Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n Ikäteknologiakeskuksen 5.6.2024 järjestämässä DigiAgeTalk -tapahtumassa jaettiin historian ensimmäinen Myönteinen teknologiateko -tunnustus. Tunnustuksen sai Erkki Ylitalo, joka vapaaehtoistyönään on kunnostanut käytettyjä tietokoneita muun muassa vähävaraisille ikäihmisille.
Yksityisen lahjoituksen tuella jaettava Myönteinen teknologiateko -tunnustus edistää tietoisuutta teknologian mahdollisuuksista ja hyödyistä ikääntyvien ja vanhojen ihmisten arjessa. Tunnustus myönnetään vuosittain toimijalle tai organisaatiolle, joka suoraan tai välillisesti on myönteisellä tavalla edistänyt ikääntyneiden teknologiaosallisuutta.
Tunnustusprosessia ovat olleet ideoimassa VALLIn Ikääntyneiden Digiraati -verkosto. Seuraavien vuosien tunnustuksen osalta avataan avoin ehdokashaku. Voittajaa pääsevät jatkossakin äänestämään ikääntyvät ja vanhat ihmiset.
Erkki Ylitalon vapaaehtoistyö vahvistaa osallisuutta ja kiertotaloutta
Ikääntyneiden Digiraati on valinnut vuoden 2024 tunnustuksen saajan neljästä ehdokkaasta. Voiton ylivoimaisella äänivyöryllä sai eläkeläinen Erkki Ylitalo. Erkki on kerännyt, kunnostanut ja päivittänyt käytettyjä tietokoneita vapaaehtoistyönään jo vuodesta 2015 alkaen.
Käytetyt koneet hän saa pääosin Enter ry:n vertaisopastajilta ja opastettavilta. Tarvittaessa Erkki on ostanut omakustanteisesti tietokoneisiin hiiriä, muistikortteja ja muita pienosia, joita hän yleensä löytää Kierrätyskeskuksesta. Erkki on toimittanut kunnostamiaan koneita vähävaraisille ikäihmisille, lapsiperheille ja pakolaisille vuosien aikana yhteensä 220 kpl.
”Tämän kaltainen vapaaehtoistyö saisi kyseisen maininnan kautta näkyvyyttä ja lisäisi tietoisuutta. Tästä voisi seurata, että myös muualla kuin Etelä-Suomessa, saataisiin aikaan samanlaista hyvää tekevää toimintaa”, toteaa yksi Erkkiä äänestänyt Digiraatilainen äänestysperustelussaan.
”Voisi julkinen valta laskea kuinka monta Erkkiä valtio tarvitsee mahdollistaakseen kaikkien vähävaraisten perheet osallistumaan digitalisoituvaan yhteiskuntaan”, kommentoi niin ikään toinen äänestäjä.
Tunnustuksen myötä laitteiden kierrätys laajenee
Palkintorahan 1000 euroa Erkki halusi ohjata Enterille. Summa käytetään täysimääräisesti siihen, että muutkin kuin Erkin tuntevat ikäihmiset voivat saada vanhat koneensa kierrätettyä SEIFFI-palvelun kautta. Enter ry tiedottaa kierrätysmahdollisuudesta lisää syksyllä 2024. Voit katsoa Enter ry:n toiminnanjohtaja Juulia Anderssonin onnittelupuheen Youtubesta.
Myös muut ehdokkaat edistävät innovatiivisilla tavoilla ikääntyvien ja vanhojen ihmisten osallisuutta teknologian keinoin
Kolme muuta tämän vuoden ehdokasta sai myös paljon ääniä ja hienoja perusteluja Ikääntyneiden Digiraati -verkostolta. Muut ehdokkaat satunnaisessa järjestyksessä:
- Virtuaalisen ja elävän taiteen yhdistelmä tuo elämyksiä muistiosastoille ja palvelutaloihin
Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n Kotikunnaan palvelutalossa yhdistetään taidetta ja virtuaalitodellisuutta kolmella eri tavalla. Virtuaalilaseilla iäkkäät ovat päässeet kokeilemaan luontomatkailua. Virtuaalihuone, johon voi yhdistää erilaisia taiteen muotoja. Huoneeseen on järjestetty esimerkiksi musiikkiesityksiä. Älytablettien avulla luontopolulle tai kulttuurikohteeseen, jossa lisättyä todellisuutta. Yli 2000 iäkästä on kokeillut jotakin edellä mainittua virtuaalielämystä.
”Muistisairaat ja palvelutaloasukkaat tarvitsevat juuri tämänlaisia virikkeitä elämään. Muistisairaille usein musiikki on ilahduttava asia. Hoitokotien ilmapiiri on useimmiten harmaa ja tylsä! Väriä ja elämyksiä lisää.”
Digiraatilainen
- Ruska -botti vapauttaa työntekijöiden aikaa iäkkäiden kohtaamiseen
Ruskatalojen palveluyhdistys ry on kehittänyt ja ottanut käyttöön kännykässä toimivan Ruska-botin työntekijöiden perehdytyksen ja muuksi tueksi. Botissa on kaksi osaa: Perehdytyspolku, jossa käydään läpi tietyt asiat. Työntekijä voi antaa botille avointa palautetta. Sitten botissa on myös Helppi. joka antaa eri vaihtoehtoja, mistä haluat kysyä, esim. työvuorosuunnitteluihin, sairaspoissaoloihin jne. Botti tukee kasvokkain perehdytystä ja jouhevoittaa uuteen yhteisöön sopeutumista. Työntekijät varmuutta tekemiseen ja uuden oppimiseen. Botin on havaittu vaikuttavan toiminnan laatuun ja työssäjaksamiseen. Tämä taas edistää potilasturvallisuutta ja asukastyytyväisyyttä, kun vapautuu aikaa asukkaiden kohtaamiseen.
”Loistava oivallus. Tarvitaan uudenlaisia työtapoja, jotta henkilöstö riittää.”
Digiraatilainen
- Virtuaalisia luontoelämyksiä yhdistävä kuntoutus Wilhelmiinan asukkaiden ilona ja toimintakyvyn ylläpitäjänä.
Miina Sillanpään säätiön omistamassa Wilhelmiina -kodissa on asukkaiden kuntoutuksen osaksi käyttöön Medekan virtuaaliset reittiohjelmat. Iäkkäät käyttävät erilaisia kuntoutuslaitteita ja polkevat ruudulla näkyvän luontoreitin tahtiin. Luontoreittejä on satoja, reitit vaihtuvat aika ajoin. Reittejä on sekä luonnossa että kaupungeissa. Myös kansallispuistoreittejä löytyy jopa naapurimaasta Ruotsista saakka. Virtuaalikuntoutusta voi tehdä milloin tahansa asukas itse haluaa. Hyödyt: mieli ja muistot aktivoituvat. Lihaskunnon ja toimintakyvyn vahvistaminen mielekkäällä tavalla, kun liikuntaosuus tulee kuin huomaamatta.
”Luonto itsessään jo tekee hyvää mielenterveydelle. Kun se vielä yhdistetään toimintakyvyn ylläpitoon, saadaan kaksinkertainen hyöty. aktivoi sekä kehoa että mieltä. Se edistää toimintakykyä, tuo muistoja, luonnonkauneutta ja levollisuutta.”
Digiraatilainen
Lämmin kiitos kaikille ehdokkaille hienosta työstänne iäkkäiden teknologiaosallisuuden edistämisessä!