Nuori, inspiroidu vapaaehtoistoimintaan ikäihmisten iloksi!

Toteutimme tällä viikolla virtuaalisia infotilaisuuksia VALMA-ryhmille. Tällä kertaa aiheena oli vapaaehtoistoiminta ikäihmisten parissa. Samaan aikaan osallistumme parhaillaan käynnissä olevaan Välittämisen aika -kampanjaan. Kampanjassa kannustetaan kaikkia tekemään pieniä välittämisen tekoja ja huomaamaan ikäihmiset – niin tutut kuin tuntemattomat – ympärillämme. Yksi välittämisen teko onkin jakaa tässä erilaisia vinkkejä ikäihmisten iloksi tehtävään vapaaehtoistoimintaan.

Nuori ja ikäihminen istuvat pöydän ääressä ja katsovat tablettia.

Mitä tarkoittaa vapaaehtoistoiminta ikäihmisten parissa?

Vapaaehtoistyö tai -toiminta tarkoittaa sitä, että toimit jonkin sinulle tärkeän asian puolesta omasta tahdostasi. Vapaaehtoistoimintaan riittävät tavallisen ihmisen tiedot ja taidot.  Et siis tarvitse vapaaehtoisena toimiessasi vanhustyön koulutusta tai kokemusta. Vapaaehtoisena et korvaa vanhustyöntekijöiden työtä, vaan tuot iloa, aikaasi ja seuraasi ikäihmisille. Vapaaehtoisena sinulla on aina oikeus perehdytykseen ja taustatukeen.

Miksi toimia vapaaehtoisena?

Et saa vapaaehtoistoiminnasta palkkaa tai muuta korvausta, mutta rutkasti paljon muuta. Vapaaehtoistoimintaan voi ohjata halu edistää itselle tärkeitä asioita. Ikäihmisten kohdalla se voi liittyä haluusi edistää kanssaihmisten hyvinvointia ja lievittää heidän yksinäisyyttään. Vapaaehtoisena saat myös uusia tietoja ja taitoja. Ehkä saat myös uusia ideoita ja inspiraatiota omaan elämääsi tai vaikkapa urasuunnitelmiisi. Vapaaehtoistoiminnasta voi saada myös uusia ystäviä ja arvokasta kokemusta, jonka voit mainita ansioluettelossasi. Myös läheisesi ikääntyvät, ja saatat tarvita vapaaehtoistoiminnassa tapahtuvien kohtaamisten avulla kertynyttä kokemusta omassa lähipiirissäsi. Tulet tapaamaan ikääntyviä myös monissa asiakaspalveluammateissa.  Vapaaehtoistoiminnalla voi välittää -blogista voit käydä lukemassa, mitä Aliisa, Hiam ja Anna ajattelevat vapaaehtoistoiminnasta ikäihmisten parissa.

Nuori ja vanhus kävelyllä, piirroskuva.

Mitä minä voin tehdä?

Et siis tarvitse vapaaehtoiseksi ryhtyessäsi mitään erityistietoja tai -taitoja. Jos kuitenkin koet, että haluat hyödyntää omaa harrastuneisuuttasi tai muita taitojasi, se on enemmän kuin sallittua! Voit soittaa pianoa, lukea lehtiä, toimia ulkoilukaverina tai digiapuna, järjestää leivonta- tai kädentaitohetken, istuttaa keväisin kukkia ikäihmisen kanssa tai ilmoittautua ystäväksi ikäihmisille. Tapoja on onneksi runsaasti!

Miten minä voin toimia vapaaehtoisena korona-aikana?

Poikkeusaikana vapaaehtoistoiminta voi olla rajatumpaa ikääntyvien terveyttä suojellaksemme. Palvelutaloihin ja hoivakoteihin ei välttämättä pääse toimimaan tällä hetkellä. Samaan aikaan vanhuksemme tarvitsisivat seuraa ja piristystä arkeen erityisen paljon. Onneksi ikäihmisiä on mahdollista ilahduttaa myös etäältä. Esimerkiksi Siskot ja Simot ry:llä on parhaillaan käynnissä Joulupostia ikäihmisille -kampanja, johon kenen tahansa on helppo osallistua. Meille voi myös lähettää videotervehdyksiä, joita välitämme eteenpäin ikäihmisten iloksi palvelutaloihin, hoivakoteihin ja erilaisiin ikäihmisten ryhmiin. Video- tai tavalliset puhelut ovat olleet nuorille ja vanhuksille mieluisia tapoja seurustella poikkeusaikana. Videotervehdyksistä tai ikäihmiselle soittamisesta saat lisätietoja sivuiltamme.

VALLI ry vinkkasi Isovanhempien päivän yhteydessä, kuinka myös palvelutalojen pihalla voi tehdä erilaisia esityksiä, esimerkiksi näin joulun alla käydä laulamassa kauniita joululauluja. Ikäihmiset voivat seurata esitystä ikkunoiden takaa tai lasitetulla terassilla.

Nuori astuu sisään palvelutaloon, piirroskuva.

Mihin voin tarjota apuani ja aikaani?

Helpoin tapa tarjoutua vapaaehtoiseksi (normaaliaikana) on soittaa oman asuinalueesi palvelutaloon tai hoivakotiin. Löydät palvelutalojen, -keskusten ja hoivakotien yhteystiedot oman kuntasi sivuilta. Esimerkiksi Helsingissä sijaitsevat talot löytyvät Sosiaali- ja terveyspalvelut -> Ikääntyneille -> Asuminen ja hoiva. Listoilta löytyvät myös järjestöjen ylläpitämät asumis- ja hoivapalvelut (yleensä kohdassa yksityiset palveluntuottajat). VALLIn jäsenyhteisöjen, joista suurimmalla osalla on vanhusten asumispalveluita, yhteystiedot löytyvät sivuiltamme maakunnittain.

Myös monet järjestöt kouluttavat ja välittävät vapaaehtoisia. HelsinkiMissiolla on monenlaisia tapoja toimia ikäihmisten ilona, tukena ja apuna. Katso vaihtoehdot. Punaisen Ristin ystävätoiminta antaa sinulle eväitä toimia muun muassa ikäihmisen ystävänä. Keväällä 2021 alkaa Vanhustyön Keskusliiton järjestämä vapaaehtoistoiminnan kurssi.

Vapaaehtoistyo.fi -sivuilla voit etsiä oman paikkakuntasi tarjolla olevia vapaaehtoistoiminnan tehtäviä. Ikäihmisiä tukevaan vapaaehtoistoimintaan etsitään tällä hetkellä erityisesti ulkoiluystäviä, puhelinkavereita ja kauppa-apua.

Kenties sinulla on naapurina ikäihminen. Kaikilla ei välttämättä ole omia omaisia lähettyvillä, joten miksi et tarjoisi kauppa-apua samalla, kun käyt itsekin kaupassa? Lue ensin ohjeita ja vinkkejä kauppa-apuun. Monet tahot välittävät myös naapuri- ja kauppa-apua, kuten Nappi Naapuri (lue ensin info).

Päivä vapaaehtoisena. Ikäihmiset ja maahanmuuttajat yhdessä oppaan kansi.

Tutki yksin tai yhdessä

Kuten huomaat, vapaaehtoistoiminta voi olla juuri sellaista, kuin sinulle itsellesi sopii. Voit ilahduttaa vanhuksia yksin, kaverin kanssa tai ehdottaa omassa ryhmässäsi ryhmänohjaajalle tai opettajalle, että tekisitte jotain porukalla. Edellä jaettujen linkkien ja vinkkien lisäksi tässä vielä muutama poiminta materiaaleista, joihin voit halutessasi tutustua:

Iloksi vanhuksille – opas hoivakodin vapaaehtoiselle kertoo selkeällä ja helpolla tavalla, mitä tarkoittaa toimia vapaaehtoisena hoivakodissa, miten se tapahtuu ja mitä sinun olisi hyvä tietää.

Päivä vapaaehtoisena -opas ryhminä toteutettaviin vapaaehtoisvierailuihin. Opas on laadittu etenkin suomen kielen opiskelijaryhmille, mutta sitä voi soveltaa myös muiden ryhmien, ja miksei myös yksilöllisesti toteutettavien vapaaehtoishetkien inspiraatioksi.

Vinkkejä nuorten innostamiseksi vapaaehtoisia etsiville tahoille (esimerkiksi palvelutaloille) sekä nuoria ohjaaville tahoille tarjoaa Nuorten vapaaehtoistyön käsikirja. Kansalaisareena, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Nuorten Akatemia ovat koostaneet vapaaehtoistoiminnan virtuaalikassin, jonka voi myöhemmin tilata maksuttomasti käyttöön. Seuraa Kansalaisareenan uutisia virtuaalikassin julkistuksesta.

Kerro oma vinkkisi!

Edellä mainittujen vinkkien lisäksi saatat löytää internetistä tai oman paikkakuntasi muita kanavia pitkin rutkasti uusia ideoita, toimijoita ja tapoja vapaaehtoistoimintaan vanhusten parissa. Jos koet, että jokin hyvin tärkeä ja oleellinen vinkki tai taho on tässä koosteessa jäänyt mainitsematta, lähetä siitä vinkkisi osoitteeseen suvi.hiltunen[at]valli.fi, niin päivitämme listaamme tarpeen tullen.

Ikäihmisiin kohdistuvassa vapaaehtoistoiminnassa on loppujen lopuksi kyse toisistamme välittämisestä. Jo tämän sanoman jakaminen on tärkeää, ja sillä on suuri merkitys ikääntyvien yksinäisyyden ja muun heidän tarvitsemansa tuen ja avun esiintuomisessa. Kerro meille somessa hastagilla #minävälitän, mitä sinä aiot mahdollisesti tehdä vanhusten iloksi ja avuksi. Ehkä joku muukin saa ajatuksestasi inspiraation!