JÄRJESTÖJEN DIGIVERKOSTON 18.5.2021 TAPAAMINEN
Vielä ennen kesää järjestetään monipuolinen ja tiivis järjestöjen digiverkoston kokous tiistaina 18.5. klo 13-14.30 Teamsissa! Ilmoittaudu ja hyppää linjoille mukaan, saat linkin paluupostissa.
Tervetuloa kuulemaan, kysymään ja kehittämään yhdessä! Jatkamme toukokuussa keskustelua kiinnostavien aiheinen parissa. Järjestöjen digiverkoston jäseniä kiinnostaa, miten he voivat kiinnittyä esillä oleviin kokonaisuuksiin ja miten ratkaisut palvelevat parhaalla mahdollisella tavalla heidän edustamiaan kohderyhmiä. Tapaamisen agendalla toukokuussa mm.
1) AuroraAI eli kansallinen tekoälyohjelma
AuroraAI-tilannekatsauksen pitää erityisasiantuntija Aleksi Kopponen valtiovarainministeriöstä.
AuroraAI-ohjelman tavoitteena on tekoälyavusteisesti helpottaa ihmisiä palveluiden saamisessa oikea-aikaisesti ja personoidusti elämän eri tilanteissa ja tapahtumissa.
Tämä vähentää asiointitapahtumiin liittyvää luukulta luukulle juoksemista ja edistää kustannustehokkuutta erityisesti julkisten palveluiden tarjoamisessa.
AuroraAI-verkko, joka on kansalaisten ja organisaatioiden hyödynnettävissä vuoden 2022 loppuun mennessä. AuroraAI-toimintamalli kokoaa yhteen opit, työkalut, rakenteet ja luo viitekehyksen siitä, mitä siirtymässä ihmiskeskeisempään ja tekoälyavusteiseen toimintaan tulisi huomioida. Hankkeessa luodaan myös uusi osaamisen ja kyvykkyyksien kehittämisohjelma, joka luo eri tasoisia koulutussisältöjä tekoälyyn liittyvän osaamisen, ymmärryksen ja kapasiteetin kasvattamisen tueksi.
2) Digitaalinen henkilöllisyys
Digitaalisen henkilöllisyyden ja henkilöllisyyden osoittamiseen liittyvän tilannekatsauksen pitää palvelumuotoilun asiantuntija Laura Järveläinen Digi- ja väestötietovirastosta. Laura myös esittelee ensimmäisiä luonnoksia siitä, miltä digitaalinen henkilöllisyys ja henkilöllisyyden osoittaminen voi käytännössä tarkoittaa. Ja pääsemme antamaan palautetta jo ensi metreillä.
Digitaalinen identiteetti -hankkeessa toteutetaan sähköisen tunnistautumisen ratkaisu, jonka avulla julkishallinnon sähköiset asiointipalvelut ovat yhdenvertaisesti koko väestön saatavilla henkilön iästä tai fyysisistä rajoitteista riippumatta. Asiointipalveluun liittyy myös lupalompakko, jossa on viranomaisten myöntämät erilaiset luvat (esimerkiksi henkilökortti) ovat helposti käytettävissä.
3) Digi arkeen -neuvottelukunnan lisäarvo
Neuvottelukunnan toiminnassa keskitytään juuri niihin samoihin teemoihin, joiden parissa me kaikki työskentelemme eli
- Hyvinvointi ja osallisuus digitaalisessa yhteiskunnassa
- Osaaminen ja taidot digitaalisessa yhteiskunnassa
- Oikeudet digitaalisessa yhteiskunnassa ja palveluissa
Tilannekatsauksen pitää Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskuksesta.
Digi arkeen ei todellakaan ole todellisuutta kaikille kansalaisille. Sen eteen pitää tehdä hartiavoimin töitä. Ja usein huomaa kaipaavansa selkeämpiä vaikuttamisen mahdollisuuksia. Vaikuttamisen paikkoja on, ja niihin on hyvä tarttua matalalla kynnykselläkin. Merkittävän vaikuttamisen paikan tarjoaa Digi arkeen -neuvottelukunta. Se toimii yhteistyö- ja vuoropuhelukanavana kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden, eri viranomaisten, elinkeinoelämän ja julkisten palveluiden digitalisoinnista vastaavan valtiovarainministeriön välillä.
Neuvottelukunnassa pystytään viemään valtioneuvoston tietoon sellaisia huomioita ja näkökohtia, joiden huomioon ottaminen ja edistäminen on välttämätöntä, tarpeellista tai vähintäänkin suotavaa, kun digitaalisia palveluja kehitetään kaikkien kansalaisten palvelukseen.
4) Muut asiat
Tapaamisessamme päivitämme tietojamme muista ajankohtaisista asioista, suunnittelemme tulevaa. Ja osallistujilla on mahdollisuus kertoa omista ajankohtaisia kuulumisistaan!
Tervetuloa mukaan verkostoitumaan, kuulemaan, oppimaan uutta, vaikuttamaan! Kehittämään yhdessä ja varmistamaan se, että järjestöjen ääni kuuluu.
Ilmoittautuminen vastausviestillä, mahdolliset kysymykset sari.vapaavuori@valli.fi.