Isovanhempien päivän viettoa Myllytontun päiväkodissa .

Isovanhemmat mukaan päiväkotiin!

 

Isovanhempien päivää vietettiin Myllytontun päiväkodissa yhdessä leikkien. Lasten toiveet toteutuivat, kun isovanhemmat askartelivat heidän kanssaan ja antoivat keinussa vauhtia.

Päiväkodin eteisessä käy aamulla kuhina. Lapset saapuvat hoitoon, mutta päivä ei alakaan aivan tavallisesti. Tänään on Isovanhempien päivä! Päiväkotiryhmä Metsätonttujen lapsilla ja heidän isovanhemmillaan on nyt kaksi tuntia aikaa leikkiä päiväkoti Myllytontussa, Helsingin Myllypurossa.

Isovanhempien päivää vietetään vuosittain Valli ry:n aloitteesta. Päivän tarkoitus on korostaa sukupolvien välistä yhteyttä ja nostaa isovanhemmuuden arvostusta. Järjestön kannustus oli sysäys isovanhempien päivän juhlintaan myös Myllytontussa. Helsingin kaupungin varhaiskasvatus oli vuoden 2019 Isovanhempien päivän virallinen kumppani.

Myllytontussa Isovanhempien päivää juhlitaan lasten toivomalla tavalla. Lasten yhteisessä suunnittelukokouksessa on päätetty, että isovanhempien kanssa muun muassa askarrellaan, muovaillaan ja keinutaan.

“On hauskaa, että lapsista meidän perusarki on niin kivaa, että he halusivat näyttää sen omille mummoilleen ja vaareilleen. Isoja järjestelyitä päivän toteuttaminen ei meiltä vaatinut”, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Sanna Pöyhönen.

Isovanhemmat näkyvät päiväkotien arjessa Pöyhösen mukaan yleensä silloin, kun he tuovat lapsenlapsen päiväkotiin tai hakevat tämän päivän päätteeksi kotiin. Yhteinen leikki ja päiväkotiin tutustuminen jäävät kuitenkin toteutumatta. Nyt on sen aika.

“Totta kai tulimme!”

Kutsu isovanhempien päivään lähti jokaiselta lapselta omalle isovanhemmalle videotervehdyksenä. Kutsuttujen joukossa oli isovanhempien lisäksi myös muita lapsille läheisiä iäkkäitä ihmisiä, sillä kaikille lapsille haluttiin joku läheinen mukaan juhlimaan.

“Sain videokutsun, jossa lapsenlapseni kysyi tulisinko leikkimään hänen kanssaan. Ja tulinhan minä”, kertoo Anne Hertsi, 4-vuotiaan Nikon isän äiti.

Hänelle tämä ei ole ensimmäinen kerta päiväkodin isovanhempien päivässä, mutta tälläkin kertaa osallistuminen oli itsestään selvä asia. Nikon isovanhemmista mukana on myös äidin isä Risto Rodinoff. Vielä työelämässä oleva isoisä sai palaverin siirrettyä ja pääsi mukaan leikkeihin.

“Isovanhemmuudella on minulle todella iso merkitys. Tämä on tärkeä suhde molemmille. Muistan omastakin lapsuudesta, että minulle oli tärkeää, kun sain toimittaa isovanhempien asioita”, Rodinoff sanoo.

Päiväkodin arki kiinnostaa

“I-ha-haa, i-ha-haa, hepo hirnahtaa-aa! Ihanaa, ihanaa onhan ratsastaa!”

Lasten järjestämä ohjelma jatkuu kaikille tutun laululeikin esityksellä. Leikin aikana lasten katseet etsivät yleisöstä omien isovanhempien kasvoja. Pieni vilkutus – ja taas jatketaan. On tärkeää, että juuri oma mummo tai vaari näkee, miten hienosti keppihevosen ohjastaminen sujuu.

“Monille isovanhemmille päiväkotiarki on tuntematonta. Omat lapset eivät välttämättä ole olleet päiväkodissa tai ainakin siitä on jo aikaa. Isovanhempien päivänä he näkevät, mitä täällä tapahtuu”, Sanna Pöyhönen kertoo.

Kuulas ja kaunis syyspäivä jatkuu lasten ulkoilulla. Osa isovanhemmista kiiruhtaa jo töihin, mutta osa jää vielä antamaan vauhtia keinuihin ja katsomaan, miten kiipeilytelineet valloitetaan. Lähtiessään kaikki kiittelevät päiväkotia kutsusta.

“On todella suloista nähdä, kun lapset ja isovanhemmat leikkivät yhdessä. Tästä saa paljon iloa myös omaan työhön. Palautteen perusteella taidamme jatkaa perinnettä”, Pöyhönen toteaa.

Ylin kuva: 4-vuotias Niko ja isoisä Risto Rodinoff leikkivät Legoilla.

Keskimmäinen kuva: Nea 4v. ja mummi Sari Tainio sekä vieressä Esko Ahola.

Alin kuva: Meea 3v. sekä isovanhemmat Outi ja Aimo Karusto. 

Teksti: Leena Salokoski / Noon Kollektiivi
Kuvat: Susanna Kekkonen / Noon Kollektiivi