Webinaari tiistaina 10.11.2020 klo 12-15.30

Vuosittainen DigiAgeTalk pidettiin tällä kertaa webinaarina, ja oli mukana 350 digitalisaation ja teknologian parissa työskentelevää järjestötoimijaa, päättäjää, tutkijaa, tuotekehittäjää, laitevalmistajaa, opiskelijaa ympäri Suomen. Ja mikä parhainta - mukana oli tuttuun tapaan iso joukko ikäihmisiä! 

Seminaarin tallenteet ovat katsottavissa ohjelman mukaisessa järjestyksessä, ja puuttuva Jaana Parviaisen luentotallenne tulossa lähiaikoina: 

Virpi Dufva

Webinaarin avasi VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva

Tyyne Kettunen

Webinaariin osallistui myös eläkeläinen Siilinjärveltä. Hän on asiantuntija aloilla, joilla on merkitystä. Ihmisen puolella.

Sari Vapaavuori, Elina Antila, Sari Tempakka

Pankkipalveluselvityksen tulokset: Sari Vapaavuori, VALLIn Ikäteknologiakeskus. Kommenttipuheenvuorot:  viestintäpäällikkö Elina Antila FINE ja liiketoimintajohtaja Sari Tempakka Nordea

Kimmo Rousku

Viekö digi toimintakyvyn ja luottamuksen kysyy Digi- ja väestötietokeskuksen johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku

Cristina Andersson

Asuisitko robotin kanssa? Tekoälyn ja robotiikan erityisasiantuntija Cristina Andersson, Develor Oy

Vappu Taipale

Painavaa asiaa professori Vappu Taipaleelta: Opi tai uppoa!

WEBINAARIN SISÄLTÖ

Teknologiaan, digitalisaatioon, tekoälyyn ja eettisiin kysymyksiin liittyvät aiheet pohdituttavat meitä kaikkia.

Asuisitko sinä robotin kanssa? Miten robotiikka voi hyödyttää hoivatyötä? Robotiikka muuttaa arkea, ja tarvitsee uusia taitoja – ehkä myös asennetta? Robotiikka nostaa esiin myös eettisiä ja sosiaalisia kysymyksiä. Myös digipalvelut ja digiosallisuus keskusteluttavat.  Webinaarissa nostamme esiin ikäihmisten äänen, kokemukset ja tarpeet. Kuulet myös pankkipalvelukyse-lymme uunituoreet tulokset.

Tervetuloa mukaan keskustelemaan siitä, mitä on hyvä ja arvokas elämä, ja miten teknologia voi tukea sitä.

Ohjelma

klo 12.00  Webinaarin avaus, toiminnanjohtaja Virpi Dufva, VALLI ry

klo 12.05  Pankkipalvelut kuuluvat kaikille, pankkipalveluselvityksen tulokset,
kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskus, VALLI ry

Kommenttipuheenvuoro, viestintäpäällikkö  Elina Antila, FINE
Kommenttipuheenvuoro, liiketoimintajohtaja Sari Tempakka, Nordea

13.00  Tauko – ja halutessasi virkistävä EtäTuoliFysio-hetki  

13.10  Viekö digi toimintakyvyn ja luottamuksen?
johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto

Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja

13.45  Kahvitauko – ja halutessasi yhteinen vapaamuotoinen kahvikeskustelu

14.00  Asuisitko robotin kanssa?
robotiikan ja tekoälyn asiantuntija Cristina Andersson, Develor Oy

Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja

14.45  Hoivarobotiikan visiot ja realismi
filosofian dosentti ja tutkija Jaana Parviainen, Tampereen yliopisto

Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja

15.25  Opi tai uppoa, professori Vappu Taipale

15.30  Tilaisuus päättyy

Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin                                                                            #digiagetalk   #ikädigi 

Elina Antila

on FINE Vakuutus- ja rahoitusviestinnän viestintäpäällikkö.
Elina on viestinnän asiantuntijana mukana lukuisissa yhteistyöhankkeissa edistämässä kansalaisten talouden hallintaa
ja osaamista pankki- ja vakuutusasioissa. Hän nostaa esiin FINEn tehtävää edistää asiakkaiden oikeuksien toteutumista ja finanssialan hyvien käytänteiden kehitystä.

