DigiAgeTalk 2023-2018

Vanha mies tuulettaa virtuaalilasit päässään. Teksti DigiAgeTalk 2023.

7.6.2023 DigiAgeTalk2023

Keskiviikkona 7.6.2023 noin kello 9.30-14.30
Paavo-sali ja Lämpiö, Musiikkitalo, Helsinki

DigiAgeTalkissa käydään yhteistä keskustelua digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen, katse erityisesti ikääntyneiden tarpeissa ja kokemuksissa. Tilaisuuden yhteydessä on myös Älytori, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan erilaisiin digitaalisiin ja teknologisiin tuotteisiin, ratkaisuihin ja palveluihin.

Tilaisuuden tallenteet ovat katsottavissa tämän sivun alaosassa. 

OHJELMA

klo 9 läsnäosallistujien aamukahvit ja ilmoittautuminen alkaa

klo 9.30-11.00 AAMUPÄIVÄN OHJELMA

Tilaisuuden avaa ja juontaa Hanna-Leena Ojalainen, puheenjohtaja, VALLI ry

Yritykset kehittämässä ratkaisuja ikääntyvälle Suomelle
Saara Hassinen, Teknologiateollisuus ry

Digitalisering ur medarbetarnas perspektiv - Digitalisaatio työntekijöiden näkökulmasta
Anna Spånt Enbuske, Kommunal
(puheenvuoro ruotsiksi, esityskalvot tekstitetään suomeksi)

klo 11.00-11.45 LOUNASTAUKO 

klo 11.45-13.45 ILTAPÄIVÄN OHJELMA

Hyvä arki meille kaikille - näkökulmia tulevaisuuden asiointiin ja asumiseen
Keskustelemassa Matti Alahuhta, Tommi Hatinen, VM, Tuomas Koivula, Skanska, Hilkka Ropponen, Talentian Harmaat Pantterit sekä Suvi Hiltunen, VALLI ry

Teknologian tukema ikääntyneiden palvelupolku
Heidi Anttila, THL

Digimaailman uhat sekä uudet, huikeat mahdollisuudet
Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto

Päätössanat
Anne Juntti, varapuheenjohtaja, VALLI ry


Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin.   
         

Tilaisuudessa kuullaan myös ikääntyvien ja vanhojen ihmisten kokemuksia sekä tapahtumapaikan luonteeseen sopivia virkistäviä esityksiä.

Tilaisuuden yhteydessä on myös Älytori, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan ja kokeilemaan digin ja teknologian mahdollisuuksia. 

                                                

#DigiAgeTalk   #Digiosallisuus   

DigiAgeTalkin videotallenteet

Avausesitys ja -puhe

Tilaisuuden aluksi kuultiin Keski-Helsingin Sellokvartettia, jonka jälkeen VALLI ry:n puheenjohtaja Hanna-Leena Ojalainen piti avauspuheen.

Digimaailman uhat sekä uudet, huikeat mahdollisuudet

Digi- ja väestötietoviraston digitaalisen turvallisuuden johtavan asiantuntijan Kimmo Rouskun puheenvuoro.

Näkökulmia onnistuneeseen digipalvelujen käyttöön

Pertti, 89 v. ja Merja, 70 v. kertovat, millaisia ongelmia heillä on digipalvelujen käytössä. Saavutettavuusmentori Heikki Oksanen Selkeästi meille -hankkeesta kertoo, mistä ongelmat saattavat usein ikääntyneillä ja monilla muilla käyttäjillä johtua.

Arjen kokemuksia digilaitteista

Videolla kotkalainen Marja, 92 v. sekä espoolaiset Laila, 85 v. ja Lauri 93 v. kertovat arjen kokemuksiaan ja kommelluksiaan digilaitteiden parissa.

Yritykset kehittämässä ratkaisuja ikääntyvälle Suomelle

Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassisen puheenvuoro.

Paneelikeskustelu: Hyvä arki meille kaikille

Panelisteina projektiasiantuntija Tommi Hatinen, Valtiovarainministeriö, kehityspäällikkö Tuomas Koivula, Skanska, Vuoden 2022 Isovanhempi, DevCo Partnersin hallituksen puheenjohtaja sekä Kone Oyj:n ja Volvo Groupin hallituksen jäsen Matti Alahuhta sekä Talentian Harmaat Pantterit -aktiivi Hilkka Ropponen. Paneelin juontajana Suvi Hiltunen, VALLI ry.

