
DigiAgeTalk2022 järjestettiin tiistaina 7.6.2022 kello 12-16 Lasipalatsin BioRexissä, Helsingissä. Tilaisuus toteutettiin hybridinä.
DigiAgeTalkissa käytiin yhteistä keskustelua digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen, katse erityisesti ikääntyneiden tarpeissa ja kokemuksissa. Ohjelmassa mm. puheenvuoroja ikääntyneiden digiosallisuuteen, digitukeen sekä päivittyviin digitaitoihin liittyen, joista esimerkiksi turvallisuus puhuttaa erityisen paljon. Puhuimme myös käyttäjälähtöisestä kehittämisestä, digiraadeista, iloa ja virkistystä tuottavasta teknologiasta.
OHJELMA
klo 12.00 - 14.00 OSUUS I
Tilaisuuden avaus
puheenjohtaja Hanna-Leena Ojalainen, VALLI ry
Liikenne- ja viestintäministeriön tervehdys
erityisavustaja Antti Malste
Ikääntyvät teknokulttuurin pyörteissä
FT, kulttuuriantropologian dosentti Kristiina Korjonen-Kuusipuro, Jyväskylän yliopisto
Ikääntyneiden digiosallisuuskysely
vastaava suunnittelija Suvi Hiltunen, Ikäteknologiakeskus
Maahan muuttaneet ikääntyneet ja digitalisaatio
projektipäällikkö Artem Kuosti, Moniheli ry
klo 14.10-14.30 KAHVITAUKO
klo 14.30-15.45 OSUUS II
Digitaidot ja osallisuus
Digituen johtava asiantuntija Minna Piirainen, Digi- ja väestötietovirasto
Yhteiskehittämisellä tulevaisuuden digiratkaisuja ikääntyneille
projektipäällikkö, yliopettaja Toini Harra, Metropolia amk
Päätössanat
professori Vappu Taipale
Tilaisuuden aikana on lyhyitä taukoja. Yleisöllä mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida.
Tilaisuus päättyy n. kello 15.45
Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin #DigiAgeTalk

Kristiina Korjonen-Kuusipuro
on FT, kulttuuriantropologian dosentti Jyväskylän yliopistossa ja työskentelee Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa (XAMK, DEQUAL-hanke) sekä Jyväskylän yliopistossa (SENSOMEMO-hanke). Hän on tutkinut ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta sekä tähän vuorovaikutukseen liittyviä tunteita useista eri näkökulmista.
Antti Malste
VTM, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan erityisavustaja (sd.). Malsteen vastuualueena ministeri Harakan erityisavustajana ovat muun muassa dataan, uusiin teknologioihin, mediapolitiikkaan ja ministeriön konserniohjaukseen liittyvät asiat, strateginen suunnittelu ja hallituksen poikkihallinnollisten kokonaisuuksien valmisteluprosessit.


Minna Piirainen
on ihmisistä innostuva digiosaamisen asiantuntija. Minna on Digi- ja väestötietoviraston Digituki-palvelun projektipäällikkö ja johtava asiantuntija. Digituki-palvelu tutkii ja kehittää kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen digiosaamista. Digi- ja väestötietovirasto toimii digituen tuottajien tukiorganisaationa ja digituen valtakunnallisena kehittäjänä.
Toini Harra
on yhteistoiminnasta väitellyt poikkitieteilijä, joka on keskittynyt erityisesti käyttäjälähtöisyyden edistämiseen tutkimuksen ja kehittämisen keinoin.
Hän on ollut mukana kehittämässä digitaalisten tuotteiden ja palvelujen käyttäjälähtöisyyttä ja sisältöä ikäihmisten hyvinvoinnin ja asumisen hyväksi. Esimerkkeinä mm. Tuttunet.fi ja HIPPA-hanke. Toini on aktiivisesti mukana useissa eurooppalaisen korkeakoulutuksen kehittämishankkeissa, joissa edistetään poikkitieteellistä oppimista erilaisissa ympäristöissä.


