VALLIn lähipiirissä toimiville ei varmaan ole uutinen eikä mikään, että ikäihmisten asuminen kotona mahdollisimman pitkään sisältää sekä hyviä että huonoja puolia. Kukapa ei kotonaan haluaisin asua, mutta kuinka asua kotona turvallisesti. VALLIn Välittämisen päivää vietetään Paloturvallisuusviikon aattona, 26.11. Valtakunnallisen Paloturvallisuusviikon sloganina on ”Huolehditaan jokaisen koti paloturvalliseksi”, ja sitä vietetään 27.11.–3.12.
Kenelläpä ei olisi joskus jäänyt hellan levy päälle. Tavallinen ihminen keittiössä puuhaillessaan toteaa, että kappas vain, ja vääntää namikasta virran pois. Ongelmia alkaa syntyä siinä kohtaa, kun ihminen on toimintakyvyltään rajoittunut. Hän ei huomaakaan punaisena hehkuvaa levyä. Hän ei osaa sammuttaa liekehtivää kattilaa. Hän ei pääse rollaattorillaan riittävän nopeasti ulos asunnosta.
Turvallisuus syntyy omista, läheisten ja yhteiskunnan toimista
On yhteiskunnallinen poliittinen päätös, että yhä huonokuntoisempia ihmisiä asutetaan yhä pidempään yksinään tai toisen suunnilleen yhtä huonokuntoisen kanssa omassa kodissaan, sillä politiikkaa se on talouspolitiikkakin. Jos yhteiskunta päättää pitää ihmiset kodeissaan, voisi sanoa, että yhteiskunnan kuuluu myös huolehtia, että asuminen on turvallista.
No, ei liene kuitenkaan aivan realistista vaatia, että jokaisen toimintakyvyltään rajoittuneen luona olisi koko ajan joku pitämässä huolta liesiturvallisuudesta ja kodin muista vaaranpaikoista. Turvallisuus on nimittäin joukkuelaji, ei ylityöllistetyn kotihoidon ammattilaisen soolosuoritus.
Lähestytäänpä onnettomuutta, vaikkapa tulipaloa, vähän toisesta suunnasta. Jos tuli pääsee irti vaikkapa naapurin mummon liedestä, niin keihin kaikkiin palo vaikuttaa. Sammutusvettä saattaa lorahtaa alakerran asukkaan niskaan. Mummo pääsi onneksi asunnosta ulos, mutta jätti huoneiston oven auki. Savu täytti rappukäytävän. Tuli pientä pintaremonttia. Lisäksi tuli pääsi liedeltä hormeihin ja yläpohjaan, ja koko yläpohjakin piti sitten remontoida. Puhumattakaan siitä, että tulipalo omassa rappukäytävässä voi aiheuttaa monelle naapurille kohtuullisen trauman.
Edelliseen ei liittynyt vielä lainkaan tulipalon niitä seurauksia, jotka aiheutuivat mummolle itselleen ja vaikkapa hänen läheisilleen.
VALLI ry:n välittämisen päivän tavoitteena on välittämisen kulttuurin edistäminen. Samaan tähtää paloturvallisuusviikko. Paloturvallisuusviikon teemana on nyt toista vuotta läheisten paloturvallisuudesta huolehtiminen. Pienillä hyvillä teoilla voidaan välittää ja huolehtia iäkkään turvallisuudesta. Lähes kuka tahansa voi testata kylässä käydessään ikääntyneen sukulaisensa palovaroittimen ja vieläpä vaihtaa siihen pariston. Siinä sivussa voi vilkaista, onko keittiön puolella muovipurkkeja tai pahvirasioita turhan lähellä liettä. Todella rohkea uskaltautuu tekemään samat toimenpiteet naapurin varttuneelle väelle. Kättä pidempänä työkaluna voi pitää vaikkapa kodin turvallisuuden tarkistuslistaa. Pienillä teoilla saattaa olla suuri vaikutus.
Huoli-ilmoitus on työkalu, jota saa ja kannattaa käyttää
Jos näyttää siltä, että ihminen ei todellakaan pärjää enää omillaan, voi olla perustelua ottaa käyttöön pykälää raskaammat konstit. Kun oikeasti alkaa epäilyttää, että naapurin mummo tai pappa ei pysty liikkumaan kotonaan turvallisesti tai että hän polttaa koko talon, voi hänestä tehdä huoli-ilmoituksen. Huoli-ilmoituksen tekeminen kertoo oikeastaan sen, että tekijä on huolestunut sekä ikäihmisen että koko naapuruston turvallisuudesta.
Itse asiassa huoli-ilmoituksen tekemällä tulee toteuttaneeksi pariakin Pelastustoimen onnettomuuksien ehkäisyn toimintaohjelman tavoitetta: ”Ihmiset ottavat vastuuta ja huolehtivat aktiivisemmin omasta sekä muiden turvallisuudesta” ja ”Välittämisen tunne lisääntyy ihmisten kuuluessa entistä vahvemmin yhteisöihin”. Yhteisöjä ne ovat perheyhteisöt ja taloyhteisötkin, juuri niitä turvallisuutta ylläpitäviä joukkueita.
Lue lisää asumisturvallisuudesta: https://www.spek.fi/turvallisuus/erityisryhmien-asumisturvallisuus/
Tutustu Paloturvallisuusviikkoon: https://paloturvallisuusviikko.fi/
Juha Hassila
Turvallisuusviestinnän asiantuntija
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö