Hollanti – vanhustyön edelläkävijä

Olin mukana Vanhus- ja lähimmäispalveluliitto ry:n jäsenmatkalla 14-17.11.2018 Hollannissa. Matkan aikana tutustuimme muun muassa Leo Polakhuis palvelukeskukseen, De Hogeweyk muistisairaiden kylään, vapaaehtoistyöhön sekä Hollannin sairasvakuutusjärjestelmään.  Mieleenpainuvin tutustumiskohde oli ehdottomasti Weespin pikkukaupungissa, Amsterdamin naapurissa sijaitseva De Hogeweyk.

De Hogeweyk Dementia Village

De Hogewayk valmistui vanhan perinteikkään hoitokodin tilalle 2008-2009. Kylän ideoivat ja perustivat vanhan hoitokodin työntekijät. Perusajatus kylän rakentamiselle oli, että vanhukset saavat asua kodinomaisissa oloissa ja elää normaalia, tavallista elämää.  Nykyisellään De Hogeweyk muistuttaa viihtyisää pienoiskaupunkia katukyltteineen ja suihkulähteineen. Kylä sijaitsee noin 15 000 neliömetrin tontilla ja rajautuu mataliin, 1-2 kerroksisiin asuintaloihin.  Asuntalojen lisäksi alueella sijaitsee laaja puistoalue, kampaamo-kauneushoitola, teatteri, kodikas pubimainen kahvila, pieni supermarket, fysioterapia ja ravintola. Lisäksi kylässä on lukuisia kokoontumis- ja kerhotiloja. Kylään pääsee vain vartioidun portin kautta, joka muistuttaa hotellin vastaanottotilaa.

Aktiivinen elämä ja ympäröivään yhteisöön osallistuminen on tärkeää. Asukaat saavat liikkua vapaasti kylässä ja monet ulkoilevatkin runsaasti päivittäin joko itsenäisesti tai avustettuina. Piha-alue on rakennettu kiinnostavaksi ja levähdyspaikkoja on runsaasti. Hogeweykissä korostetaan kodinomaisuutta ja uskotaan, että tuttuus tuo turvallisuutta. Sairaalamainen laitosympäristö lisää tarpeettomasti levottomuutta, kun muistisairas ei tunnista paikkaa kodiksi. Sisustusratkaisuilla pyritään aktivoimaan myös muistia, muistisairaskin tunnistaa olevansa ravintolassa tai teatterissa.

Hogeweykissä asuu 152 vanhusta, yhdessä kodissa asuu 6-7 vanhusta. Jokaiseen kotiin kuuluu keittiö, kaksi kylpyhuonetta ja puutarha. Useimmilla asukkailla on oma makuuhuone, muutamassa tapauksessa saman huoneen jakaa kaksi asukasta esim. sisarukset tai pariskunta. Lemmikin saa tuoda muuttaessaan mukanaan, jos vanhus pystyy itse huolehtimaan lemmikin hoidosta. Asukkaaksi pääsee vain vaikeasti muistisairaat henkilöt ja he saavat asua kylässä elämänsä loppuun saakka. Asukkaiden keski-ikä on 84 vuotta. Keskimääräinen asumisaika kylässä on 2-3 vuotta. Jonot kylään ovat pitkät, yli vuoden mittaiset ja vapautuvan paikan tulee vastata jonottajan elämäntyyliä. Jonoon pääsee, kun muistipisteet ovat tarpeeksi matalat.

Kodit on jaettu seitsemään eri elämäntyyliin; yläluokka, kulttuuri, indonesialainen, kristillinen, kaupunkilainen, perinteinen ja kotoisa. Elämäntyylin valintaan käytetään runsaasti aikaa, jotta kukin pääsisi asumaan mahdollisimman samanhenkisten ihmisten kanssa. Elämäntyyli määritellään omaisille tehtävän kyselyn perusteella. Kotien sisustus ja piha-alue noudattavat elämäntyyliä. Tyyli määrittelee myös ruokailut, asukkaiden puuhat sekä työntekijöiden roolin. Suosituimmat tyylit ovat kaupunkilainen ja kotoisa, indonesialaisia ja kristillisiä koteja on yksi kumpaakin.


De Hogeweykissä vältetään laitosmaisuutta ja jokainen koti huolehtii omasta taloudestaan; henkilökunta, vapaaehtoiset ja asukkaat siivoavat, tekevät ostokset, valmistavat ruokaa ja pesevät pyykit yhdessä. Jokainen asukas osallistuu kodin töihin kuntonsa mukaan. Asukkaiden elämisen laatua pidetään yhtä tärkeänä kuin hoitoa.


De Hogeweykissä toimii useita erilaisia kerhoja, joihin asukkaat voivat osallistua kiinnostuksensa mukaan. Hoitomaksuun sisältyy yksi kerho kuukaudessa, muut laskutetaan jälkikäteen käyntien mukaan. Erilaisia musiikkikerhoja on 16. Osa muistisairaista ei pysty enää puhumaan, mutta kykenevät musisoimaan esim. laulamalla tuttuja lauluja. Suosituin kerhoista on bingo, kallein kokkauskerho. Osallistumismaksut käytetään palkintoihin ja raaka-aineisiin. Muita kerhoja ovat esim. kukkien asettelu, askartelu, maalaus ja leivonta.


De Hogewaykissa työskentelee hoitohenkilökunnan lisäksi kaksi lääkäriä, psykologi, fysioterapeutti ja kaksi sosiaalityöntekijää. Kylässä toimii myös noin 200 Vapaaehtoista.  Koko henkilökunta ja vapaaehtoiset saavat erityisperehdytyksen ja jatkuvaa täydennyskoulutusta muistisairauksiin.
De Hogewayk toiminta on voittoa tavoittelematonta ja tulot tulevat kansallisesta vakuutusrahastosta. Asuminen ja hoito Hollannissa on ilmaista alle 2400 € tuloilla, jonka jälkeen ylittävästä tulo-osuudesta maksetaan takaisin valtionkassaan. Vakuutus maksaa asukasta kohden hoidosta 185 –210 €/vrk palveluntuottajalle.

Kirjoittaja on Oulun Seudun Mäntykoti ry:n toiminnanjohtaja Nina Hynninen. Blogi on julkaistu alun perin Oulun Seudun Mäntykoti ry:n sivuilla.