Vanhustyön Traineessa mennään nuorten ja ikäihmisten ehdoilla

Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Betesda -säätiön Palvelukoti Hopeassa toteutettava Vanhustyön Trainee -ohjelma on jo puolivälissä. Päivät ovat menneet hurjaa vauhtia! Mitä Hopean päivät ovat ryhmälle tähän mennessä antaneet?

2

Ryhmätoimintaa oikeassa työympäristössä
Palvelukodissa järjestettävässä ohjelmassa on ollut se hieno puoli, että nuoret ovat saaneet viettää ohjelmapäivät autenttisessa ympäristössä. Kun samalla tutustutaan vanhuksiin ja kokeillaan uusia asioita (kuten pyörätuolin työntämistä), nähdään myös palvelukodin arkea ja siellä työskenteleviä eri alojen työntekijöitä – muun muassa hoitajia, fysioterapeutteja, keittiöalan sekä puhtaanapidon ammattilaisia. On ihan erilaista tulla ryhmänä tutustumaan ja kuulemaan esittelyä ennalta määriteltynä ajankohtana johonkin työpaikkaan kuin olla läsnä työpaikan arjessa, osana henkilökuntaa.

3

Tulevaisuuden suunnittelua yli sukupolvirajojen
Omista urasuunnitelmistaan voi keskustella pihalla yhdessä vanhusten kanssa. Uusia uraideoitakin herää, kun kuulee mitä monipuolisimpia uratarinoita näiden kokeneiden konkareiden kertomana. Vanhustyön Trainee -ohjelmassa ei ole kyse pelkästään vanhustyöhön tutustumisesta tai siihen suuntaamisesta. Yhteiset aktiviteetit vanhusten kanssa herättivät yhdessä Trainee -nuoressa mielenkiinnon vapaa-ajan ohjausta kohtaan. Nyt nuoren kanssa tutustutaankin nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan koulutusvaihtoehtoihin ja lähdetään rakentamaan polkua siihen suuntaan. Nuori nauttii vanhusten parissa touhuamisesta, mutta hoivatyö ei itsessään kiinnosta – eikä tarvitsekaan.

1

Toimintaa nuorten tarpeiden mukaisesti
Kahden viikon aikana ryhmä on ehtinyt piipahtaa Helsingissä osaamisen tunnistamisen perehdytystilaisuudessa. Päivän aikana aloitettu oma osaamisraportti sai hyvän pohjan, kun Hopeassa saadut kokemukset muuntuivat kirjalliseen muotoon. Osaamisraporttihommien jälkeen pohdittiin vielä temperamentteja ja miten oppia tunnistamaan omat vahvuudet ja kehittämistarpeet vuorovaikutuksessa toisten kanssa. ”Tää oli niin hyödyllistä!” Trainee -ohjelman aikana täytellään ja selvitellään luonnollisesti kunkin nuoren kanssa myös muita hakemuksia tai lomakkeita, joihin nuori tarvitsee sillä hetkellä apua.

4

Rohkea heittäytyminen tuo esiin uusia taitoja
”Fiksuin keksintö, mihin olen törmännyt pitkään aikaan”, myhäili Hopeassa asuva herrasmies, kun pihalla seurustelun myötä nuoret virittelivät kannettavan Bluetooth -kaiuttimen päälle ja etsivät Youtubesta asukkaiden lempimusiikkia – Olavi Virtaa ja Tapani Kansaa tietysti. Sillä saatiin heti sukupolvien välille yhteys, kun nuoret kokosivat suvereenisti biisilistaa ja samalla vanhukset pääsivät kesäisiin lavatanssitunnelmiin. Vanhustyön Trainee -ohjelmassa jokainen nuori oppii uutta, mutta myös heidän omia taitojaan ja kiinnostuksen kohteitaan käytetään hyväksi päivien suunnittelussa.

Yrttien istutus oli yhdelle nuorelle tuttua, mutta uutta oli se, että hän pääsi ohjaamaan asukkaita istutuspuuhissa. Tilanteessa piti koko ajan miettiä, millä tavalla ohjeistat, jos ohjattava on muistisairas tai hänellä on huono kuulo tai sitten ymmärrys on hyvä mutta kädet eivät enää tottele aivojen käskyä. Ruokailussa avustaminen on jännittävää, mutta yhdessä ohjaajan kanssa nuori saa tilanteeseen itsevarmuutta, kärsivällisyyttä ja yhdessä keskustellen nuori oppii tunnistamaan ja lukemaan asukasta, joka ei enää pysty sanallisesti kommunikoimaan. Sellaista on vaikea oppia pelkästään teoriassa.

6

Vielä on aikaa uusille oivalluksille, yhdessäololle ja harjoittelulle. Seuraavaan kertaan!

5