Vanha mies tuulettaa virtuaalilasit päässään. Teksti DigiAgeTalk 2023.

7.6.2023 DigiAgeTalk2023

Keskiviikkona 7.6.2023 noin kello 9.30-14.30
Paavo-sali ja Lämpiö, Musiikkitalo, Helsinki

DigiAgeTalkissa käydään yhteistä keskustelua digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen, katse erityisesti ikääntyneiden tarpeissa ja kokemuksissa. Tilaisuuden yhteydessä on myös Älytori, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan erilaisiin digitaalisiin ja teknologisiin tuotteisiin, ratkaisuihin ja palveluihin.

Tilaisuuden tallenteet julkaistaan tälle sivulle syksyn 2023 aikana. Ensimmäinen tallenne on nyt katsottavissa. Löydät sen tältä sivulta siirtymällä sivulla alaspäin. 

OHJELMA

klo 9 läsnäosallistujien aamukahvit ja ilmoittautuminen alkaa

klo 9.30-11.00 AAMUPÄIVÄN OHJELMA

Tilaisuuden avaa ja juontaa Hanna-Leena Ojalainen, puheenjohtaja, VALLI ry

Yritykset kehittämässä ratkaisuja ikääntyvälle Suomelle
Saara Hassinen, Teknologiateollisuus ry

Digitalisering ur medarbetarnas perspektiv - Digitalisaatio työntekijöiden näkökulmasta
Anna Spånt Enbuske, Kommunal
(puheenvuoro ruotsiksi, esityskalvot tekstitetään suomeksi)

klo 11.00-11.45 LOUNASTAUKO 

klo 11.45-13.45 ILTAPÄIVÄN OHJELMA

Hyvä arki meille kaikille - näkökulmia tulevaisuuden asiointiin ja asumiseen
Keskustelemassa Matti Alahuhta, Tommi Hatinen, VM, Tuomas Koivula, Skanska, Hilkka Ropponen, Talentian Harmaat Pantterit sekä Suvi Hiltunen, VALLI ry

Teknologian tukema ikääntyneiden palvelupolku
Heidi Anttila, THL

Digimaailman uhat sekä uudet, huikeat mahdollisuudet
Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto

Päätössanat
Anne Juntti, varapuheenjohtaja, VALLI ry


Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin.   
         

Tilaisuudessa kuullaan myös ikääntyvien ja vanhojen ihmisten kokemuksia sekä tapahtumapaikan luonteeseen sopivia virkistäviä esityksiä.

Tilaisuuden yhteydessä on myös Älytori, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan ja kokeilemaan digin ja teknologian mahdollisuuksia. 

                                                

#DigiAgeTalk   #Digiosallisuus   

DigiAgeTalkin videotallenteet

Ohje suomenkielisten tekstitysten asettamiseen videotallenteella: Tallenteessa on livetekstitys, jota valitettavasti ei saa editoitua pois. Jos haluat katsoa tallenteen oikein ajoitetulla ja korjatulla tekstityksellä, paina videon alaosassa tekstitys -painiketta ja sen jälkeen painikkeen vieressä olevaa hammasratas -kuvaketta, jossa voit muokata tekstityksen fonttikokoa ja fontin taustan läpinäkyvyyttä säätämällä oikein ajoitetun tekstityksen livetekstityksen päälle. Voit säätää tekstityksen asetuksia rauhassa, kun videon toisto on keskeytä (tauko) -tilassa.

Avausesitys ja -puhe

Tilaisuuden aluksi kuultiin Keski-Helsingin Sellokvartettia, jonka jälkeen VALLI ry:n puheenjohtaja Hanna-Leena Ojalainen piti avauspuheen.

Digimaailman uhat sekä uudet, huikeat mahdollisuudet

Digi- ja väestötietoviraston digitaalisen turvallisuuden johtavan asiantuntijan Kimmo Rouskun puheenvuoro.

Näkökulmia onnistuneeseen digipalvelujen käyttöön

Pertti, 89 v. ja Merja, 70 v. kertovat, millaisia ongelmia heillä on digipalvelujen käytössä. Saavutettavuusmentori Heikki Oksanen Selkeästi meille -hankkeesta kertoo, mistä ongelmat saattavat usein ikääntyneillä ja monilla muilla käyttäjillä johtua.

