Yhteiskunnalliset yritykset haluavat toimia reilusti ja läpinäkyvästi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kotimaisuus, hyvä laatu, paikallinen työllistäminen sekä reilu toimintapa ovat asioita, joita ihmiset arvostavat. Työntekijät haluavat tehdä työtä, jolla on merkitystä. Vallin Tampereen ja Helsingin ValliFoorumeilla perehdyttiin siihen, miten järjestötaustaisille, yleishyödyllisille palveluille voi saada lisää näkyvyyttä.
” Ry nimen perässä ei enää riitä kertomaan yleishyödyllisen palvelutoiminnan laadukkuudesta” sanoo Espoon Lähimmäispalveluyhdistyksen toiminnanjohtaja Tom Kankkonen. ”Pitää pystyä osoittamaan selkeästi, että toiminta on yleishyödyllistä ja tuotot käytetään toiminnan kehittämiseen. Tämä oli yksi syy siihen, että lähdimme hakemaan Yhteiskunnallinen yritys – merkkiä. Merkki kertoo siitä, että toiminta on suomalaisomisteista ja että tuotot palautuvat toiminnan kehittämiseen. Merkittävintä on se, että tämän todentaa ulkopuolinen taho.
”Espoon Lähimmäispalveluyhdistyksessä katsottiin myös, että lähestyvä Suomi 100 – juhlavuosi oli yksi syy sille, että suomalaisuutta haluttiin korostaa. Järjestöt ovat rakentaneet Suomea jo 100 vuotta. Yhteiskunnalliseen yritystoimintaan perehdyttiin syyskuussa ValliFoorumeilla Tampereella ja Helsingissä. Toiminnasta olivat kertomassa Arvo-liiton sekä Suomalaisen Työn Liiton johto.
Mikä on yhteiskunnallinen yritys?
Yhteiskunnallinen yritys voi olla yritys, yhdistys tai esimerkiksi säätiö, yhtä juridista muotoa ei ole olemassa. Yhteiskunnallisissa yrityksissä yhteiskunnallinen päämäärä on määritelty tärkeimmäksi päämääräksi. Yhteiskunnalliset yritykset työllistävät ja kehittävät palveluita paikallisista lähtökohdista käsin ja toiminnan tuotot palautuvat toiminnan kehittämiseen.
Kaksi keskeistä ja arvostettua yhteiskunnallista yritystoimintaa kokoavaa toimijaa ovat Arvo-liitto sekä Suomalaisen työn Liitto ja sen Yhteiskunnallinen yritys -merkki. Järjestötaustaisilla toimijoilla on mahdollisuus hakea Yhteiskunnallisen Yrityksen merkkiä tai liittyä jäseneksi Arvoon, yhteiskunnallisten yritysten etujärjestöön. Vaikka molemmilla toimijoilla on jäseninään ja merkin saajina varsin suuria ja tunnettuja toimijoita, myös hyvin pieniä toimijoita on molemmissa mukana. Jäsenyys tai merkki tuovat imagohyötyä ja näkyvyyttä sekä pääsyn isompaan verkostoon. Pieni toimija hyötyy verkostosta – paitsi että pääsee tiedon lähteelle, pääsee myös itse tuottamaan tietoa.
Suomalaisen työn liiton myöntämiä yhteiskunnallinen yritys -merkkejä on tällä hetkellä myönnetty 93 kappaletta. Ensisijaiset kriteerit merkin myöntämiselle ovat, että yrityksen tarkoitus on ratkaista yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia, että suurin osa voitosta käytetään yhteiskunnallisen tavoitteen edistämiseen ja että liiketoiminta on avointa ja läpinäkyvää.
Julkisissa hankinnoissa halvin hinta korostuu liian usein. Tahtotilaa laadun ja toiminnan vaikutusten ostamiseen pelkän hinnan asemasta on kuitenkin olemassa. Suomalaisen työn liiton tekemän selvityksen mukaan kuntapoliitikot ja -virkamiehet kokevat, että hinta saa nykyisin liian suuren painoarvon hankinnoissa. Kuntapoliitikot toivoivat myös, että tuotteiden ja palveluiden paikallisuus ja työllistävävaikutus saisi enemmän painoarvoa.
Julkisia hankintoja tehdään Suomessa vuosittain noin 35 miljardin euron arvosta. Perinteisten suoritteiden ostamisen sijasta on alettu kysyä, miten voidaan suoritteiden sijasta hankkia tuloksia ja vaikuttavuutta. Arvo-liiton koordinoimassa, juuri käynnistyneessä hankkeessa selvitetään, millaisia positiivisia vaikutuksia järjestöt ja muut toimijat saavat aikaan yhteiskunnassa. Hankkeessa ovat mukana myös Me-säätiö, Sitra, Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen lähtökohtana on se tunnettu pulma, että hyödyn ja vaikuttavuuden mittaaminen pitkällä aikavälillä on varsin vaikeaa. Tähän tarpeeseen Hyvän Mitta on etsimässä uusia arviointivälineitä. Työn valmistuttua tarkoituksena on vapauttaa hankkeessa luodut mittarit ja arviointimenetelmät minkä tahansa yhteiskunnallista hyvää tekevän organisaation käyttöön.
Lue lisää yhteiskunnallisesta yritystoiminnasta Arvo-liiton ja Suomalaisen työn liiton sivuilta.
Marja Vuorinen