle esimerkiksi hyljerobotti PAROn kanssa, mutta edullisuudellaan laite puoltaa paikkaansa jopa yksittäisen ikääntyneen kotihoidossa. Kissa vastaa kosketuksiin ja ääntelee ja liikehtii oikean kissan tavoin, se tuntuu sylissä oikealla tavalla löysältä, eikä niinkään muoviselta kuin tämän hintaluokan laitteelta voisi odottaa. Voisin hyvin kuvitella hankkivani tämän esimerkiksi ikääntyneelle vielä kotonaan asuvalle muistisairaalle, joka sairautensa vuosi on joutunut oikeasta elävästä kissastaan luopumaan. Tämä on riittävästi aidon kissan oloinen toimiakseen terapiakäytössä. Olen tyytyväinen että pääsin kyseistä kaveria tervehtimään.
Kokonaisuudessan tapahtuma oli hyvin tyypillinen alan tapahtuma; pieni ja oppilaitoksen järjestämä. Paikalla oli alan toimijoita, yrityksiä esittelemässä tuotteitaan ja muutama hanke ja (järjestäjätahon lisäksi) muu oppilaitos kertomassa omasta HyTe -alan toiminnastaan. Eli juuri sellainen kun osasin odottaakin. Toimii hyvin verkostoitumisessa ja yleiskatsauksena paikalla olevien yritysten uusimpaan tarjontaan.
Vaikka kyse olikin hyvin tavanomaisesta alan pienestä tapahtumasta, onnistui se kuitenkin yllättämään minut todella positiivisella tavalla. Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksen opettajan Juho Nivan luento IOT-ratkaisuista talotekniikassa löi aivan ällikällä erinomaisuudellaan. Hän kävi hyvin kansantajuisesti läpi internetin ja tietoliikennetekniikan kehityksen aivan niiden alkuajoista tähän päivään ja tulevaisuuteenkin sekä esitteli muutaman aivan loistavan yksinkertaisen ratkaisun asumisen tekniikan muuttamiseksi IOT- ajattelua tukevaksi.
IOThan tulee sanoista Internet of Things, eli esineiden internet, ja kuvaa siis sitä, millaista tietoa voimme tulevaisuudessa saada irti kaikista normaalisti käyttämistämme teknisistä laitteista ja välineistä ja miten voisimme hyödyntää tietoliikennettä näiden laitteiden ohjaamisessa ja käyttämisessä. Nivalla oli mukanaan esimerkki Rasberry Pi -tietokoneeseen perustuvasta ratkaisusta, jolla perinteinen mekaaninen vesimittari saadaan muutettua reaaliaikaiseksi etäluettavaksi laitteeksi ilman kiinteää asennusta. Aivan tajunnanräjäyttävää! Lisäksi luento oli niin helppotajuinen ja mukaansa tempaava, että jopa vieressäni istunut itsensä sairaanhoitajaksi esitellyt vanhempi rouva kertoi luennon jälkeen, että oli ensimmäistä kertaa elämässään oikeasti ymmärtänyt mistä tässä IOT:ssa puhutaan. Kiitos Juho Niva!
Kaisa Huuhtanen
Erityisasiantuntija
Ikäteknologiakeskus