Päivä vapaaehtoisena .

”Kun näkee noiden vanhusten reaktion, niin tulee sellainen onnistumisen tunne. Et jes, onneksi lähdettiin mukaan!”
-päivätoiminnan ohjaaja

Mitä?

Päivä vapaaehtoisena -toiminnassa maahan muuttaneet suomen kielen opiskelijat ja vanhukset kohtaavat yhteisen tekemisen parissa. Samalla opiskelijat tutustuvat vapaaehtoistoimintaan.

Miten?

Opiskelijat vierailevat tutun opettajan tai ohjaajan kanssa vanhusalan yksikössä. Muutaman tunnin vierailun aikana opiskelijat ja vanhukset tekevät jotakin mukavaa ja konkreettista yhdessä. Se voi olla leipomista, pelien pelaamista, ulkoilua – mitä ikinä keksitään. Pääasia on, että jokainen voi osallistua aktiviteettiin kielitaidosta tai fyysisistä rajoitteista huolimatta.

Vierailujen jälkeen opiskelijat käyvät vapaaehtoisuutta läpi ohjaajan/opettajan kanssa. Teemaa käsitellään selkokielisen ja kuvitetun aineiston avulla.

Kenelle?

Toimintaan voivat osallistua kaikki tahot, jotka järjestävät suomen kielen opetusta maahan muuttaneille. Tervetulleita ovat myös kotoutumisen alkuvaiheessa olevat opiskelijat. Vanhustoimijoista voivat osallistua kaikki erilaiset yksiköt. Kokemuksemme mukaan, toimintamalli sopii erityisesti yksiköiden päivätoimintaan.

Miksi?

Jotkut asiat on vain koettava! Emme tutustu toisiimme, jos emme kohtaa. Kieltä ei sisäistä, jos sitä ei pääse käyttämään. Vapaaehtoistoiminta aukeaa eri tavalla kokeilemalla kuin luennoimalla. Vierailut tuovat vanhuksille vaihtelua ja iloa päiviin. Opiskelijoille ne ovat mahdollisuuksia laajentaa sosiaalista elämänpiiriä uudessa kotimaassa.

Mitä meiltä saa?

  • Autamme toimijoita löytämään toisensa
  • Tuemme toiminnan aloittamisessa
  • Jaamme parhaiksi koetut käytänteet
  • Selkokieliset materiaalit vapaaehtoisuuden käsittelyyn

 

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä! Tulemme mielellämme paikanpäälle kertomaan lisää.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa #päivävapaaehtoisena