Vanha ikä on muutakin kuin väestön vanhenemista

Hyvä ystävämme YK:sta, Alexandre Sidorenko muisti Vallia uudella raportilla. Kerrankin puhutaan muista maista kuin Euroopasta ja Japanista!

Etelä-Korea, Brasilia, Kiina, Meksiko, Intia ja Venäjäkin tulevat kokemaan hengästyttävän nopean ikärakenteen muutoksen parissakymmenessä vuodessa. Vanhan maailman ikääntyminen on ollut siihen verrattuna hidasta. ” Te ehditte ensin tulla rikkaiksi ja sitten vasta vanhoiksi, me tulemme köyhinä vanhoiksi”, sanovat nousevat talousmahdit meille. Kesällä 2015 pidetty talouskongressi listaa tilannetta: ”Monet näkevät vanhenemisessa vain pilviä, koska eivät ymmärrä niiden hopeareunusta”. 

Pilviä todella muodostavat nousevien talouksien vanhojen ihmisten sairaudet, köyhyys ja sosiaalinen osattomuus, jotka vaativat ratkaisunsa. Vanhalla politiikalla ei päästä eteenpäin, eikä ratkaisuja voi kopioida muista maista. Mahdollisuudet löytyvät ennen kaikkea ihmisten omista voimavaroista ja laajasta yhteistyöstä liike-elämän, valtiovallan ja kansalaisyhteiskunnan välillä. Aktiivinen ikääntyminen! Siinä on tuo hopeareunus, mutta se täytyy takoa paikallisesti, omista aineksista.

Eläkeikä on moniaalla naurettavan alhainen, 50 – 55 vuotta. Terveydenhuolto ei oivalla muiden sektoreiden vastuuta terveydestä, niinpä esimerkiksi liikennekuolemat ovat pilvissä ja vammaisuutta näin suorastaan tuotetaan. Uuden teknologian mahdollisuudet ovat käsillä, mutta ei käytössä. Kännykkä on monipuolinen väline, ja vähintäin kaksi kolmesta maailman vanhasta ihmisestä osaa käyttää sitä; ei tarvita lukutaitoa eikä kirjoitustaitoa bisnekseen. Ja bisneksestä puhuttaessa harva liikeyritys osaa panostaa vanhenevan työvoimansa työkuntoon. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen kaikissa vaiheissa on tarpeen. Siinäpä tosi koetinkivi, en usko, että mistään löytyy vielä mallimaata. 

Odotin mielenkiinnolla, mitä arvovaltainen kongressi sanoo kansalaisyhteiskunnasta. Ikärasismin vastustamista, vanhojen kaltoinkohtelun vähentämistä, yksinäisyyden lievittämistä, laajaa kampanjointia. ”Kansalaisjärjestöt omaavat suuremman vapauden kuin muut toimijat, ne voivat paljastaa epäkohtia, puolustaa vanhojen oikeuksia ja voimaannuttaa vanhoja ihmisiä”. Siis suuret odotukset ja velvoitukset, mutta ei mitään resursseista. Vähän vedettiin vesiperä. 

Raportin tunnus, vanha ikä on muutakin kuin väestön vanhenemista, on oivallinen. Vanha ikä on viisautta ja kokemusta, vanha ikä on huolenpidon tarjoamista vapaaehtoistyössä, vanha ikä on aktiivista elämää. Siis kaikki maat, nyt laput pois silmiltä! Katsokaa vanhaa väkeänne, juuri meitä ja meidän voimavaroja. Ei ole valittamisen aihetta. 

Lue koko raportti täältä.