DigiAgeTalk2023 puhujaesittelyt

Saara Hassinen

on Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja edustaen yrityksiä, joilla on potilasturvallisia ja toimivia ratkaisuja ikääntyvien ja ammattilaisten avuksi. Hän vetää myös Ikääntyvän Suomen Ongelmat (ISOt) verkostoa, jossa yritysten lisäksi on laajasti sidosryhmiä mukana yhteistä ongelmaa ratkomassa.

Anna Spånt Enbuske

är MSSc och utredare på fackförbundet Kommunal i Sverige. Hennes ansvarsområden inkluderar bland annat medlemmarnas erfarenheter av yrkes- och verksamhetsutveckling med stöd av ny teknik.

on diplomi-insinööri ja tutkija ammattiliitto Kommunalissa, Ruotsissa. Hänen vastuualueeseensa kuuluvat muun muassa jäsenten kokemukset ammatillisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä uuden teknologian tuella.

Heidi Anttila

on erikoistutkija Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hän johtaa kansallista kotona asumisen teknologiat ikäihmisille (KATI) -ohjelmaa ja osana sitä laati yhdessä sidosryhmien kanssa kansallinen ehdotuksen ikäteknologian koordinaatiomalliksi seuraavalle hallituskaudelle.

Tommi Hatinen

on projektiasiantuntija valtiovarainministeriön palvelu- ja toimitilaverkkouudistushankkeessa. Hän on työskennellyt aiemmin mm. digituen valtakunnallisen kehittämisen
parissa. Hankkeessa pyritään sekä turvaamaan
yhdenvertaiset käyntiasiointipalvelut koko Suomessa että parantamaan mahdollisuuksia saada tukea sähköiseen asiointiin.

Matti Alahuhta

on vuoden 2022 Isovanhempi. Hän on DevCo Partnersin hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Kone Oyj:ssä ja Volvo Groupissa. Aiemmin hän on toiminut Koneen toimitusjohtajana 9 vuotta ja sitä ennen Nokialla kaikkiaan 26 vuotta, josta johtokunnassa 12 vuotta.

Hanna-Leena Ojalainen

on VALLI ry:n puheenjohtaja ja Ruskatalojen palveluyhdistys
ry:n toiminnanjohtaja.

Kimmo Rousku

edistää julkisen hallinnon digitaalista turvallisuutta Digi- ja väestötietovirastossa johtavana erityisasiantuntijana. Tämän ohella hän kasvattaa kansalaisten tietoisuutta digimaailman uhista ja positiivisista mahdollisuuksista vapaa-ajallaan. Kimmo toimi Tietoturva ry varapuheenjohtajana sekä on Enter ry:n ja URSAn jäsen.

Tuomas Koivula

toimii kehityspäällikkönä Skanskassa. Hän työskentelee
tiiviisti
Myllypurossa sijaitsevan SmartLabin eli älykotien kehitysalustan parissa. SmartLabissa voidaan testata
erilaisia
asumiseen liittyviä ratkaisuja helposti ja nopeasti. Tuomas on ollut mukana ideoimassa mm. ikääntyvien asumiseen liittyviä uusia ratkaisuja.

Anne Juntti

on vaihtanut toiminnanjohtajan tehtävänsä hallitusvapaaehtoisen elämään.  Toiminta VALLIn varapuheenjohtajana, salolaisen Salva ry:n puheenjohtajana sekä hyvinvointialue Varhan vanhusneuvoston jäsenenä pitävät tietoisena ikääntyneiden arjen haasteista, joita pitäisi ratkaista – ei aiheuttaa ongelmia digitaalisin ratkaisuin.

Hilkka Ropponen

on toiminut aikaisemmin vanhustenhuollon sosiaali-
työntekijänä ja ay-aktiivina. Viime vuosina hän on toiminut vastaavana henkilönä Talentian Helsingin yhdistyksen eläkeläistoiminnassa, Harmaissa panttereissa. Harmaat
Pantterit
kantavat erityistä huolta ikäihmisten
selviytymisessä
digimaailmassa.

Robotti joka koskettaa tekstiä DigiAgeTalk 2022

7.6.2022 DigiAgeTalk

DigiAgeTalk2022 järjestettiin tiistaina 7.6.2022 kello 12-16 Lasipalatsin BioRexissä, Helsingissä. Tilaisuus toteutettiin hybridinä.