Hanna-Leena Ojalainen
on VALLI ry:n puheenjohtaja ja Ruskatalojen palveluyhdistys ry:n toiminnanjohtaja.
Artem Kuosti
on monikulttuurisen verkoston Moniheli:in DigiUp -hankkeen projektipäällikkö. Artem on kieli- ja kulttuuritietoisen ohjauksen ja digiosallisuuden asiantuntija. Hän tukee digitukea kehittäviä tahoja huomioimaan myös monikulttuuriset järjestöt sekä maahan muuttaneet paremmin. Viimeisen vuoden aikana hänen johdolla on toteutettu seitsemän kielinen monikulttuurisen digitalisaation kartoitus, joka on tuonut valoa siihen, kuinka syvä vieraskielisten digitaalinen kuilu on.


Suvi Hiltunen
on Ikäteknologiakeskuksen vastaava suunnittelija.
Suvi nostaa työssään ikäihmisten äänen, kokemuksen ja tarpeet esille, vie ne palveluiden ja teknologian kehitystyöhön, päätöksentekoon sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tuoreimpana asiana hänen työpöydällään on ikääntyneiden digiosallisuuden mittaaminen.
Vappu Taipale
Vappu on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIn entinen puheenjohtaja ja nykyään HelpAge International -järjestön hallituksen jäsen. Vappu on kirjoittanut monia kirjoja kuten Vanha ja vireä (Into 2017), Isoäitikirja (Into 2017) ja Rakas lapsi (Into 2018).


Vuosittainen DigiAgeTalk pidettiin tälläkin kertaa webinaarina, ja mukana noin 400 digitalisaation ja teknologian parissa työskentelevää järjestötoimijaa, päättäjää, tutkijaa, tuotekehittäjää, laitevalmistajaa, opiskelijaa ympäri Suomen. Ja mikä parhainta - mukana oli tuttuun tapaan iso joukko ikäihmisiä!
Webinaarin tallenne on katsottavissa kahdella eri tavalla. Voit katsoa webinaarin suoraan Youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=8PYGD8Hz8JQ tai alla olevasta videoupotuksesta. Tallenteella on mukana myös webinaarissa käytössä ollut live-kirjoitustulkkaus.
Voit kelata tallennetta haluamaasi kohtaan. Alla webinaarin sisältöosuudet aikaleimojen kera.
- 01:58 Webinaarin avaus, professori Vappu Taipale
- 07:50 Näkökulmia digiosallisuuteen -selvitys, kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskus
Yli 65-vuotiaiden digiosallisuuteen ja digipalveluiden käyttöön liittyvä selvitys, esille nousevat myös saavutettavuuteen ja käytettävyyteen liittyvät keskeiset asiat, kuten selkeä, ymmärrettävä kieli. - 58:52 Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishanke hankepäällikkö Sami Kettunen Valtiovarainministeriö
- 1:32:08 EtäTuoliFysio-hetki
- 1:36:05 Lähtökohtana hyvä digiarki Keskustelemassa ja tilannekuvaa Sari Vapaavuoren kanssa piirtämässä professori Vappu Taipale, toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:stä (TIEKE) sekä erityisasiantuntija Anna-Mari Rusanen valtiovarainministeriöstä (VM).
WEBINAARIN OHJELMA
klo 13.00 Webinaarin avaus, professori Vappu Taipale
klo 13.10 Näkökulmia digiosallisuuteen -selvitys
kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskus
Yli 65-vuotiaiden digiosallisuuteen ja digipalveluiden käyttöön liittyvä selvitys, esille nousevat myös saavutettavuuteen ja käytettävyyteen liittyvät keskeiset asiat, kuten selkeä, ymmärrettävä kieli.
lyhyt TAUKO
klo 14.00 Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishanke
hankepäällikkö Sami Kettunen Valtiovarainministeriö
TAUKO, voit halutessasi osallistua myös virkistävään EtäTuoliFysio-hetkeen
klo 14.40 Lähtökohtana hyvä digiarki
Keskustelemassa ja tilannekuvaa Sari Vapaavuoren kanssa piirtämässä
projektipäällikkö Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta (DVV), toiminnan-johtaja Hanna Niemi-Hugaerts Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:stä (TIEKE) sekä erityisasiantuntija Anna-Mari Rusanen valtiovarainministeriöstä (VM).
Esiin nousevat myös yhteiskunnassa käytävä keskustelu tai sen puute, ikääntymiseen liittyvät asenteet. Katse on vahvasti tulevaisuudessa, mahdollisuuksissa - myös tulevaisuudessa tarvittavissa taidoissa.
Iltapäivän aikana mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida.
15.30 Tilaisuus päättyy
Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin #DigiAgeTalk #ikädigi

