Robotti joka koskettaa tekstiä DigiAgeTalk 2022

7.6.2022 DigiAgeTalk2022

DigiAgeTalk2022 järjestettiin tiistaina 7.6.2022 kello 12-16 Lasipalatsin BioRexissä, Helsingissä. Tilaisuus toteutettiin hybridinä. 

DigiAgeTalkissa käytiin yhteistä keskustelua digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen, katse erityisesti ikääntyneiden tarpeissa ja kokemuksissa. Ohjelmassa mm. puheenvuoroja ikääntyneiden digiosallisuuteen, digitukeen sekä päivittyviin digitaitoihin liittyen, joista esimerkiksi turvallisuus puhuttaa erityisen paljon. Puhuimme myös käyttäjälähtöisestä kehittämisestä, digiraadeista, iloa ja virkistystä tuottavasta teknologiasta. 

DigiAgeTalk2022 tallenne

OHJELMA

klo 12.00 - 14.00 OSUUS I

Tilaisuuden avaus
puheenjohtaja Hanna-Leena Ojalainen, VALLI ry

Liikenne- ja viestintäministeriön tervehdys
erityisavustaja Antti Malste

Ikääntyvät teknokulttuurin pyörteissä
FT, kulttuuriantropologian dosentti Kristiina Korjonen-Kuusipuro, Jyväskylän yliopisto

Ikääntyneiden digiosallisuuskysely
vastaava suunnittelija Suvi Hiltunen, Ikäteknologiakeskus

Maahan muuttaneet ikääntyneet ja digitalisaatio
projektipäällikkö Artem Kuosti, Moniheli ry 

klo 14.10-14.30 KAHVITAUKO

klo 14.30-15.45 OSUUS II

Digitaidot ja osallisuus
Digituen johtava asiantuntija Minna Piirainen, Digi- ja väestötietovirasto 

Yhteiskehittämisellä tulevaisuuden digiratkaisuja ikääntyneille
projektipäällikkö, yliopettaja Toini Harra, Metropolia amk

Päätössanat
professori Vappu Taipale

Tilaisuuden aikana on lyhyitä taukoja. Yleisöllä mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida. 

Tilaisuus päättyy n. kello 15.45

Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin                                                                            #DigiAgeTalk    

DigiAgeTalk2022 puhujaesittelyt

Kristiina Korjonen-Kuusipuro

on FT, kulttuuriantropologian dosentti Jyväskylän yliopistossa ja työskentelee Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa (XAMK, DEQUAL-hanke) sekä Jyväskylän yliopistossa (SENSOMEMO-hanke). Hän on tutkinut ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta sekä tähän vuorovaikutukseen liittyviä tunteita useista eri näkökulmista.

 

Antti Malste

VTM, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan erityisavustaja (sd.). Malsteen vastuualueena ministeri Harakan erityisavustajana ovat muun muassa dataan, uusiin teknologioihin, mediapolitiikkaan ja ministeriön konserniohjaukseen liittyvät asiat, strateginen suunnittelu ja hallituksen poikkihallinnollisten kokonaisuuksien valmisteluprosessit.

Minna Piirainen

on ihmisistä innostuva digiosaamisen asiantuntija. Minna on Digi- ja väestötietoviraston Digituki-palvelun projektipäällikkö ja johtava asiantuntija. Digituki-palvelu tutkii ja kehittää kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen digiosaamista. Digi- ja väestötietovirasto toimii digituen tuottajien tukiorganisaationa ja digituen valtakunnallisena kehittäjänä.

Toini Harra

on yhteistoiminnasta väitellyt poikkitieteilijä, joka on keskittynyt erityisesti käyttäjälähtöisyyden edistämiseen tutkimuksen ja kehittämisen keinoin.
Hän on ollut mukana kehittämässä digitaalisten tuotteiden ja palvelujen käyttäjälähtöisyyttä ja sisältöä ikäihmisten hyvinvoinnin ja asumisen hyväksi. Esimerkkeinä mm. Tuttunet.fi ja HIPPA-hanke. Toini on aktiivisesti mukana useissa eurooppalaisen korkeakoulutuksen kehittämishankkeissa, joissa edistetään poikkitieteellistä oppimista erilaisissa ympäristöissä.

Hanna-Leena Ojalainen

on VALLI ry:n puheenjohtaja ja Ruskatalojen palveluyhdistys ry:n toiminnanjohtaja.

Artem Kuosti

on monikulttuurisen verkoston Moniheli:in DigiUp -hankkeen projektipäällikkö. Artem on kieli- ja kulttuuritietoisen ohjauksen ja digiosallisuuden asiantuntija. Hän tukee digitukea kehittäviä tahoja huomioimaan myös monikulttuuriset järjestöt sekä maahan muuttaneet paremmin. Viimeisen vuoden aikana hänen johdolla on toteutettu seitsemän kielinen monikulttuurisen digitalisaation kartoitus, joka on tuonut valoa siihen, kuinka syvä vieraskielisten digitaalinen kuilu on.

Suvi Hiltunen

on Ikäteknologiakeskuksen vastaava suunnittelija.
Suvi nostaa työssään ikäihmisten äänen, kokemuksen ja tarpeet esille, vie ne palveluiden ja teknologian kehitystyöhön, päätöksentekoon sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tuoreimpana asiana hänen työpöydällään on ikääntyneiden digiosallisuuden mittaaminen. 

Vappu Taipale

Vappu on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIn entinen puheenjohtaja ja nykyään HelpAge International -järjestön hallituksen jäsen. Vappu on kirjoittanut monia kirjoja kuten Vanha ja vireä (Into 2017), Isoäitikirja (Into 2017) ja Rakas lapsi (Into 2018).

TOP