Viime aikoina on keskusteltu siitä, mitä nimeä isovanhemmasta käytetään, onko isoäiti mummo, mummi, mamma, farmor vai mormor, ja isoisä ukki, pappa, vaari, ukko, äijä, farfar vai morfar, muitakin nimityksiä löytynee. Myös sanalle vanha ihminen on useita eri versioita, ikääntyvä, vanhus, seniori, ikäihminen ym. Lieneekö muissakin kielissä yhtä monta eri versiota?
Aika muuttaa sanojen merkityksiä. Vanha ihminen oli 1970-luvulla ”nuorempi” kuin nyt 2020-luvulla, jolloin useampi elää satavuotiaaksi tai yli. Isovanhempi-sana tai sen synonyymit eivät määrittele henkilöä kuitenkaan iän mukaan, vaan sen, onko jo lapsenlapsia. Lauantaina (21.10.) vietetään Suomessa Isovanhempien päivää. Meillä on myös paljon aikuisia, jotka eivät ole isovanhempia omille jälkipolvilleen, mutta he ovat tärkeitä aikuisia monille lapsille, isovanhempien korvaajina. Heitäkin voidaan juhlistaa Isovanhempien päivänä. Isovanhemmat ovat merkityksellisiä lastenlapsille. Joillakin lapsilla on myös isoisovanhempia. Yhteinen tekeminen tuottaa yhteisiä muistoja ja muistijälkiä kummankin elämään. Isovanhempien opit, neuvot, vinkit ja kannustaminen kulkevat mukana lasten varttuessa aikuisiksi ja siitäkin eteenpäin.
Tänään julkistettiin Vuoden isovanhempi 2023, lämpimät onnittelut Tarja Murrolle ja huomiselle hyvää Isovanhempien päivää kaikille!
Virpi Dufva
VALLIn toiminnanjohtaja