Ihan ensimmäisenä ei cheerleadereista tulisi mieleen vanhemmat rouvasihmiset tai iäkkäät miehet. Mutta omin silmin nähtynä tuoli-cheerleading-konsepti näyttää todellakin toimivan! Värikkäitä pompomeja (niitä huiskuja) heiluttavat rollaattoreilla paikalle tulleet vanhat rouvat muuttuvat innokkaiksi cheerleaderiksi päästyään vauhtiin. Innostuneet kannustushuudot kajahtavat Helander-kodissa ”He-lan-der go-go-go!”
Helsinki Athletics Cheerleaders HAC ry on helsinkiläinen kilpa-cheerleadingin erikoisseura, jonka lajeja ovat cheerdance ja cheerleading. Vuonna 2019 HAC valittiin mukaan Etelä-Suomen Liikunnan ja Urheilun Oppia Aktiiviseen arkeen -hankkeeseen. Hankkeen alkukartoituksessa syntyi paljon ideoita ja ajatuksia siitä, miten voitaisiin aktivoida terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia ihmisiä, kuten vanhuksia.
-Totesimme, että seuramme haluaa toimia alueellisesti vaikuttavana kaiken ikäisten liikuttajana sekä tuoda tietoisuutta lajistamme uusille ikäryhmille, siksi päädyimme tuottamaan tuoli-cheerleadingin konseptin ikäihmisille yhteistyössä Laurean opiskelijaryhmän kanssa, kertoo seuran valmennuspäällikkö Ina Tiittula.
HACin Elephants-joukkue on nyt käynyt vetämässä tuoli-cheerleadingia useassa eri palvelukeskuksessa tai hoivakodissa. Kaikki tuokiot on suunniteltu yhteistyössä Laurean fysioterapeuttien kanssa, joten ilon lisäksi niissä on huomioitu tasapainotaitoja, luustoliikuntaa ja iskutusta, liikeratojen ylläpitoa sekä liikkuvuutta ja yhdessä tekemistä. Kaikkia näitä elementtejä ilmenee myös lajin alkuperäisessä muodossa.
Uudenlaista tuolijumppaa
Helander-kodissa joulun alla ryhmä päivätoimintaan tulleita ikäihmisiä saatiin houkuteltua mukaan opettelemaan cheerleadingia kertomalla, että kyseessä on uudenlainen tuolijumppa. Sana cheerleading kun ei oikein ollut heille tuttu, mutta tuolijumppa oli jo tullut hyvinkin tutuksi. Pompomit eli punaiset ja valkoiset huiskat jaettiin ihan kaikille ja ne kahisivat mukavasti, kun niitä heilutteli. Huiskat antoivat rytmiä tavanomaiseen tuolijumppaan ja olivat tärkeä osa kokonaisuutta.
Tuoli-cheerleading sopii oikein hyvin ikäihmisille: se on mm. tasapainon, notkeuden ja nivelten liikkuvuuden harjoittelua. Mutta mukana on ilo ja yhteishenki. Kannustushuudot keksitään tilanteeseen sopiviksi ja ne ovat osa tunnelmaa. Kukin osallistuja tekee liikkeitä oman kuntonsa ja liikkuvuutensa rajoissa.
Helander-kodissa mukana oli myös pyörätuolissa istuvia ikäihmisiä, joille tärkeintä tuntui olevan se, että saivat olla mukana joukossa. Joillekin riitti, että saivat hiukan heilutettua ranteitaan niin että kuulivat pompomin kahinan. Jo katsellessa muiden huiskutusta pääsi tunnelmaan, joka oli selvästi iloinen ja ajoittain jopa hiukan riehakas.
Liikunnan iloa ja hyötyjä
-On ollut ilo tuoda lajin ilosanomaa uudelle kohderyhmälle. Lajimme iloisuus, kannustavuus ja monipuolisuus toimivat selvästi kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Seuramme ohjaajat ovat saaneet paljon positiivista palautetta ohjauksista ja tuokiot on olleet tosi tykättyjä. Olemme myös saaneet paljon kyselyitä jatkosta, kertoo Ina Tiittula.
HAC jatkaa
tuoli-cheerleading-ohjauksia resurssien mukaan tänä vuonna.
– Seuraavaksi olemme mukana ohjaamassa Helsingin kaupungin
Seniorisäpinöitä ja tuomassa tuoli- cheerleadingiä yhä isomman kohderyhmän
tietoisuuteen, Ina Tiittula sanoo.
Helsinki Athletics Cheerleaders HAC ry tarjoaa laadukkaat puitteet cheerleadingin harrastamiselle eri-ikäisille urheilijoille alkeista aina huippu-urheilutasolle saakka. Seurassa liikkuu yli 900 harrastajaa ja urheilijaa.
Kati Harkoma
Suunnittelija
VALLI ry