Jäsenjärjestöt vahvasti mukana digineuvonnassa

Apuomena ry:n digineuvoja Olli Karjalainen auttaa Sirkka Lehtosta Lohjalla.
Apuomena ry:n digineuvoja Olli Karjalainen auttaa Sirkka Lehtosta Lohjalla.

Tietokonetta ja internetiä tarvitaan yhä useammin, ja sähköisistä välineistä voisi saada sekä hupia että hyötyä. Moni ikäihminen haluaisi oppia käyttämään uusia välineitä, mutta mistä siihen saisi apua? Tietotekniikkaneuvontaa ikäihmisille järjestävät monet tahot, esimerkiksi työväen- ja kansalaisopistot, kirjastot sekä ikäihmisten vertaisopastajayhdistykset.

Myös monet vanhusalan järjestöt ovat ottaneet asian omakseen. Vallin Ikäteknologiakeskus on kevään aikana käynyt tutustumassa jäsenjärjestöjen digitoimintaan mm. Lohjalla, Oulussa ja Seinäjoella.

Digineuvontaa Lohjalla

Lohjalla Apuomena ry:n järjestötilassa näppäimistö naksuu ja silmät seuraavat tarkasti ruutua, kun digineuvojat opastavat ikäihmisiä tietokoneen ja älypuhelimen käytössä. Huhtikuisena aamupäivänä paikalle oli tullut myös Sirkka Lehtonen oman kannettavan tietokoneensa kanssa. 

”Tällä kertaa tarvitsin apua valokuvien siirtämiseen koneelta muistitikulle. Sain kyllä jo aikaisemmin kuvat kamerasta koneelle, mutta nyt pelkäsin, että kadotan kuvat vahingossa”, Sirkka kertoo. ”Täältä saa hyviä neuvoja. Minulla on tapana kirjoittaa ohjeet ruutuvihkoon, muuten niitä on vaikea muistaa seuraavalla kerralla.” Myös upouusi älypuhelin oli matkassa mukana, mutta sen käytössä neuvominen sai jäädä seuraavaan kertaan. Sirkkaa auttoi digineuvoja Olli Karjalainen, joka on aikaisemmin opiskellut alaa ja on viihtynyt työssä Apuomenassa hyvin.

Lohjalla digineuvojat opastavat ikäihmisiä monena päivänä viikossa sekä Apuomena ry:n tiloissa että eri puolilla Suur-Lohjaa. Neuvontaa järjestetään tällä hetkellä esimerkiksi Lohjan kaikissa kirjastoissa, yhteensä yhdeksässä toimipisteessä. Kesäkuusta alkaen digineuvontaa järjestetään myös Ikähelpissä, joka on Lohjan kaupungin ikäihmisten neuvonta- ja palveluohjauspiste. Myös kotikäynnit ovat mahdollisia maksua vastaan. Neuvojina toimivat mm. palkkatuella työllistetyt nuoret. Lohjan kaupunki tukee toimintaa osallistumalla matkakuluihin. Myös paikallinen pankki on aikaisempina vuosina avustanut toimintaa rahoittamalla kesätyöpaikkoja digineuvojille.

”Meillä on hyvä tilanne, koska Lohjalla koulutetaan sekä datanomeja ja ict-asentajia, ja digineuvonnasta kiinnostuneita on riittänyt”, kertoo Mirva Gullman Lohjan Kansalaistoiminnan keskuksesta, joka on osa Apuomena ry:tä. ”Neuvojana toimiminen on arvokas kokemus nuorelle, ja samalla tärkeää monisukupolvista yhteistyötä”, lisää Apuomena ry:n toiminnanjohtaja Ulla-Riitta Vikstedt.

Lue lisää toiminnasta: http://www.apuomena.fi/

Oulussa keskusteltiin teknologiasta

Oulun Seudun Mäntykoti ry:n järjesti 18. toukokuuta keskustelutilaisuuden ”Miten digitalisaatio muuttaa ikäihmisten arkea – teknologiasta apua arkeen”. Tapahtuma järjestettiin Mäntykodin Iloa arkeen -pysäkillä. Paikalla oli noin parikymmentä henkilöä ja keskustelu digiasioista kävi vilkkaana. Myös Vallin Ikäteknologiakeskus oli tapahtumassa mukana, ja tuliaisiksi oli tuotu Arjen älykkäät välineet -opasta sekä muutamia Konstikopan laitteita tutustuttavaksi.

Yhteistyö jatkuu: jäsenjärjestöt puuhaavat syksyksi digitapahtumia

Seinäjoen Toimintojen Talo on monipuolinen lähialueen asukkaiden kohtaamispaikka, jossa ”asiaton oleskelu on sallittua”. Talolla on paljon eri sukupolvia yhdistävää toimintaa ja tapahtumia. Toimintojen Talo järjestää ikäihmisten digitapahtuman yhdessä Vallin Ikäteknologiakeskuksen kanssa torstaina 5.10.2017.

Lohjalla Apuomenassa kokoonnutaan teknologian ja digitalisaation tiimoilta torstaina 7.9.2017.

Tule mukaan!

Jos kiinnostuit digitapahtuman järjestämisestä omassa yhteisössäsi, ota yhteyttä Vallin Ikäteknologiakeskukseen: kehittämispäällikkö Sanna Kaijanen, puh. 040 5081716, sanna.kaijanen(at)valli.fi.

Olemme mielellämme mukana ideoimassa tapahtumaa ja miettimässä vaikkapa paikallisia yhteistyökumppaneita. Tulisiko kirjasto esittelemään omia palvelujaan, tai paikallispankki opastamaan verkkopankin käyttöä? Kutsuisitteko paikalle vaikka kunnanvaltuutettuja kertomaan, miten saadaan oman kylän mummot nettiin? Mukaan voi kutsua myös teknologia-alan yrityksiä kertomaan palveluistaan.

Kuulemme myös mielellämme, jos yhteisössäsi on muuta aktiivista toimintaa ikäihmisten digineuvonnassa. Kerro Vallin Ikäteknologiakeskukselle hyvistä käytännöistä!

Teksti ja kuva: Hennariikka Intosalmi