Kevään Vanhustyön Trainee -ryhmä teki tutustumiskiertueen MEREO Vanhusten palvelutaloyhdistykseen huhtikuussa. Kuukauden aikana ryhmä kiersi ohjaajan kera niin Kampin, Lauttasaaren, Myyrmäen, Martinlaakson kuin Matinkylänkin toimipisteet. Kierroksen aikana nuoret pääsivät tutustumaan ja toimimaan vanhusten kanssa, ja heille piirtyi positiivinen kuva MEREOsta vanhuspalveluiden työnantajana.
MEREO on syntynyt ja kehittynyt yleishyödyllisen yhdistystoiminnan pohjalta palvelemaan pääkaupunkiseudun ikääntyvien asukkaiden tarpeita. MEREOn tavoitteena on tukea jokaisen yksilön oikeutta elää omaehtoista ja arvokasta elämää yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä ja toimijana. MEREO tarjoaa monipuolisia palveluja kotona asuville, ympärivuorokautista palveluasumista sekä vuokra-asuntoja ikääntyneille ja palveluasumisen tarpeessa oleville.
Vierailumahdollisuuksien järjestämistä nuorille ei tarvinnut kahta kertaa kysyä. MEREOn toiminnanjohtaja Raija Saari näki heti ehdotuksen kuultuaan nuorten vierailut mahdollisuutena virkistää asukkaita.
Työntekijöillä merkittävä rooli nuorten ammatinvalinnassa
Nuorille vanhustyön ammattilaisten näkeminen käytännön työssä on tärkeää. On ihan eri asia tutustua lähihoitajan tai vaikkapa psykiatrisen sairaanhoitajan ammattiin vierestä seuraamalla ja ammattilaista itseään haastattelemalla kuin netistä lukemalla. Vanhustyön palveluntarjoajille nuorten vierailut tarjoavat puolestaan mahdollisuuden vanhustyön positiivisen kuvan välittämiseen.
Oli ilahduttavaa huomata, kuinka ystävällisesti työntekijät ottivat nuoret vastaan, ja kuinka kärsivällisesti he jaksoivat opastaa, neuvoa, kertoa ja vastata lukemattomiin kysymyksiin oman työnsä ohella. Sairaanhoitaja Evangelia Ioannou otti nuoret vastaan Martinlaakson ryhmäkodissa. ”Nuorille esittely oli hyvää muistiharjoitusta siitä, miten esitellään omaa työnantajaa ja omaa työtä”.
Lauttasaaren yksikön palveluvastaava Johanna Kopo pitää nuorten vierailuja tärkeänä paitsi asukkaille, myös omalle työlleen. ”Esittelen mielelläni toimintaamme ja keskustelen nuorten kanssa. Minusta tämä on tärkeää, ja haluan antaa aikaani sille.” Kopo kertoi yllättyneensä, kuinka hyviä kysymyksiä ja ajatuksia nuoret esittivät, vaikka suurimmalla osalla heistä ei ollut minkäänlaista aiempaa kosketusta vanhuksiin tai vanhustyöhön.
Kevään ryhmästä kaksi nuorta siirtyi sittemmin MEREOn ryhmäkoteihin työkokeilujaksoille. ”On mukavaa tulla tänne työkokeiluun, kun tietää, miten mukava porukka on minua odottamassa. Se vähentää jännitystä”, totesi toinen heistä.
Palaute on aina vastavuoroista
Esimiesharjoittelija Saara Palmén tiedusteli jälkikäteen palautetta ryhmäkotivierailuista. ”Koin palautteen saamisen tärkeänä, sillä sitä kautta saamme arvokasta tietoa nuorilta toiminnastamme. Palautteen kautta voimme myös arvioida ja kehittää omaa toimintaamme”, toteaa Palmén.
Vanhukset, ne kaikista tärkeimmät palautteenantajat, olivat nuorten kanssa vietetyistä päivistä selvästi ilahtuneita, kukin omalla tavallaan. ”Parhaiten rouvan palautteen huomaa, kun hän on mennyt päivälevolle. Se autuas hymy ja onnellisuus, mikä paistaa hänestä, kertoo että hänellä on ollut ihana päivä”, kertoi Myyrmäen ryhmäkodin sairaanhoitaja Ria Blåfield.
Muissakin ryhmäkodeissa taidettiin olla nuorten läsnäolosta mielissään. Päivän päätteeksi oleskeluhuoneesta kuului aina jonkun asukkaan huikkaus: ”Tulkaahan pian takaisin!”
Vanhustyön Trainee -ohjelman käyneistä perinteisesti noin puolet ovat suuntautuneet ohjelman innoittamina joko sosiaali- ja terveysalan opintoihin tai muuhun vanhustyössä tehtävään ammattiin. Kukaties tulevaisuudessa tämänkin kevään Trainee -nuoria nähdään MEREOSSA hoitajina, kollegoina ja jopa esimiehinä!