Vuosittainen DigiAgeTalk pidettiin tällä kertaa webinaarina, ja oli mukana 350 digitalisaation ja teknologian parissa työskentelevää järjestötoimijaa, päättäjää, tutkijaa, tuotekehittäjää, laitevalmistajaa, opiskelijaa ympäri Suomen. Ja mikä parhainta - mukana oli tuttuun tapaan iso joukko ikäihmisiä!
Seminaarin tallenteet ovat katsottavissa ohjelman mukaisessa järjestyksessä, ja puuttuva Jaana Parviaisen luentotallenne tulossa lähiaikoina:
Virpi Dufva
Webinaarin avasi VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva
Tyyne Kettunen
Webinaariin osallistui myös eläkeläinen Siilinjärveltä. Hän on asiantuntija aloilla, joilla on merkitystä. Ihmisen puolella.
Sari Vapaavuori, Elina Antila, Sari Tempakka
Pankkipalveluselvityksen tulokset: Sari Vapaavuori, VALLIn Ikäteknologiakeskus. Kommenttipuheenvuorot: viestintäpäällikkö Elina Antila FINE ja liiketoimintajohtaja Sari Tempakka Nordea
Kimmo Rousku
Viekö digi toimintakyvyn ja luottamuksen kysyy Digi- ja väestötietokeskuksen johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku
Cristina Andersson
Asuisitko robotin kanssa? Tekoälyn ja robotiikan erityisasiantuntija Cristina Andersson, Develor Oy
Vappu Taipale
Painavaa asiaa professori Vappu Taipaleelta: Opi tai uppoa!
WEBINAARIN SISÄLTÖ
Teknologiaan, digitalisaatioon, tekoälyyn ja eettisiin kysymyksiin liittyvät aiheet pohdituttavat meitä kaikkia.
Asuisitko sinä robotin kanssa? Miten robotiikka voi hyödyttää hoivatyötä? Robotiikka muuttaa arkea, ja tarvitsee uusia taitoja – ehkä myös asennetta? Robotiikka nostaa esiin myös eettisiä ja sosiaalisia kysymyksiä. Myös digipalvelut ja digiosallisuus keskusteluttavat. Webinaarissa nostamme esiin ikäihmisten äänen, kokemukset ja tarpeet. Kuulet myös pankkipalvelukyse-lymme uunituoreet tulokset.
Tervetuloa mukaan keskustelemaan siitä, mitä on hyvä ja arvokas elämä, ja miten teknologia voi tukea sitä.
Ohjelma
klo 12.00 Webinaarin avaus, toiminnanjohtaja Virpi Dufva, VALLI ry
klo 12.05 Pankkipalvelut kuuluvat kaikille, pankkipalveluselvityksen tulokset,
kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskus, VALLI ry
Kommenttipuheenvuoro, viestintäpäällikkö Elina Antila, FINE
Kommenttipuheenvuoro, liiketoimintajohtaja Sari Tempakka, Nordea
13.00 Tauko – ja halutessasi virkistävä EtäTuoliFysio-hetki
13.10 Viekö digi toimintakyvyn ja luottamuksen?
johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto
Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja
13.45 Kahvitauko – ja halutessasi yhteinen vapaamuotoinen kahvikeskustelu
14.00 Asuisitko robotin kanssa?
robotiikan ja tekoälyn asiantuntija Cristina Andersson, Develor Oy
Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja
14.45 Hoivarobotiikan visiot ja realismi
filosofian dosentti ja tutkija Jaana Parviainen, Tampereen yliopisto
Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja
15.25 Opi tai uppoa, professori Vappu Taipale
15.30 Tilaisuus päättyy
Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin #digiagetalk #ikädigi

Elina Antila
on FINE Vakuutus- ja rahoitusviestinnän viestintäpäällikkö.
Elina on viestinnän asiantuntijana mukana lukuisissa yhteistyöhankkeissa edistämässä kansalaisten talouden hallintaa ja osaamista pankki- ja vakuutusasioissa. Hän nostaa esiin FINEn tehtävää edistää asiakkaiden oikeuksien toteutumista ja finanssialan hyvien käytänteiden kehitystä.
Sari Tempakka
työskentelee liiketoimintajohtajana Nordeassa vastuualueenaan Pohjois-, Itä- ja Keski-Suomen henkilöasiakasliiketoiminta. Hän on tehnyt pitkän työuran finanssialalla eri tehtävissä, ja erinomainen asiakaspalvelu sekä arkea helpottavat ratkaisut ovat erityisesti hänen sydäntään lähellä. Hän on useiden vuosien ajan puhunut ikäihmisten digiosaamisen puolesta ja työnsä kautta toiminut aktiivisesti niiden edistämiseksi.