DigiAgeTalkissa käytiin yhteistä keskustelua digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen, katse erityisesti ikääntyneiden tarpeissa ja kokemuksissa. Ohjelmassa mm. puheenvuoroja ikääntyneiden digiosallisuuteen, digitukeen sekä päivittyviin digitaitoihin liittyen, joista esimerkiksi turvallisuus puhuttaa erityisen paljon. Puhuimme myös käyttäjälähtöisestä kehittämisestä, digiraadeista, iloa ja virkistystä tuottavasta teknologiasta.

Katso tallenne

OHJELMA

klo 12.00 - 14.00 OSUUS I

Tilaisuuden avaus
puheenjohtaja Hanna-Leena Ojalainen, VALLI ry

Liikenne- ja viestintäministeriön tervehdys
erityisavustaja Antti Malste

Ikääntyvät teknokulttuurin pyörteissä
FT, kulttuuriantropologian dosentti Kristiina Korjonen-Kuusipuro, Jyväskylän yliopisto

Ikääntyneiden digiosallisuuskysely
vastaava suunnittelija Suvi Hiltunen, Ikäteknologiakeskus

Maahan muuttaneet ikääntyneet ja digitalisaatio
projektipäällikkö Artem Kuosti, Moniheli ry 

klo 14.10-14.30 KAHVITAUKO

klo 14.30-15.45 OSUUS II

Digitaidot ja osallisuus
Digituen johtava asiantuntija Minna Piirainen, Digi- ja väestötietovirasto 

Yhteiskehittämisellä tulevaisuuden digiratkaisuja ikääntyneille
projektipäällikkö, yliopettaja Toini Harra, Metropolia amk

Päätössanat
professori Vappu Taipale

Tilaisuuden aikana on lyhyitä taukoja. Yleisöllä mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida. 

Tilaisuus päättyy n. kello 15.45

Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin                                                                            #DigiAgeTalk    

Puhujat

Kristiina Korjonen-Kuusipuro

on FT, kulttuuriantropologian dosentti Jyväskylän yliopistossa ja työskentelee Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa (XAMK, DEQUAL-hanke) sekä Jyväskylän yliopistossa (SENSOMEMO-hanke). Hän on tutkinut ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta sekä tähän vuorovaikutukseen liittyviä tunteita useista eri näkökulmista.

 

Antti Malste

VTM, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan erityisavustaja (sd.). Malsteen vastuualueena ministeri Harakan erityisavustajana ovat muun muassa dataan, uusiin teknologioihin, mediapolitiikkaan ja ministeriön konserniohjaukseen liittyvät asiat, strateginen suunnittelu ja hallituksen poikkihallinnollisten kokonaisuuksien valmisteluprosessit.

Minna Piirainen

on ihmisistä innostuva digiosaamisen asiantuntija. Minna on Digi- ja väestötietoviraston Digituki-palvelun projektipäällikkö ja johtava asiantuntija. Digituki-palvelu tutkii ja kehittää kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen digiosaamista. Digi- ja väestötietovirasto toimii digituen tuottajien tukiorganisaationa ja digituen valtakunnallisena kehittäjänä.

Toini Harra

on yhteistoiminnasta väitellyt poikkitieteilijä, joka on keskittynyt erityisesti käyttäjälähtöisyyden edistämiseen tutkimuksen ja kehittämisen keinoin.
Hän on ollut mukana kehittämässä digitaalisten tuotteiden ja palvelujen käyttäjälähtöisyyttä ja sisältöä ikäihmisten hyvinvoinnin ja asumisen hyväksi. Esimerkkeinä mm. Tuttunet.fi ja HIPPA-hanke. Toini on aktiivisesti mukana useissa eurooppalaisen korkeakoulutuksen kehittämishankkeissa, joissa edistetään poikkitieteellistä oppimista erilaisissa ympäristöissä.

Hanna-Leena Ojalainen

on VALLI ry:n puheenjohtaja ja Ruskatalojen palveluyhdistys ry:n toiminnanjohtaja.

Artem Kuosti

on monikulttuurisen verkoston Moniheli:in DigiUp -hankkeen projektipäällikkö. Artem on kieli- ja kulttuuritietoisen ohjauksen ja digiosallisuuden asiantuntija. Hän tukee digitukea kehittäviä tahoja huomioimaan myös monikulttuuriset järjestöt sekä maahan muuttaneet paremmin. Viimeisen vuoden aikana hänen johdolla on toteutettu seitsemän kielinen monikulttuurisen digitalisaation kartoitus, joka on tuonut valoa siihen, kuinka syvä vieraskielisten digitaalinen kuilu on.

