Miksi jokainen tarvitsee edunvalvontavaltakirjan?

Edunvalvontavaltuutus on kuin voimassa oleva vakuutus sen varalta, ettet itse pysty hoitamaan asioitasi. Ajatteletko, ettei edunvalvontavaltuutus ole sinulle ajankohtainen? Olitpa sitten eläkeläinen, perheenäiti tai opiskelijanuorukainen, tämä koskee myös sinua.

Ikääntyminen ja sairastuminen herättävät tekemään edunvalvontavaltakirjan ja muut paperit kuntoon, mutta toimintakyky voi heikentyä vaikkapa onnettomuuden, tapaturman, äkillisen sairauskohtauksen tai mielenterveydellisten syiden takia.

Antaaksesi edunvalvontavaltuutuksen asioidesi hoitoon esimerkiksi aviopuolisollesi, tarvitset fyysisen asiakirjan eli edunvalvontavaltakirjan.

Pätevälle edunvalvontavaltuutukselle on kaksi kriteeriä: se on tehtävä oikein ja lain vaatimukset täyttävällä tavalla. Se on tehtävä oikea-aikaisesti eli riittävän ajoissa.

Mikä edunvalvontavaltakirja on?

Edunvalvontavaltakirja on asiakirja, jossa nimeät valitsemasi henkilöt hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi, jos lääkäri toteaa sinut kyvyttömäksi huolehtimaan omista asioistasi. Se päivätään, allekirjoitetaan ja todistetaan, ja sitä säilytetään huonomman päivän varalle. Tarpeen mukaan edunvalvontavaltakirjaa päivitetään.

Edunvalvontavaltakirjassa annat siis juridiset oikeudet valitsemillesi luottohenkilöille hoitaa asioitasi tulevaisuudessa. Vaikka teet edunvalvontavaltakirjan nyt, se astuu voimaan vasta ja jos et itse kykene huolehtimaan omista asioistasi.

Miksi jokainen tarvitsee edunvalvontavaltakirjan?

  1. Haluat päättää itse, kuka hoitaa asiasi ja miten ne hoidetaan siinä tilanteessa, jossa et itse pysty päättämään omista asioistasi. Päätöksenteko on sellaisen ihmisen käsissä, johon juuri sinä luotat.
  2. Et halua joutua viralliseen ja jäykkään edunvalvontaan eli holhoukseen.
  3. Haluat helpottaa etkä hankaloittaa läheistesi arkea, jos toimintakykysi heikkenee. Teet edunvalvontavaltakirjan myös läheistesi vuoksi.
  4. Olet oman elämäsi paras asiantuntija ja haluat ennakoida ja varautua, jos sinulle sattuu jotakin.

Anja Karvonen-Kälkäjä
OTT, VT, vanhuusoikeuden asiantuntija

Lisää tietoa edunvalvontavaltuutuksesta löytyy netistä hakusanalla ”edunvalvontavaltuutus”.

Kampin palvelukeskuksessa Helsingissä oli 15.5.2019 klo 18-20 luento, jossa lakimies Katariina Kuusiluoma kertoo edunvalvontavaltuutuksen tekemisestä.