Vuosittainen AAL-Forum -tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Tanskassa Aarhusissa. Tapahtuma on osa Euroopan parlamentin AAL (Assisted and Active Living) -ohjelmaa, joka nimensä mukaisesti pyrkii etsimään ratkaisuja ikääntymiseen aiheuttamiin haasteisiin ja parantamaan ikääntyneiden itsenäistä selviytymistä. Tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen alan toimijoita eri puolilta Eurooppaa ja tarjoaa kattavan näkymän siihen, mitä on meneillään.
Itse tapahtuman lisäksi osallistuin Vallin Ikäteknologiakeskuksen edustajana Pohjoismaisen verkoston, Nordic Think Tankin kokoukseen: tästä syystä jouduin jättämään AAL-Forumista muutaman mielenkiintoiselta vaikuttavan työpajaosallistumisen väliin, mutta verkoston tapaaminen oli kyllä sen arvoista. Think Tankin tapaamisissa on aina paneuduttu johonkin ongelmaan, jota käsitellään työpajamuotoisesti. Tällä kertaa käsittelimme ikääntyneiden yksinäisyyttä ja sen aiheuttamia ongelmia ja mietimme ratkaisuja, joilla aiheeseen voidaan vaikuttaa. Sen lisäksi, että on hyödyllistä miettiä ratkaisuja ja muodostaa yhteistä näkemystä aiheesta, oli todella hyödyllistä kuulla muiden Pohjoismaiden tilanteesta sekä nähdä millaisia ratkaisuja heillä on käytetty.
Huomionarvoista ikääntyneiden yksinäisyydessä ja siihen liittyvissä ratkaisuissa on se, että selkeästi muualla Pohjolassa yksinäisyys koetaan leimaavampana kuin Suomessa. Olisiko esim. yhteiskunnassa käytävän keskustelun, tutkimuksen ja myös kampanjoinnin avulla onnistuttu saamaan yksinäisyyden tunnistaminen helpommaksi?
Seminaarissa oli työpajojen lisäksi kaksi isoa paneelikeskustelutilaisuutta. Näissä ääneen pääsi kattavasti edustajia eri puolilta Eurooppaa. Keskusteluissa tuli selkeästi esiin se, kuinka eri tavalla palvelut on järjestetty ja miten kulttuuri varsinkin Etelä-Euroopassa eroaa valtavasti omastamme. Lisäksi kuunnellessa sai tuntea ylpeyttä suomalaisesta palvelujärjestelmästä; meillä kuitenkin ollaan aika pitkällä teknologian hyödyntämisessä ja myös eettiset näkökulmat otetaan meillä todella kattavasti huomioon.
Näyttelyalueella valtavasti nähtävää
Itse AAL Forumissa oli workshoppien ja paneelitilaisuuksien lisäksi kattava määrä näytteilleasettajia. Tuotteiden kirjo oli valtava aina terveydenhuollon tietojärjestelmistä suihkutuoleihin ja painopeittoon vertautuvista tuotteista älykkäisiin valaistuksen ratkaisuihin. Koska variaatio tuotteissa oli näin huima, oli tapahtumassa järjestetty opastettuja ja teemoitettuja kierroksia näyttelyyn. Opastetuille kierroksille oli esivalittu 8 kohdetta (näytteilleasettajaa) tietystä aihepiiristä ja ryhmä kyseisestä aihepiiristä kiinnostuneita osallistujia vietiin tutustumaan juuri näiden näytteilleasettajien tuotteisiin. Näytteilleasettajilla oli sitten 8 minuuttia aikaa kertoa tuotteestaan ja vastailla osallistujien kysymyksiin ja sitten siirryttiinkin seuraavan tuotteen luokse.
Itse ennätin osallistua kahteen kierrokseen: Health Care ja Safety and Security. Näistä varsinkin ensimmäinen oli aivan ehdottoman hyödyllinen: pääsin tutustumaan sellaisiin tuotteisiin, jotka ilman kierrosta olisin ohittanut ajatuksella, että tuo ei ole suunnattu meidän kohderyhmälle, mutta joiden kohdalla sain yllättyä. Esimerkiksi ARJO -suihkutuolin osalta itse tuote ei ollut Ikäteknologiakeskuksen näkökulmasta lainkaan niin kiinnostava kuin suihkutuolin käyttöönottoprosessi, joka olisi lähes sellaisenaan sovellettavissa lähestulkoon minkä tahansa tuotteen käyttöönottoon hoivaympäristössä, puhutaan sitten ikääntyneiden kotihoidosta tai vaikkapa vammaisten asumispalvelusta. Tätä aihetta tulemme varmasti työstämään osana Ikäteknologiakeskuksen toimintaa ja kerromme siitä lisää myöhemmin.
Suihkutuolin lisäksi näin kierroksilla mm. pari erilaista turva(puhelin)ratkaisua, rollaattoriin kiinnitettävän, säädettävän yövalon, tekoälysovelluksen hoitajien kirjaamisten analysointiin. Kaiken kaikkiaan näytteilleasettajia oli arviolta pitkälti päälle 50 ja aika ei mitenkään riittänyt kaikkien tuotteisiin tutustumiseen.
Tarjolla paljon liikuntaratkaisuja ikäihmisille
Kokonaisuudessaan tapahtumassa huomioitavaa oli erilaisten liikunta- ja liikkumissovellusten valtaisa määrä. Erilaisia lattia-antureilla toimivia liikkumispelejä oli esillä ainakin viisi ja muitakin liikuntaan ja kuntoutuksen keskittyviä sovelluksia useampi.
Kiinnostavimmaksi arvioisin 4Mvideon pyöräilysovelluksen. Sovelluksella pystytään minkä tahansa kuntopyörän ja tablettitietokoneen tai TV:n sekä pyörän renkaaseen asetettavan nopeusanturin yhdistelmällä osallistamaan käyttäjä vaikkapa omaisten yhteiseen pyöräretkeen. Sitä voi käyttää reaaliaikaisesti tai retkistä voi koostaa videoita käyttäjän myöhemmin ”ajettavaksi”. Mikä ihana mahdollisuus; kukapa ei haluaisi pyöräretkelle vaikkapa keväiseen metsään keskellä marraskuun pimeyttä; kuulokkeista linnunlaulua korviin ja ruudulta keväinen pyöräretki pyörimään ja kuntopyörää polkemaan. Täytyy vakavasti harkita tämän hankkimista itsellekin kaamosväsymyksen hoitoon! Tuote sopi myös loistavasti Tanskaan; koko Aarhusin kaupunki tuntui liikkuvan polkupyörillä.
Kaisa Huuhtanen
Erityisasiantuntija
Ikäteknologiakeskus