Suvi Hiltunen

on Ikäteknologiakeskuksen vastaava suunnittelija.
Suvi nostaa työssään ikäihmisten äänen, kokemuksen ja tarpeet esille, vie ne palveluiden ja teknologian kehitystyöhön, päätöksentekoon sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tuoreimpana asiana hänen työpöydällään on ikääntyneiden digiosallisuuden mittaaminen. 

Vappu Taipale

Vappu on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIn entinen puheenjohtaja ja nykyään HelpAge International -järjestön hallituksen jäsen. Vappu on kirjoittanut monia kirjoja kuten Vanha ja vireä (Into 2017), Isoäitikirja (Into 2017) ja Rakas lapsi (Into 2018).

Webinaari tiistaina 9.11.2021 klo 13-15.30

Vuosittainen DigiAgeTalk pidettiin tälläkin kertaa webinaarina, ja mukana noin 400 digitalisaation ja teknologian parissa työskentelevää järjestötoimijaa, päättäjää, tutkijaa, tuotekehittäjää, laitevalmistajaa, opiskelijaa ympäri Suomen. Ja mikä parhainta - mukana oli tuttuun tapaan iso joukko ikäihmisiä!

Webinaarin tallenne on katsottavissa kahdella eri tavalla. Voit katsoa webinaarin suoraan Youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=8PYGD8Hz8JQ  tai alla olevasta videoupotuksesta. Tallenteella on mukana myös webinaarissa käytössä ollut live-kirjoitustulkkaus.

Voit kelata tallennetta haluamaasi kohtaan. Alla webinaarin sisältöosuudet aikaleimojen kera.

  • 01:58 Webinaarin avaus, professori Vappu Taipale
  • 07:50 Näkökulmia digiosallisuuteen -selvitys, kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskus
    Yli 65-vuotiaiden digiosallisuuteen ja digipalveluiden käyttöön liittyvä selvitys, esille nousevat myös saavutettavuuteen ja käytettävyyteen liittyvät keskeiset asiat, kuten selkeä, ymmärrettävä kieli.
  • 58:52 Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishanke hankepäällikkö Sami Kettunen Valtiovarainministeriö
  • 1:32:08 EtäTuoliFysio-hetki
  • 1:36:05 Lähtökohtana hyvä digiarki Keskustelemassa ja tilannekuvaa Sari Vapaavuoren kanssa piirtämässä professori Vappu Taipale,  toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:stä (TIEKE) sekä erityisasiantuntija Anna-Mari Rusanen valtiovarainministeriöstä (VM).

WEBINAARIN OHJELMA

klo 13.00  Webinaarin avaus professori Vappu Taipale

klo 13.10  Näkökulmia digiosallisuuteen -selvitys
kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskus
Yli 65-vuotiaiden digiosallisuuteen ja digipalveluiden käyttöön liittyvä selvitys,  
esille nousevat myös saavutettavuuteen ja käytettävyyteen liittyvät keskeiset asiat, kuten selkeä, ymmärrettävä kieli.

lyhyt TAUKO

klo 14.00  Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishanke
hankepäällikkö Sami Kettunen Valtiovarainministeriö 

TAUKO, voit halutessasi osallistua myös virkistävään EtäTuoliFysio-hetkeen

klo 14.40  Lähtökohtana hyvä digiarki
Keskustelemassa ja tilannekuvaa Sari Vapaavuoren kanssa piirtämässä
projektipäällikkö Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta (DVV), toiminnan-johtaja Hanna Niemi-Hugaerts Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:stä (TIEKE) sekä erityisasiantuntija Anna-Mari Rusanen valtiovarainministeriöstä (VM).

Esiin nousevat
myös yhteiskunnassa
käytävä keskustelu tai sen puute, ikääntymiseen liittyvät asenteet. Katse on vahvasti tulevaisuudessa, mahdollisuuksissa - myös tulevaisuudessa tarvittavissa taidoissa.

Iltapäivän aikana mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida. 

