Eläkeläisyhdistyksen jäsenet kannustavat toisiaan osallistumaan Vanhuus monin silmin -kirjoituskeruuseen 

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n ja Suomen Kirjallisuuden Seura SKS:n yhdessä Opetushallituksen kanssa järjestämä Vanhuus monin silmin -kirjoituskeruu herättää kiinnostusta eri ryhmien joukossa. Keruu on suunnattu kaikille iästä riippumatta, mutta erityisesti keruussa toivotaan koululaisten, 5.–9.-luokkalaisten, sekä yli 65-vuotiaiden näkemyksiä. Edellisen kerran vastaava keruu toteutettiin vuonna 1985. 

Korson Eläkeläiset ry:n viikoittain pidettävässä teemakerhossa on kevään aikana ollut useamman kerran puhetta kirjoituskeruusta – eikä pelkästään puhetta, vaan kirjoittamista ja keruuseen osallistumista. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Sirkku Kivistö kertoo:  

”Esittelin viikoittaisessa teemakerhossa keräyskutsun. Sitten otin käyttöön yhteen kirjoittajakoulutukseen liittyneen ”tekniikan”. Jaoin jokaiselle kynän ja paperia ja pyysin kirjoittamaan 10 minuuttia mitä mieleen tulee sanasta ”vanhuus”. Välittömät reaktiot olivat ”enhän minä ole vanha” ja ”en minä osaa kirjoittaa”. Mutta niinpä vain moni kirjoitti ja ne, jotka eivät kirjoittaneet paperille, toivat esille, mitä mieleen oli tullut. Se oli mahtava kierros.” 

Positiivisina asioina nostettiin esiin esimerkiksi, että eläkkeellä olo tarjoaa aikaisempaan elämänvaiheeseen verrattuna enemmän väljyyttä, oman halun mukaista oloa ja toimintaa. Monille lapsenlapset tuovat iloa, vaikka harvan lapsenlapset asuivat lähellä. Ensimmäinen kierros kuitenkin yllätti myös surullisella tavalla. Moni toi esiin pelkoja vanhenemiseen liittyen: 

”Mitä jos sairastuu, jääkö avuttomaksi toisten niskoille, ei tule saamaan tarvitsemiaan palveluita. Surtiin, että entisenlaista toisten tuntemista ja avunannon luonnollista verkostoa naapurustoissakaan ei enää ole. Muuan mies, joka ei halunnut kirjoittaa paperille, sanoi kierroksen yhteydessä, että sota pelottaa.” 

Muutaman viikon päästä kerhossa kirjoitettiin taas, tällä kertaa aiheina ”Millaisia tunteita ikääntymiseen ja vanhuuteen liittyy?” ja ”Millaisia ajatuksia sinulla on vanhuudesta?”. Jälleen kierroksella nousi esiin paljon huolia.  

”Kannustin kirjoittamaan, sanoin että kirjoittaminen siitäkin, miltä esimerkiksi palveluiden saatavuuden heikkeneminen tuntuu, on aineistoa, jota voidaan käyttää tietopohjana nyky-yhteiskunnan tilannearvion ja palveluiden kehittämisen pohjana.” 

Teemakerhojen lisäksi Korsoon Eläkeläiset ry on lähettänyt tietoa keruusta koko jäsenistölleen jäsenkirjeensä mukana. Osa on ilmaissut halunsa kirjoittaa, mutta kaikki eivät halua. Toiset pohtivat, millaista tekstin pitäisi olla. Tekstit voivat olla hyvin monenlaisia, minkä vuoden 1985 kirjoituskeruun kokoomateoskin todistaa. Sirkku kannustaakin kaikkia osallistumaan keruuseen joka tapauksessa:  

”Kerroin, että kun kannustan toisia kirjoittamaan, tulen kirjoittamaan myös itse. Annan tulla, mitä tulee, huolta tai mitä nyt tuleekaan.” 

Keruu järjestetään 15.1.-31.10.2025 ja sen tuloksista tiedotetaan keväällä 2026. Kaikkien kirjoituksensa lähettäneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. Keruuseen otetaan vastaan tekstien lisäksi myös valokuvia, äänitteitä, aikaisempia muistelutekstejä ja haastatteluita. Lue ohjeet osallistumiseen ja aineiston lähettämiseen SKS:n sivuilta: linkki www.finlit.fi/vanhuus  

Teksti: Heidi Nieminen Sirkku Kivistön sähköpostihaastattelun pohjalta