Arjen kokemuksia digilaitteista

Videolla kotkalainen Marja, 92 v. sekä espoolaiset Laila, 85 v. ja Lauri 93 v. kertovat arjen kokemuksiaan ja kommelluksiaan digilaitteiden parissa.

Yritykset kehittämässä ratkaisuja ikääntyvälle Suomelle

Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassisen puheenvuoro.

DigiAgeTalk2023 puhujaesittelyt

Saara Hassinen

on Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja edustaen yrityksiä, joilla on potilasturvallisia ja toimivia ratkaisuja ikääntyvien ja ammattilaisten avuksi. Hän vetää myös Ikääntyvän Suomen Ongelmat (ISOt) verkostoa, jossa yritysten lisäksi on laajasti sidosryhmiä mukana yhteistä ongelmaa ratkomassa.

Anna Spånt Enbuske

är MSSc och utredare på fackförbundet Kommunal i Sverige. Hennes ansvarsområden inkluderar bland annat medlemmarnas erfarenheter av yrkes- och verksamhetsutveckling med stöd av ny teknik.

on diplomi-insinööri ja tutkija ammattiliitto Kommunalissa, Ruotsissa. Hänen vastuualueeseensa kuuluvat muun muassa jäsenten kokemukset ammatillisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä uuden teknologian tuella.

Heidi Anttila

on erikoistutkija Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hän johtaa kansallista kotona asumisen teknologiat ikäihmisille (KATI) -ohjelmaa ja osana sitä laati yhdessä sidosryhmien kanssa kansallinen ehdotuksen ikäteknologian koordinaatiomalliksi seuraavalle hallituskaudelle.

 

Tommi Hatinen

on projektiasiantuntija valtiovarainministeriön palvelu- ja toimitilaverkkouudistushankkeessa. Hän on työskennellyt aiemmin mm. digituen valtakunnallisen kehittämisen parissa. Hankkeessa pyritään sekä turvaamaan yhdenvertaiset käyntiasiointipalvelut koko Suomessa että parantamaan mahdollisuuksia saada tukea sähköiseen asiointiin.

Matti Alahuhta

on vuoden 2022 Isovanhempi. Hän on DevCo Partnersin hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Kone Oyj:ssä ja Volvo Groupissa. Aiemmin hän on toiminut Koneen toimitusjohtajana 9 vuotta ja sitä ennen Nokialla kaikkiaan 26 vuotta, josta johtokunnassa 12 vuotta.

Hanna-Leena Ojalainen

on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n puheenjohtaja jo toista kautta. Hän toimii myös Ruskatalojen palveluyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Porissa. 

Kimmo Rousku

edistää julkisen hallinnon digitaalista turvallisuutta Digi- ja väestötietovirastossa johtavana erityisasiantuntijana. Tämän ohella hän kasvattaa kansalaisten tietoisuutta digimaailman uhista ja positiivisista mahdollisuuksista vapaa-ajallaan. Kimmo toimi Tietoturva ry varapuheenjohtajana sekä on Enter ry:n ja URSAn jäsen.

Tuomas Koivula

toimii kehityspäällikkönä Skanskassa. Hän työskentelee tiiviisti Myllypurossa sijaitsevan SmartLabin eli älykotien kehitysalustan parissa. SmartLabissa voidaan testata erilaisia asumiseen liittyviä ratkaisuja helposti ja nopeasti. Tuomas on ollut mukana ideoimassa mm. ikääntyvien asumiseen liittyviä uusia ratkaisuja.

Anne Juntti

on vaihtanut toiminnanjohtajan tehtävänsä hallitusvapaaehtoisen elämään.  Toiminta VALLIn varapuheenjohtajana, salolaisen Salva ry:n puheenjohtajana sekä hyvinvointialue Varhan vanhusneuvoston jäsenenä pitävät tietoisena ikääntyneiden arjen haasteista, joita pitäisi ratkaista – ei aiheuttaa ongelmia digitaalisin ratkaisuin.

Hilkka Ropponen

on toiminut aikaisemmin vanhustenhuollon sosiaalityöntekijänä ja ay-aktiivina. Viime vuosina hän on toiminut vastaavana henkilönä Talentian Helsingin yhdistyksen eläkeläistoiminnassa, Harmaissa panttereissa. Harmaat Pantterit kantavat erityistä huolta ikäihmisten selviytymisessä digimaailmassa.

TOP