Kimmo Rousku
toimii Digi- ja väestötietovirastossa VAHTI-pääsihteerinä. Hän on toiminut ICT-palvelutuotannon, tieto- ja kyberturvallisuus sekä riskienhallinnan asiantuntija- ja johtamistehtävissä valtionhallinnossa pitkään. Hän on myös tietokirjailija. Kimmo on mukana The World’s 100 Most Influential People in Digital Government 2019 -listalla, ja TiVi-lehden vuoden 100 ICT-vaikuttajaa listalla vuodesta 2011 asti. Teknologianörttinä hän on erityisen kiinnostunut erilaisista hyvinvointihilavitkuttimista ja oman hyvinvoinnin kehittämisestä teknologian avulla.
CRISTINA ANDERSSON
on teknologiavisionääri, joka on perehtynyt hoiva-alan ja vanhustyön tekoälyyn ja robotiikkaan mm. STM:n kansallisen hyvinvoinnin tekoälyn ja robotiikan ohjellman vetäjänä. Teknologiaa Cristina tarkastelee oppimisen ja hyvinvoinnin kannalta. Miten teknologia voi auttaa meitä elämään parempaa elämää ja mitä meidän siitä pitäisi ymmärtää, ovat kysymyksiä, joita hän mielellään pohtii. Cristina on myös kirjoittanut aiheesta kirjoja ja artikkeleita.


Jaana Parviainen
on filosofian dosentti ja yliopistotutkija, joka työskentelee Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa.
Hänen tutkimuksensa painopistealueita ovat olleet teknologian filosofia ja ruumiillisuuden tutkimus työelämän ja talouden kontekstissa. Viime vuosina hän on tutkinut robotiikan ja teknologian käyttöönottoon liittyviä sosiaalisia ja eettisiä kysymyksiä hoivatyössä.
Vappu Taipale
Vappu on kahdeksan lapsen isoäiti, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIn entinen puheenjohtaja ja nykyään HelpAge International -järjestön hallituksen jäsen. Vappu on kirjoittanut monia kirjoja, viimeisimmät Vanha ja vireä (Into 2017), Isoäitikirja (Into 2017) ja Rakas lapsi (Into 2018).


Virpi Dufva
on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n toiminnanjohtaja. Virpi on mm. ollut mukana suunnittelemassa ja perustamassa VALLIn Ikäteknologiakeskusta ja on sen toiminnassa edelleen mukana.
Hän vaikuttaa myös useissa eri valtionhallinnon ja muiden sidos-ryhmien työryhmissä ja kokouksissa. Virpillä on kiinteät yhteydet VALLIn jäsenyhteisöjen toimijoihin, jäsenyhteisöjen toimintaedelly-tysten edistäminen on hänen työnsä keskiössä. Samoin kuin vanhojen ihmisten oikeudet ja asema yhteiskunnassamme ja kansainvälisesti.
Sari Vapaavuori
on Ikäteknologiakeskuksen vetäjä ja VALLIn kehittämispäällikkö.
Sari on vaikuttamistyön ja ikäihmisten osallisuuden edistämisen asiantuntija. Hän nostaa ikäihmisten äänen, kokemuksen ja tarpeet esille, vie ne palveluiden ja teknologian kehitystyöhön, päätöksentekoon sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Saria innostaa yhdessä tekeminen ja jatkuvassa muutoksessa oleva, mahdollisuuksia tarjoava toimintaympäristö.

