Sukupolvien välistä oppimista ja työelämäosallisuutta – vuoden 2020 opit ja katse tulevaan

Vanhustyön Traineelle vuosi 2020 on ollut muuttuneita suunnitelmia, hauskoja hetkiä, toisinaan epävarmuutta tulevasta sekä mukavia virtuaalisia kohtaamisia. Vuoteen 2021 käymme innostunein ja luottavaisin mielin.

Ryhmä hymyileviä nuoria ja vanhuksia, piirroskuva.

Vuoden 2020 alussa Nanna Vänttinen aloitti Suvi Hiltusen työparina. Vuosi alkoi tohinalla, ja kevät/kesäksi oli suunniteltu kolme nuorille suunnattua Vanhustyön Trainee-ryhmää. Vanhustyön Trainee vieraili TE-toimiston nuorten infoissa, ja yhteistyötä käynnistettiin aikuisten perusopetusta tarjoavien oppilaitosten kanssa. Koronaviruspandemian iskiessä suunnitellut ryhmät peruuntuivat. Vanhustyön Traineessa keskityttiin syventämään ja kirkastamaan sitä, mitä sukupolviälykkyys tarkoittaa Trainee-toiminnassa sekä miten nuoret työkokeilijat pääsevät osalliseksi vanhustyöyhteisöihin.

Koska vierailut ikäihmisten luona eivät olleet mahdollisia, organisoitiin nuorten ja ikäihmisten välisiä videopuheluita ja kannustettiin nuoria tekemään lyhyitä videoita elämästään ikäihmisten iloksi. Vanhustyön Trainee vieraili etäyhteydellä myös lukiossa ja ammattioppilaitoksessa kertomassa ja herättämässä keskustelua ikääntyvistä yhteiskunnassamme. Nuoret ideoivat muun muassa vapaaehtoistoimintaa, ja liiketoiminnan opiskelijat taas pohtivat ikäihmisiä kuluttajina. 

Syyskaudella tuotettiin uutta materiaalia ryhmäytymisen sekä nuorten ohjaustyön tueksi. Syksyllä järjestettiin myös kaksi Vanhustyön Trainee-pienryhmää VALLI ry:n tiloissa. Näissä ryhmissä muun muassa harjoiteltiin työelämä- ja työnhakutaitoja sekä tehtiin videopuheluita Elämänote hankkeeseen kuuluvien ikäihmisten ryhmien kanssa. Ikäihmisten ja nuorten videopuheluissa vaihdettiin ajatuksia hyvinvoinnista, elämästä ja eri kulttuureista. Nuoret myös ideoivat virkistystoimintaa, kuten musavisan.  Kohtaamiset olivat lämminhenkisiä, ja herättivät ajatuksia osallistujissa.

Tätähän Trainee juuri on; sukupolvienvälistä oppimista ja vuorovaikutusta sekä nuorten osallisuutta ja työelämätaitoja tukevaa toimintaa. Näillä kulmakivillä jatketaan myös vuoteen 2021. Toiveena on päästä jälleen autenttisiin vanhustyön ympäristöihin nuorten kanssa niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin Suomessa, vaikka kulunut vuosi on opettanut myös virtuaalisten kohtaamisten tuomat mahdollisuudet.