Ukrainan 44-miljoonaisesta väestöstä kolmannes on yli 65-vuotiaita – tai oikeammin oli ennen Venäjän hyökkäyssotaa. Menneinä vuosikymmeninä ukrainalaiset nuoret ihmiset ovat suurin määrin muuttaneet länteen paremman elämän toivossa, ja vanhat ihmiset ovat jääneet kyliinsä ja koteihinsa. Ukrainalaisia löytyy kaikkialta maailmasta miljoonakaupalla, jopa Kanadan muutamia maakuntia kutsutaan Uudeksi Ukrainaksi.
Ukraina oli varautunut hyvin väestönsä ikääntymiseen. Maan gerontologinen instituutti oli perustettu jo vuonna 1958, toisena Euroopassa Baselin jälkeen. Me Suomessa taidamme olla tällaisesta kovasti jäljessä! Ukrainan ikääntymispolitiikka vuosille 2018-2022 toi esille neljä keskeistä päämäärää vanhojen ihmisten elämän kohentamiseksi: osallisuus, terveys ja hyvinvointi, ikäystävällinen ympäristö ja vanhojen ihmisten oikeudet.
Nyt tilanne on aivan toinen. Vähintään kymmenen miljoonaa ihmistä on lähtenyt pakoon asuinsijoiltaan, osa maan sisällä, suuri osa myös maasta pois. Tällaisissa olosuhteissa nuoret naiset lapsineen ovat ensisijaisia turvaan saatettavia, vanhoille pakomatkat ovat vastentahtoisia ja vaikeita. HelpAge International toimii Ukrainassa paraikaa Dniprossa ja Lvivissä sekä Moldovan rajan takana Chisinaussa. Työntekijät jakavat kentällä kymmenille tuhansille vanhoille ihmisille käteistä, joka on yksinkertaisinta. Viidelläkymmenellä eurolla ei kuitenkaan ratkaista koko ongelmaa, vaikka se helpottaa akuutissa tilanteessa.
Viestit Ukrainan humanitäärisen katastrofin keskeltä kertovat vanhojen toiveista. Päällimmäisenä toki toivotaan rauhaa. Mutta kaaoksessa fyysinen turvallisuus käy tärkeäksi, ja tarvitaan myös lääkkeitä. Aika järkyttävältä tuntuu, että vanhat ihmiset joutuvat toivomaan ruokaakin hädässään. Hygieniatarvikkeita puuttuu, kuljetuksia toivotaan. Mielenkiintoista on, että tässä vanhojen toivelistassa psykologisen avun tarve tulee melkein viimeisenä. Ehkä vanhat ovat jo aiemmissa sodissa ja kriiseissä mieleltään karaistuneet.
Ukrainan ikääntymispolitiikan peruspilarit ovat edelleen ajankohtaisia. Valtava jälleenrakennus on tarpeen. Toivottavasti vanhojen myönteisiä voimavaroja tullaan käyttämään – hehän luovat sosiaalista pääomaa ja kantavat perinteitä eteenpäin.
Vappu Taipale
professori
hallituksen jäsen, HelpAge International
VALLIn entinen puheenjohtaja