– Työttömyys ja toimeentulo-ongelmat ovat suurin uhka väestön hyvinvoinnille, SOSTEn toiminnanjohtaja Vertti Kiukas pelkistää tuoreen Sosiaalibarometri 2015:n tuloksia. Sosiaalibarometri julkistettiin maanantaina.
Sosiaalibarometri 2015 vastaajista yli 70 prosenttia on sitä mieltä, että nykyhallitus on epäonnistunut kärkitavoitteissaan vähentää köyhyyttä, syrjäytymistä ja eriarvoisuutta. Vastaajien mukaan eriarvoisuutta vähennetään parhaiten työllisyyden hoidolla ja osallistumista lisäämällä.
Vertti Kiukas painottaa, että pienikin panostus hyvinvointiin kannattaa. Kiukaksen mukaan työllisyyden tukemiseksi on pidettävä huolta sosiaaliturvan tasosta ja vähennettävä riippuvuutta toimeentulotuesta. Indeksikorotusten leikkaaminen merkitsisi köyhyyden lisääntymistä.
Sosiaalibarometri 2015 kysely osoitettiin kuntien sosiaali- ja terveysjohtajille, Kelan toimistojen johtajille ja TE-toimistojen johdolle. Vastaajia oli noin 320, vastausprosentti 49.
Väestön hyvinvointi heikentynyt
Sosiaalibarometri 2015 vastaajien mukaan hyvinvointi on heikentynyt vuoden 2013 jälkeen. Silti hyvinvoinnin kokonaistilannetta omalla alueellaan piti hyvänä tai melko hyvänä lähes 80 prosenttia vastaajista. Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että omalla alueella ja koko maassa eriarvoisuus on kasvanut 10 viime vuoden aikana vähintään jonkin verran.
Hyvinvointiin vaikuttaa eniten työttömyys, kotitalouksien toimeentulo-ongelmat, terveyspalvelujen saatavuus, terveysongelmat sekä sosiaalipalvelujen saatavuus.
Helmikuussa 2015 Suomessa oli noin 355 000 työtöntä, jonka on lähes 32 000 enemmän kuin vuosi sitten. Yli vuoden työttömänä olleita oli noin 103 000 ja yli kaksi vuotta työttömänä noin 46 000.
– TE-toimistojen johtajia huolestuttaa erityisesti pitkäaikaistyöttömien hyvinvointi. Pitkäaikaistyöttömät tarvitsivat henkilökohtaista palvelua, mutta nimenomaan sitä TE-palveluiden uudistus on heikentänyt, SOSTEn tutkija Tyyne Hakkarainen sanoo.
Vaikka toimeentulo-ongelmia pidetään uhkana väestön hyvinvoinnille, vain noin kolmannes Sosiaalibarometrin vastaajista pitää perusturvaetuuksia riittämättöminä. Yleisimmin haluttaisiin korottaa vähimmäismääräisiä etuuksia, kuten minisairauspäivärahaa tai työttömän peruspäivärahaa.
TE-toimistojen edustajien mukaan he voivat nykyisillä voimavaroilla vielä turvata henkilöasiakkaiden ja työnantaja-asiakkaiden palvelut. Kuitenkin TE-toimistojen edustajat uskovat, että lähimmän vuoden ja lähimmän kolmen vuoden aikana palveluiden turvaaminen vaarantuu.
– On huolestuttavaa, että TE-toimistojen resursseja on vähennetty, juuri nyt kun henkilökohtaiselle palvelulle on suuri tarve, Vertti Kiukas korostaa.
SOSTE suositukset:
• Eriarvoisuuden, terveyserojen ja tuloerojen kaventaminen sekä köyhyyden vähentäminen tulevan hallituksen kärkitavoitteeksi
• Perusturvan ostovoimasta on huolehdittava
• Ensisijaisen sosiaaliturvan tasoa korotetaan
• Varmistetaan, että TE-toimistoista saa henkilökohtaista palvelua
• Osatyökykyisille räätälöityä palvelua
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitossa toteutettavat Vanhustyön Trainee -hankkeet tähtäävät osaltaan nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja työllistämiseen. Vanhustyön työvoiman turvaamisen ohella niissä kehitetään ja toteutetaan myös nuorten työttömien työnhakijoiden henkilökohtaista ohjausta ja työpaikkamentorointia.