15.30  Tilaisuus päättyy

Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin                                                                            #DigiAgeTalk   #ikädigi 

Webinaari tiistaina 10.11.2020 klo 12-15.30

Vuosittainen DigiAgeTalk pidettiin tällä kertaa webinaarina, ja oli mukana 350 digitalisaation ja teknologian parissa työskentelevää järjestötoimijaa, päättäjää, tutkijaa, tuotekehittäjää, laitevalmistajaa, opiskelijaa ympäri Suomen. Ja mikä parhainta - mukana oli tuttuun tapaan iso joukko ikäihmisiä! 

Seminaarin tallenteet ovat katsottavissa ohjelman mukaisessa järjestyksessä, ja puuttuva Jaana Parviaisen luentotallenne tulossa lähiaikoina: 

Virpi Dufva

Webinaarin avasi VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva

Tyyne Kettunen

Webinaariin osallistui myös eläkeläinen Siilinjärveltä. Hän on asiantuntija aloilla, joilla on merkitystä. Ihmisen puolella.

Sari Vapaavuori, Elina Antila, Sari Tempakka

Pankkipalveluselvityksen tulokset: Sari Vapaavuori, VALLIn Ikäteknologiakeskus. Kommenttipuheenvuorot:  viestintäpäällikkö Elina Antila FINE ja liiketoimintajohtaja Sari Tempakka Nordea

Kimmo Rousku

Viekö digi toimintakyvyn ja luottamuksen kysyy Digi- ja väestötietokeskuksen johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku

Cristina Andersson

Asuisitko robotin kanssa? Tekoälyn ja robotiikan erityisasiantuntija Cristina Andersson, Develor Oy

Vappu Taipale

Painavaa asiaa professori Vappu Taipaleelta: Opi tai uppoa!

WEBINAARIN SISÄLTÖ

Teknologiaan, digitalisaatioon, tekoälyyn ja eettisiin kysymyksiin liittyvät aiheet pohdituttavat meitä kaikkia.

Asuisitko sinä robotin kanssa? Miten robotiikka voi hyödyttää hoivatyötä? Robotiikka muuttaa arkea, ja tarvitsee uusia taitoja – ehkä myös asennetta? Robotiikka nostaa esiin myös eettisiä ja sosiaalisia kysymyksiä. Myös digipalvelut ja digiosallisuus keskusteluttavat.  Webinaarissa nostamme esiin ikäihmisten äänen, kokemukset ja tarpeet. Kuulet myös pankkipalvelukyse-lymme uunituoreet tulokset.

Tervetuloa mukaan keskustelemaan siitä, mitä on hyvä ja arvokas elämä, ja miten teknologia voi tukea sitä.

Ohjelma

klo 12.00  Webinaarin avaus, toiminnanjohtaja Virpi Dufva, VALLI ry

klo 12.05  Pankkipalvelut kuuluvat kaikille, pankkipalveluselvityksen tulokset,
kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskus, VALLI ry

Kommenttipuheenvuoro, viestintäpäällikkö  Elina Antila, FINE
Kommenttipuheenvuoro, liiketoimintajohtaja Sari Tempakka, Nordea

13.00  Tauko – ja halutessasi virkistävä EtäTuoliFysio-hetki  

13.10  Viekö digi toimintakyvyn ja luottamuksen?
johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto

Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja

13.45  Kahvitauko – ja halutessasi yhteinen vapaamuotoinen kahvikeskustelu

14.00  Asuisitko robotin kanssa?
robotiikan ja tekoälyn asiantuntija Cristina Andersson, Develor Oy

Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja

14.45  Hoivarobotiikan visiot ja realismi
filosofian dosentti ja tutkija Jaana Parviainen, Tampereen yliopisto

Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja

15.25  Opi tai uppoa, professori Vappu Taipale

15.30  Tilaisuus päättyy

Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin                                                                            #digiagetalk   #ikädigi 

Elina Antila

on FINE Vakuutus- ja rahoitusviestinnän viestintäpäällikkö.
Elina on viestinnän asiantuntijana mukana lukuisissa yhteistyöhankkeissa edistämässä kansalaisten talouden hallintaa ja osaamista pankki- ja vakuutusasioissa. Hän nostaa esiin FINEn tehtävää edistää asiakkaiden oikeuksien toteutumista ja finanssialan hyvien käytänteiden kehitystä.

Sari Tempakka

työskentelee liiketoimintajohtajana Nordeassa vastuualueenaan Pohjois-, Itä- ja Keski-Suomen henkilöasiakasliiketoiminta. Hän on tehnyt pitkän työuran finanssialalla eri tehtävissä, ja erinomainen asiakaspalvelu sekä arkea helpottavat ratkaisut ovat erityisesti hänen sydäntään lähellä. Hän on useiden vuosien ajan puhunut ikäihmisten digiosaamisen puolesta ja työnsä kautta toiminut aktiivisesti niiden edistämiseksi.