Sari Tempakka

työskentelee liiketoimintajohtajana Nordeassa vastuualueenaan Pohjois-, Itä- ja Keski-Suomen henkilöasiakasliiketoiminta. Hän on tehnyt pitkän työuran finanssialalla eri tehtävissä, ja erinomainen asiakaspalvelu sekä arkea helpottavat ratkaisut ovat erityisesti hänen sydäntään lähellä. Hän on useiden vuosien ajan puhunut ikäihmisten digiosaamisen puolesta ja työnsä kautta toiminut aktiivisesti niiden edistämiseksi.

Kimmo Rousku

toimii Digi- ja väestötietovirastossa VAHTI-pääsihteerinä. Hän on toiminut ICT-palvelutuotannon, tieto- ja kyberturvallisuus sekä riskienhallinnan asiantuntija- ja johtamistehtävissä valtionhallinnossa pitkään. Hän on myös tietokirjailija. Kimmo on mukana The World’s 100 Most Influential People in Digital Government 2019 -listalla, ja TiVi-lehden vuoden 100 ICT-vaikuttajaa listalla vuodesta 2011 asti. Teknologianörttinä hän on erityisen kiinnostunut erilaisista hyvinvointihilavitkuttimista ja oman hyvinvoinnin kehittämisestä teknologian avulla.

CRISTINA ANDERSSON

on teknologiavisionääri, joka on perehtynyt hoiva-alan ja vanhustyön tekoälyyn ja robotiikkaan mm. STM:n kansallisen hyvinvoinnin tekoälyn ja robotiikan ohjellman vetäjänä. Teknologiaa Cristina tarkastelee oppimisen ja hyvinvoinnin kannalta. Miten teknologia voi auttaa meitä elämään parempaa elämää ja mitä meidän siitä pitäisi ymmärtää, ovat kysymyksiä, joita hän mielellään pohtii. Cristina on myös kirjoittanut aiheesta kirjoja ja artikkeleita. 

Jaana Parviainen

on filosofian dosentti ja yliopistotutkija, joka työskentelee Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa.
Hänen tutkimuksensa painopistealueita ovat olleet teknologian filosofia ja ruumiillisuuden tutkimus työelämän ja talouden kontekstissa. Viime vuosina hän on tutkinut robotiikan ja teknologian käyttöönottoon liittyviä sosiaalisia ja eettisiä kysymyksiä hoivatyössä. 

Vappu Taipale

Vappu on kahdeksan lapsen isoäiti, Vanhus- ja lähimmäispal-velun liitto VALLIn entinen puheenjohtaja ja nykyään HelpAge International -järjestön hallituksen jäsen. Vappu on kirjoittanut monia kirjoja, viimeisimmät Vanha ja vireä (Into 2017), Isoäitikirja (Into 2017) ja Rakas lapsi (Into 2018).

Virpi Dufva

on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n toiminnanjohtaja. Virpi on mm. ollut mukana suunnittelemassa ja perustamassa VALLIn Ikäteknologiakeskusta ja on sen toiminnassa edelleen mukana.
Hän vaikuttaa myös useissa eri valtionhallinnon ja muiden sidos-ryhmien työryhmissä ja kokouksissa. Virpillä on kiinteät yhteydet VALLIn jäsenyhteisöjen toimijoihin,  jäsenyhteisöjen toimintaedelly-tysten edistäminen on hänen työnsä keskiössä.  Samoin kuin vanhojen ihmisten oikeudet ja asema yhteiskunnassamme ja kansainvälisesti. 

Sari Vapaavuori

on Ikäteknologiakeskuksen vetäjä ja VALLIn kehittämispäällikkö.
Sari on vaikuttamistyön ja ikäihmisten osallisuuden edistämisen asiantuntija. Hän nostaa ikäihmisten äänen, kokemuksen ja tarpeet esille, vie ne palveluiden ja teknologian kehitystyöhön, päätöksentekoon sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Saria innostaa yhdessä tekeminen ja jatkuvassa muutoksessa oleva, mahdollisuuksia tarjoava toimintaympäristö.

TOP