DigiAgeTalk2019 -tapahtuma pidettiin 6.6.2019 klo 9.00-16.00 hotelli Scandic Parkissa Helsingissä. Tapahtuma keräsi noin 450 osallistujaa.
Päivän ohjelman juontavat toimittajat Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa
alk. 8.15 Ilmoittautuminen ja aamupala Scandic Park -hotellissa
9.00 Tervetuloa DigiAgeTalkiin!
Kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Vallin Ikäteknologiakeskus
9.15 Vanhojen vallankumous: Tekoälykkään elämän tulevaisuus
Filosofi Maija-Riitta Ollila haastaa meidät kaikki tekoälyyn ja eettisyyteen liittyen.
10.15 Paneelikeskustelu: Miten ja millä arvoilla luomme tulevaisuuttamme?
Mukana dosentti, johtava tutkija Jaana Leikas Liiketoiminta, innovaatiot ja ennakointi, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Käyttäjälähtöisen yhteiskehittelyn asiantuntija, THM Leila Lintula Metropolia Ammattikorkeakoulu, Saavutettavuusyksikön johtaja Sami Älli, Kehitysvammaliitto ja toimittaja, 17 vuotta ilman it-tukea rämpinyt ikäihminen, TM Sirkku Nyström.
11.30-13.00 Lounas
Näyttelyyn tutustuminen ja verkostoituminen
13.00 Luulot pois, faktat peliin!
Toimittaja, kirjailija, pastori Hilkka Olkinuora
13.30 Ikäteknologiakeskuksen selvitys: +75 v. kokemukset digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen
Suunnittelija Sanni Naukkarinen, Sosped-säätiö ja kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Vallin Ikäteknologiakeskus
14.15-14.45 Kahvitauko
Näyttelyyn tutustuminen ja verkostoituminen
14.45 Digitreffit
Ikäihmisten raati arvioi yritysten ikäteknologiatuotteita
15.45 Päivän kokonaisuuden yhteenveto
Tutustu DigiAgeTalk 2019 näytteilleasettajiin ohesta.
Minna Sillanpään Säätiö
Miina Sillanpään Säätiön Luontosivusto.fi– elämyksiä, tietoa ja tekemistä luonnon parissa.
Hippa
Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanke auttaa yrityksiä kehittämään älykkäitä tuotteita ja palveluja.
Vanhustyön keskusliitto
VAHVIKE - ryhmä- ja viriketoiminnan aineistopankki.
ReadSpeaker
ReadSpeaker tarjoaa teksti puheeksi -ratkaisuja (text-to-speech) SaaS-pilvipalveluna ja lisenssillä.
Sanoste
Sanoste välittää kuvapuheluna kuntouttavaa ja virkistävää viriketoimintaa, joka on reaaliaikaista.
Memoera
Memoera - Hauskaa kuntouttamista 24/7 muistisairaille, epäteknisille ja ikääntyneille ihmisille.
Smila
Hoivapalvelu Smila vie hoivateknologian uudelle tasolle yhdistämällä monitoroinnin turvalliseen lääkehoitoon.
Sensagon
Sensagon yhdistää langattomasti kodin riskit yhdelle näytölle. Tämä ruotsalaisvalmisteinen tuote on helppokäyttöinen ja luo turvallisuutta asukkaalle sekä hänen omaisilleen.
Fastroi
Fastroin HILKKA™- ja Nappula-järjestelmät sosiaali- ja terveysalalle.
Vooler
Voolerilla luot verkkosivustollesi elävän kohtaamispaikan. Luonnolliset digipalvelut.
Hilda
Hilda valjastaa musiikkimatkan hoitokeinoksi, josta voi olla hyötyä kasvavalle muistisairaiden joukolle.
5.6.2018 klo 9-16 Tapahtumakeskus Koskenranta, Helsinki.
Yli puoli miljoonaa ikäihmistä on Suomessa digiyhteiskunnan ulkopuolella. Onko kaikkien oltava digissä mukana? Pärjääkö ikäihminen ja kuka häntä neuvoo? Entä mistä rahat digiin otetaan?
DigiAgeTalk 2018 oli kohtaamispaikka ikäihmisille, teknologian kehittäjille, yrityksille, järjestöille ja virkamiehille. Tilaisuudessa avattiin digitalisaation ovia, kerrottiin oivalluksista ja näytettiin suuntaa tulevaisuudelle!
DigiAgeTalkissa kuultiin, miltä digitulevaisuus näyttää ikäihmisille.