Kimmo Rousku

toimii Digi- ja väestötietovirastossa VAHTI-pääsihteerinä. Hän on toiminut ICT-palvelutuotannon, tieto- ja kyberturvallisuus sekä riskienhallinnan asiantuntija- ja johtamistehtävissä valtionhallinnossa pitkään. Hän on myös tietokirjailija. Kimmo on mukana The World’s 100 Most Influential People in Digital Government 2019 -listalla, ja TiVi-lehden vuoden 100 ICT-vaikuttajaa listalla vuodesta 2011 asti. Teknologianörttinä hän on erityisen kiinnostunut erilaisista hyvinvointihilavitkuttimista ja oman hyvinvoinnin kehittämisestä teknologian avulla.

CRISTINA ANDERSSON

on teknologiavisionääri, joka on perehtynyt hoiva-alan ja vanhustyön tekoälyyn ja robotiikkaan mm. STM:n kansallisen hyvinvoinnin tekoälyn ja robotiikan ohjellman vetäjänä. Teknologiaa Cristina tarkastelee oppimisen ja hyvinvoinnin kannalta. Miten teknologia voi auttaa meitä elämään parempaa elämää ja mitä meidän siitä pitäisi ymmärtää, ovat kysymyksiä, joita hän mielellään pohtii. Cristina on myös kirjoittanut aiheesta kirjoja ja artikkeleita. 

Jaana Parviainen

on filosofian dosentti ja yliopistotutkija, joka työskentelee Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa.
Hänen tutkimuksensa painopistealueita ovat olleet teknologian filosofia ja ruumiillisuuden tutkimus työelämän ja talouden kontekstissa. Viime vuosina hän on tutkinut robotiikan ja teknologian käyttöönottoon liittyviä sosiaalisia ja eettisiä kysymyksiä hoivatyössä. 

Vappu Taipale

Vappu on kahdeksan lapsen isoäiti, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIn entinen puheenjohtaja ja nykyään HelpAge International -järjestön hallituksen jäsen. Vappu on kirjoittanut monia kirjoja, viimeisimmät Vanha ja vireä (Into 2017), Isoäitikirja (Into 2017) ja Rakas lapsi (Into 2018).

Virpi Dufva

on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n toiminnanjohtaja. Virpi on mm. ollut mukana suunnittelemassa ja perustamassa VALLIn Ikäteknologiakeskusta ja on sen toiminnassa edelleen mukana.
Hän vaikuttaa myös useissa eri valtionhallinnon ja muiden sidos-ryhmien työryhmissä ja kokouksissa. Virpillä on kiinteät yhteydet VALLIn jäsenyhteisöjen toimijoihin,  jäsenyhteisöjen toimintaedelly-tysten edistäminen on hänen työnsä keskiössä.  Samoin kuin vanhojen ihmisten oikeudet ja asema yhteiskunnassamme ja kansainvälisesti. 

Sari Vapaavuori

on Ikäteknologiakeskuksen vetäjä ja VALLIn kehittämispäällikkö.
Sari on vaikuttamistyön ja ikäihmisten osallisuuden edistämisen asiantuntija. Hän nostaa ikäihmisten äänen, kokemuksen ja tarpeet esille, vie ne palveluiden ja teknologian kehitystyöhön, päätöksentekoon sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Saria innostaa yhdessä tekeminen ja jatkuvassa muutoksessa oleva, mahdollisuuksia tarjoava toimintaympäristö.

DigiAgeTalk2019 -tapahtuma pidettiin 6.6.2019 klo 9.00-16.00 hotelli Scandic Parkissa Helsingissä. Tapahtuma keräsi noin 450 osallistujaa.

Päivän ohjelman juontavat toimittajat Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa

alk. 8.15 Ilmoittautuminen ja aamupala Scandic Park -hotellissa

9.00 Tervetuloa DigiAgeTalkiin!
Kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Vallin Ikäteknologiakeskus

9.15 Vanhojen vallankumous: Tekoälykkään elämän tulevaisuus
Filosofi Maija-Riitta Ollila haastaa meidät kaikki tekoälyyn ja eettisyyteen liittyen.

