Ikäteknologiaverkoston ensimmäinen varsinainen tapaaminen pidettiin 12.2.20. Iloksemme Haltija Oy oli lupautunut isännöimään tapahtumaa ja tarjosikin meille loistavat puitteet ikäteknologiatoimijoiden verkostoitumiselle. Pääsimme tutustumaan sekä heidän toimitiloihinsa että toimintaan muutenkin.
Ajatuksena ikäteknologiaverkoston kokoamiselle on alun perin ollut ajatus siitä, että yhdessä olemme enemmän ja yhdessä saamme myös enemmän aikaan. Tämän perusajatuksen mukaisesti verkosto on kasvanut jo suhteellisen suureksi ja mukana on paljon erilaisia tahoja, joita ikäteknologia koskettaa. Nyt onkin aika aloittaa verkoston osaamisen hyödyntäminen ja tarttua niihin haasteisiin, mitä verkoston jäsenet nostavat esille. Sopivasti tähän kohtaan nousi esille omaishoitajaliiton tarve kotiin vietävän, omaishoitoa tukevan teknologian tarpeen selvityksestä ja tähän tarpeeseen vastaamisesta. Pilvi Nummelin Omaishoitajaliitosta alusti tapaamisessamme tästä aiheesta ja ajatuksena on järjestää asian tiimoilta verkostotyöpaja 31.3.20. Pilvin lisäksi Haltijalta Ari Pohjanmaa piti pienen esityksen Haltijan toiminnasta ja filosofiasta sen taustalla. Sitten pääsimmekin kaikkien odottamalle tutustumiskierrokselle Haltijan tiloihin.
Tutustumista teknologiatuotteisiin
Meidät jaettiin kolmeen eri ryhmään jotka pääsivät jokainen vuorollaan tutustumaan kolmeen eri kohteeseen/tuotteeseen, mitä Haltijalla on tarjota. Tutustuimme SHX-aistitilaan, OmiVista interaktiiviseen pintaan ja Yetitablettiin sekä MemoPlanner kalenteriin.
YetiTablet on ainakin itselleni tuttu jo ikäteknologiakeskuksen aiemmista tapahtumista. Myös MemoPlannerin toimintaperiaate on itselleni tuttu, olen jonkinlaisen demon laitteen toiminnasta nähnyt aiemmin jossain tapahtumassa. Haltijalla tämä kuitenkin oli aivan uusinta uutta, esittelyhetkellä esittelijä kertoi laitteen olleen heillä vasta viikon verran esittelyssä ja olikin mukava tutustua tarkemmin laitteen toimintaan.
Interaktiivisen pinnan sovelluksiin olen aiemminkin tutustunut, mutta lähinnä erilaisiin ”kaupallisempiin toteutuksiin”, joissa kyseessä on enemmän viihdekäyttöön tarkoitetut sovellukset. Haltijalla tutustumamme laite on tarkoitettu enemmän hoidolliseen/kuntouttavaan käyttöön, ja sen sisällöt ja reagointinopeus ovat tuotetta esitelleen Ari Pohjanmaan mukaan paremmin säädettävissä ja muokattavissa esimerkiksi juuri ikääntyneen käyttäjän tarpeita vastaavaksi.
Aistihuone/tila herätti aistit
Eniten itse tutustumiskohteistamme odotin Haltijan aistitilaa, sillä olin jo ennalta kuullut sen olevan todella hieno kokemus. Enkä todellakaan joutunut pettymään: meidät vietiin vaaleaseinäiseen tilaan, jossa oli saapuessamme miellyttävän pehmeä valaistus ja houkuttelevan näköisiä istuimia odottamassa. Katossa näkyi olevan kaksi projektoria sekä seinän vierustoilla valokuituvalaisin ja kuplaputkivalaisin.
Aistihuoneen/-tilan konsepti on itselleni tuttu jo viidentoista vuoden takaa hoitajaurani ajalta. Aistihuoneita on käytetty perinteisesti terapian apuvälineinä sekä esimerkiksi rauhoittumistiloina levottoman asiakkaan/potilaan hoidossa. Omat kokemukseni aistihuoneista kuitenkin rajoittuvat täysin perinteisiin toteutuksiin, joissa teknologian käyttö on rajoittunut lähinnä himmennettävään valaistukseen ja stereolaitteiston käyttöön äänimaailman luomiseksi. Tällaiseen perinteiseen toteutukseen verrattuna Haltijan aistitila oli aivan tajunnan räjäyttävä kokemus.
Haltija on luonut aistitilasta teknologian avulla paikan, jossa todella tuntee olevansa jossain aivan muualla. Huoneen kahdella projektorilla saadaan luotua tarpeen mukaan joko taustaa tai sisältöä tilan käyttöön. Valaistus mukautuu väriensä ja intensiivisyytensä avulla palvelemaan toimintaa. Erilaisilla tuntoaistia stimuloivilla alustoilla saadaan äänen vaikutus ulottumaan pintaa syvemmälle. Vibroakustisella säkkituolilla ja FeelSound-tyynyllä saadaan ääni muuttumaan tuntoaistimukseksi, joka voi kokonaisvaltaisesti rentouttaa tai aktivoida tarpeen mukaan. Erilaiset aistitilan ohjausjärjerjetelmän fyysiset säätimet tekevät tilan ohjaamisesta miellyttävää ja intuitiivista. Tuoksujakin tilaan saadaan lisättyä perinteisillä tuoksupurkeilla, joista on kuitenkin ohjaintarrojen avulla saatu tehtyä interaktiivisia objekteja, joilla voi ohjata ympäristöä; esim kahvituoksupurkki avasi seinille kuvia kahvipavuista ja sisältöä kahvin tuottamisesta.
Aistihuone avasi ajattelua ja ainakin omassa ryhmässäni alkoikin heti nousta esiin ideoita mihin kaikkeen tällaista tilaa voisi käyttää. Mahdollisuudet tilan hyödyntämiseen tuntuvat olevan aivan rajattomat. Lisäksi ajatus siitä mitä kaikkea tuollaiseen tilaan voisi yhdistää: esimerkiksi interaktiivisella pinnalla nähdyn vedenalaisen maiseman voisi yhdistää oikeaan vesialtaaseen ja tuoda sitäkautta kokemuksen vaikkapa rantavedessä kävelystä tai laiturilla jalat vedessä istumisesta.
Verkosto kokoontuu jälleen maaliskuussa
Ikäteknologiaverkoston toiminta jatkuu sähköisesti ms TEAMS-alustalla sekä sähköpostin välityksellä. Seuraavaksi toteutamme verkostotyöpajan omaishoitajien tarpeisiin vastaavasta teknologiasta 31.3.20 iltapäivällä ja seuraava varsinainen verkostotapaaminen pidetään 6.5.20 klo 13-16 Helsingissä. Ainakin 6.5. tapaamiseen voi osallistua myös etäyhteydellä. Molemmista tapahtumista julkaistaan kutsut ja ohjelmat lähempänä ajankohtaa. Jos haluat mukaan verkostoon, niin ole yhteydessä kaisa.huuhtanen@valli.fi.
Teknologia kuuluu kaikille!
Kaisa Huuhtanen
Erityisasiantuntija
Ikäteknologiakeskus