Vuoden isovanhempi -tunnustus geriatrian professori Jaakko Valvanteelle

Vuoden isovanhempi 2016 -tunnustus on myönnetty geriatrian professori Jaakko Valvanteelle, joka on työssään puhunut yksilöllisen, oman näköisen vanhuuden puolesta. Vuoden isovanhempi -tunnustus jaetaan lokakuussa vietettävän Isovanhempien päivän (tänä vuonna lauantai 15.10.) kunniaksi ja sen myöntää Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry.

Tunnustuksen saa vuosittain henkilö tai taho joka on myönteisellä tavalla edistänyt lasten ja isovanhempien suhteita ja isovanhempien arvostusta. Aikaisempia palkittuja ovat mm. ikäihmisten tietotekniikkataitoja edistävä Enter ry, rap-mummo Eila Nevanranta, arkkiatri Risto Pelkonen ja Pienperheyhdistyksen Mummila-toiminta.

“Jaakko Valvanne on arvostettu vanhustyön kehittäjä, joka on uskaltanut eri yhteyksissä tuoda esiin vanhan ihmisen oikeutta olla yksilö ja elää viimeisinä vuosinaan omien toiveidensa mukaista elämää”, sanoo toiminnanjohtaja Virpi Dufva Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:stä.

“Kun etsitään tapoja tuottaa inhimillisiä vanhuspalveluita, on välttämätöntä puhua yksilöllisyyden puolesta. Yksilölliseen vanhuuteen kuuluu mahdollisuus olla isovanhempi. Isovanhemmuuden on voitava jatkua esimerkiksi tehostetussa palveluasumisessa”, Virpi Dufva sanoo.

VAHVISTA ISOVANHEMMUUTTA – KUUNTELE VANHAN IHMISEN TOIVEITA

Jaakko Valvanteen mielestä arvokkaan, ihmisen elämänkaarta ja yksilöllisiä tarpeita kunnioittavan vanhuuden rakentaminen vaatii ammattilaisilta ennen kaikkea pysähtymistä ja kuuntelemista.

“Meidän pitää kysyä mitä vanhat ihmiset toivovat, pelkäävät tai inhoavat. Ja mistä he haaveilevat”, Valvanne sanoo. “Silloin asiakkaan kanssa aidosti mietitään ratkaisuja. Kyse on paljon enemmästä kuin taas uudesta asiakastyytyväisyyskyselystä.

“On tärkeää, että ihmisellä on rooleja, joissa tuntee itsensä merkitykselliseksi. Isovanhemman rooli on juuri tätä”, sanoo Valvanne, itsekin kahden pojan vaari.

Siksi isovanhemmuutta on tärkeää vahvistaa myös vanhuspalveluissa. Se tuo mielekkyyttä elämän viimeisiin vuosiin. “Voi yksinkertaisesti kysyä asiakkailta ja heidän läheisiltään, millaiset asiat helpottaisivat lasten ja lastenlasten vierailuja”, Valvanne vinkkaa.

Kyse voi olla pienistä asioista: löytyykö tiloista omaa rauhaa – tai puuhaa kaikkein pienimmille? Saako juosta ja metelöidä, voiko syödä eväitä tai viettää aikaa yhdessä luontevasti pidempään kuin lyhyen vierailun verran? 

”Yksi tapa on vain ryhtyä rohkeasti tekemään asioita uudella tavalla, perusteellisen suunnittelun ja taustaselvittelyn sijaan”, Valvanne sanoo.

Isovanhempien päivää vietetään lokakuun kolmantena lauantaina, tänä vuonna 15.10. Merkkipäivää on vietetty vuodesta 1985 Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton aloitteesta. Päivän tavoitteena on kiinnittää huomiota isovanhempien merkitykseen lapsenlapsilleen, sekä isovanhempien arvostukseen koko yhteiskunnassa.


Helsingissä 14.10.2016
Valli ry