Stressi, uupumus ja väsymys puristavat rintaa. Kävelen polkua pitkin hakemaan tyttärentytärtä päivähoidosta. ”Pitäähän nuorta perhettä auttaa” — ajattelen. Portin avattuani kuulen äänen huutavan: ”mummi, mummi”. Kun pienet kädet kietovat syliinsä niin siinä unohtuu huolet ja murheet ja kyynel vierähtää poskelle. Isovanhemmuus on suuri rakkaus!
Isovanhemmuus lisää parhaimmillaan onnellisuutta ja rikkautta elämään. Saa niin sanotusti poimia rusinat pullasta. Tutkimuksissa on todettu, että erityisesti äidinäitien isovanhemmuuden lisäävän onnellisuutta (Danielsbacka, M. & Tanskanen, A. O. 2017). Yhdessä tekeminen ja onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä niin isovanhemmille kuin lapsenlapsille.
Isovanhemmilla on takana kokemukset vanhemmuudesta. Uusi elämänvaihe, olla mummi tai vaari uudelle perheenjäsenelle herättää monenlaisia tunteita. Isovanhemmuudessa on tärkeintä olla läsnä ja valmiina kuuntelemaan lapsenlapsen mietteitä. Isovanhemmuus on kuin uusi mahdollisuus. Se tarjoaa mahdollisuuden olla apuna, neuvoa ja tukea. Välittää ajatuksia, arvoja ja taitoja, joita on kerääntynyt vuosien varrella.
Rakkaudesta lapsenlapsiin, ruokaan ja kulttuuriin
Monikulttuurisuus tuo oman mausteensa soppaan. Löytyy meidän tapojamme, teidän tottumuksianne ja heidän asenteitansa. Perheissä syödään erilaisia ruokia, kasvatetaan lapsia eri tavalla, löytyy monenlaisia sukulaissuhteita, mutta myös yhteisiä arvoja, pelkoja sekä huolia. Monikulttuurisessa perheessä korostuu se, että lapsenlapsi saa tutustua molempien kulttuurien, kielien ja tapojen maailmaan. Tärkeää on, ettei elämän moninaisuus estä meitä katsomasta avarasti ihmisten e r i l a i s u u t t a.
Käsillä syöminen kuuluu moneen kulttuuriin ja poikkeaa suomalaisesta tavasta, mikäli pikaruokaloissa syömistä ei oteta mukaan. Vasemman käden uskotaan olevan ”likainen” Arabian, Intian ja Afrikan kulttuureissa. (Frendo, Daniela 2016). Muslimimaissa ja -kulttuureissa puhutaan makruh teoista, kun joku syö vasemmalla kädellä. Makruh tarkoittaa loukkaavaa, mutta ei rangaistavaa tekoa. Pidättäytyminen näistä teoista tuo ansioita. Sanotaankin, että ken hyvin tekee, paremman edestään löytää!
Näissä perheissä lapsen vasenkätisyys voi olla kova paikka isälle tai äidille. Suomalaiset sukujuuret omaaville isovanhemmille tämä voi tulla yllätyksenä ja kuulostaa jopa kummalliselta. Teko voi vaikuttaa pieneltä mutta tärkeältä näissä kulttuureissa. Kunnioitus, arvostus, ymmärrys ja rakkaus auttavat aina sekä halu oppia ymmärtämään erilaisuutta ja moninaisuutta. Bustemante ym. (2011) tutkimuksessa nostaa esiin huumorin, yhtäläisyyksien tunnistamisen, kunnioituksen ja arvostuksen muita kulttuureita kohtaan osana selviytymisstrategiaa. Suomalainen sananlasku sanoo: ”Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo”.
Teksti:
Sanna, VALLI ry:n työkokeilija
Viitteet:
Bustamante, Rebecca M., Nelson, Judith A, Henriksen Jr, Richard. C., & Monakes, Sarah. 2011. Intercultural couples: Coping with culture-releted stressors. The Family Journal. Sage Publications. Saatavilla osoitteessa: <https://www.researchgate.net/profile/Judith-Nelson-3/publication/258193475_Intercultural_Couples_Coping_With_Culture-Related_Stressors/links/5b1d76a145851587f29f5575/Intercultural-Couples-Coping-With-Culture-Related-Stressors.pdf>. Luettu 9.11.2023.
Danielsbacka Mirkka & Tanskanen Antti O. 2017. Lapsenlapset ja isovanhempien onnellisuus. Artikkelit. Väestöliitto. Saatavilla osoitteessa: <https://www.vaestoliitto.fi/artikkelit/lapsenlapset-ja-isovanhempien-onnellisuus/>. Luettu 5.10.2023.
Frendo, Daniela 2016. Dining Etiquette Customs When Traveling Epicure & Culture. Saatavilla osoitteessa: <https://epicureandculture.com/dining-etiquette-eating-with-hands/>. Luettu 9.11.2023.