Rakkaat isovanhemmat - te olette meille tärkeitä .

Pyysimme alkusyksystä 2019 isovanhempien päivää juhlistavia tahoja kertomaan meille, millä tavoin juhlaa on tarkoitus viettää ja saimme valtavan määrän kertomuksia ja suunnitelmia nähtäväksemme.
Vain mielikuvitus on rajana kun mietitään, miten lapset ja isovanhemmat voisivat viettää ikimuistoisia hetkiä yhdessä. Ja kyllä mielikuvitusta onkin riittänyt tämänvuotisten tapahtumien ja tempausten keksijöillä!

Monessa päiväkodissa juhlaa on tarkoitus viettää leikkien ja laulaen paikalle kutsuttujen isovanhempien tai lähiseudun vanhojen ihmisten kanssa. Lapset ja isovanhemmat voivat leikkiä esim. perinneleikkejä ja onpa eräässä päiväkodissa pyydetty isovanhempia tuomaan mukanaan vanhoja leluja; tarkoitus on keskustella yhdessä niistä leluista, millä isovanhemmat ennen leikkivät. Kirjojen lukeminen on myös mukavaa yhteistä puuhaa.

Vuoroin vieraissa

Useampi palvelutalo on kutsunut päiväkotilapsia laulamaan ja tervehtimään vanhuksia. Huonokuntoiset vanhukset eivät jaksa leikkiä lasten kanssa, mutta kuuntelevat laulua hyvillä mielin ja saattavat itsekin osallistua yhteislauluun. ”Lasten vierailu hoivakodissa on aina varsinainen tapaus ja siitä puhutaan meillä vielä monta päivää käynnin jälkeenkin”, kertoo eräs hoivakodin työntekijä.

Herkuttelu kuuluu toki asiaan, joten yleensä ottaen niin palvelutaloissa kuin päiväkodeissakin on panostettu tarjoiluun: kakkuja ja pullia saatetaan tehdä jopa yhdessä juhlapäivänä! Lapset saattavat myös leipoa pullia tai ”syyssämpylöitä”, joita lähdetään sitten porukalla viemään palvelutalon asukkaille. Hauskalta kuulosti myös lasten suunnittelema ”jäätelöbaari”, johon isovanhemmat pääsevät herkuttelemaan lasten kanssa.

Liikuntaa ja retkiä tiedossa

Joissakin päiväkodeissa on isovanhemmille tiedossa liikunnallisia hetkiä: tehtävärasteja, jumppaa ja ”temppuratoja” on suunniteltu isovanhempien iloksi. Onpa eräässä päiväkodissa isovanhemmille tiedossa esteratakin! Toivottavasti iäkkäämmille isovanhemmille on varattu matalampia esteitä…

Yhteiset retkipäivät ovat myös suosittuja yhteisen päivän ohjelmistossa: tiedossa on piknik syksyisessä metsässä, retki leikkipuistoon (lapset esittelevät leikkipuistoa kukin omille isovanhemmilleen), ulkoilua yhdessä ja retki laavulle paistamaan makkaraa. Nuotiotulen äärellä voikin syntyä niitä elämän parhaita muistoja.

Ei ihan tavallisia tempauksia

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry muistuttaa, että erityislapsiperheissä isovanhempien tuki on erityisen arvokasta, usein ainut korvaamaton tuki perheille. Siksi he järjestävät erityislapsille ja heidän isovanhemmilleen pienen juhlan, jossa herkutellaan yhdessä ja nautitaan elävästä musiikista.

Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen Sippe-projekti haastaa turkulaisia järjestämään Sippe-hyvinvointikutsut oman elämänsä senioreille, esimerkiksi isovanhemmilleen. Palvelutalon asukkaille ja heidän lastenlapsilleen on myös oma mukava tapahtuma, johon on suunniteltu erilaisia tehtävärasteja ja muuta kivaa yhteistä tekemistä.

Eräässä päiväkodissa ohjelmassa on lasten tekemien elokuvien ”ensi-ilta” johon isovanhemmat on kutsuttu vip-vieraina mukaan.

Tänä vuonna isovanhempien juhlia aikovat pitää myös useat leikkipuistot pääkaupunkiseudulla. Lähettämämme juhlapaketti ilmapalloineen ja tarroineen tulevat kuulemma tarpeeseen, mikä on ilahduttavaa kuulla.

Meille ilmoittautui myös yksi ryhmäperhepäiväkoti, jonka toimitilat ovat kerrostalon yhteydessä: he keksivät järjestää juhlat kaikille taloyhtiön vanhuksille. Isovanhempien päivää kun voi ihan hyvin juhlia myös vanhojen ihmisten ja lasten yhteisen tapaamisen päivänä.

Hulvattoman hauskoja isovanhempien päivän juhlia tiedossa eri puolilla Suomea! 

Tänä vuonna isovanhempien päivän juhlintaan osallistuvat isovanhempineen ainakin Sinivalaat ja Delfiinit, Jänikset, Punaiset ja Pinkit, Kissanpäivät, Untamot, Pihatontut, Timoteit, Tatit, Ainokaiset, Nallenautit, Valkoiset, Keltaiset, Merisiilit, Tapiot, Kanelit ja Ahomansikat. Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen yksiköt ovat Vallin pääyhteistyökumppaneina järjestämässä isovanhempien ja lasten yhteisiä tapahtumia. Saamiemme ilmoitusten pohjalta takuuvarmasti tiedämme, että erilaisia isovanhempien päivän tapahtumia ja tempauksia on tiedossa liki 200 eri puolilla Suomea ja juhlintaan osallistujia on reippaasti yli 14 000.

Tapahtumia järjestetään ainakin 30 eri paikkakunnalla Suomessa: eniten pääkaupunkiseudulla, mutta onpa meille tullut ilmoituksia aina Ylitorniosta asti. Juhlia järjestetään niin perhepäivähoidossa, leikkipuistoissa, päiväkodeissa ja esikouluissa kuin hoivakodeissa ja palvelutaloissakin. Olemme erityisen iloisia siitä, että paitsi monet lasten päiväkodit myös vanhusten palvelu- ja hoivakodit kertovat tekevänsä paljon yhteistyötä ja ovat jo pitkään järjestäneet yhteisiä juhlahetkiä lapsille ja vanhoille ihmisille.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton lanseeraama "isovanhempien päivä" on tänä vuonna lauantaina 19.10.2019. Syyslomien ynnä muiden kiireiden keskellä päivää voi soveltaen juhlistaa myös jonakin muuna sopivaksi katsomanaan päivänä.