10.15 Paneelikeskustelu: Miten ja millä arvoilla luomme tulevaisuuttamme?
Mukana dosentti, johtava tutkija Jaana Leikas Liiketoiminta, innovaatiot ja ennakointi, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Käyttäjälähtöisen yhteiskehittelyn asiantuntija, THM Leila Lintula Metropolia Ammattikorkeakoulu, Saavutettavuusyksikön johtaja Sami Älli, Kehitysvammaliitto ja toimittaja, 17 vuotta ilman it-tukea rämpinyt ikäihminen, TM Sirkku Nyström.

11.30-13.00 Lounas
Näyttelyyn tutustuminen ja verkostoituminen

13.00 Luulot pois, faktat peliin!
Toimittaja, kirjailija, pastori Hilkka Olkinuora

13.30 Ikäteknologiakeskuksen selvitys: +75 v. kokemukset digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen
Suunnittelija Sanni Naukkarinen, Sosped-säätiö ja kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Vallin Ikäteknologiakeskus

14.15-14.45 Kahvitauko
Näyttelyyn tutustuminen ja verkostoituminen

14.45 Digitreffit
Ikäihmisten raati arvioi yritysten ikäteknologiatuotteita

15.45 Päivän kokonaisuuden yhteenveto

Tutustu DigiAgeTalk 2019 näytteilleasettajiin ohesta.

Minna Sillanpään Säätiö

Miina Sillanpään Säätiön Luontosivusto.fi– elämyksiä, tietoa ja tekemistä luonnon parissa.

Oulumo

Lumo on helppokäyttöinen kuvaturvapuhelin. Käytännöllinen ja kaunis laite ikääntyvän avuksi.

Hippa

Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanke auttaa yrityksiä kehittämään älykkäitä tuotteita ja palveluja.

Vanhustyön keskusliitto

VAHVIKE - ryhmä- ja viriketoiminnan aineistopankki.

ReadSpeaker

ReadSpeaker tarjoaa teksti puheeksi -ratkaisuja (text-to-speech) SaaS-pilvipalveluna ja lisenssillä.

Sanoste

Sanoste välittää kuvapuheluna kuntouttavaa ja virkistävää viriketoimintaa, joka on reaaliaikaista.

Memoera

Memoera - Hauskaa kuntouttamista 24/7 muistisairaille, epäteknisille ja ikääntyneille ihmisille.

Smila

Hoivapalvelu Smila vie hoivateknologian uudelle tasolle yhdistämällä monitoroinnin turvalliseen lääkehoitoon.

Sävelsirkku

Sävelsirkku on mieltä ja kehoa kuntouttava sekä työtä sujuvoittava, tutkitusti vaikuttava palvelu.

Sensagon

Sensagon yhdistää langattomasti kodin riskit yhdelle näytölle. Tämä ruotsalaisvalmisteinen tuote on helppokäyttöinen ja luo turvallisuutta asukkaalle sekä hänen omaisilleen.

Hyväkysymys.fi

Hyväkysymys.fi - Kun elämä askarruttaa. Tukea ja tietoa maksutta. Palvelun tuottaa Väestöliitto.

Fastroi

Fastroin HILKKA™- ja Nappula-järjestelmät sosiaali- ja terveysalalle.

Vooler

Voolerilla luot verkkosivustollesi elävän kohtaamispaikan. Luonnolliset digipalvelut.

Hilda

Hilda valjastaa musiikkimatkan hoitokeinoksi, josta voi olla hyötyä kasvavalle muistisairaiden joukolle.

VTT

VTT on visionäärinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokumppani. Autamme yhteiskuntaa kehittymään ja yrityksiä kasvamaan teknologisten innovaatioiden avulla.

5.6.2018 klo 9-16 Tapahtumakeskus Koskenranta, Helsinki.

Yli puoli miljoonaa ikäihmistä on Suomessa digiyhteiskunnan ulkopuolella. Onko kaikkien oltava digissä mukana? Pärjääkö ikäihminen ja kuka häntä neuvoo? Entä mistä rahat digiin otetaan?

DigiAgeTalk 2018 oli kohtaamispaikka ikäihmisille, teknologian kehittäjille, yrityksille, järjestöille ja virkamiehille. Tilaisuudessa avattiin digitalisaation ovia, kerrottiin oivalluksista ja näytettiin suuntaa tulevaisuudelle!

DigiAgeTalkissa kuultiin, miltä digitulevaisuus näyttää ikäihmisille.

TOP