Aimon päivä, välittämisen päivä 29.11.2018

Välittämisen päivä 29.11

Marraskuu, loppuvuosi ennen joulua sekä joulu voi olla yksinäisille iäkkäille vuoden pimeintä aikaa – myös henkisesti. Vanhojen ihmisten yksinäisyys ja riittävä avunsaanti saattavat huolettaa naapuria, tuttavaa ja joskus ohikulkijaakin. Kuntien ja järjestöjen etsivän vanhustyön tehtävänä on löytää ne iäkkäät, jotka tarvitsisivat arkeensa  enemmän apua.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n yhteydessä toimiva Etsivän vanhustyön verkostokeskus kannustaa välittämisen päivän 29.11. kunniaksi pitämään huolta oman naapuruston iäkkäistä. Välittämisen päivän tarkoituksena on nostaa positiivisella tavalla esiin huolenpitoa ja välittämistä yli oman perhe- ja ystäväpiirin.  

Jos iäkkään ihmisen selviytyminen huolettaa, hänen kanssaan kannattaa jutella suoraan ja kysyä tilanteesta. Kuka tahansa voi myös tehdä omaan kuntaan huoli-ilmoituksen. Huoli-ilmoitus on kunnalle tehtävä ilmoitus iäkkään henkilön palvelutarpeesta. Vanhuspalvelulaki velvoittaa kuntaa selvittämään iäkkään ihmisen tarpeet ilmoituksen perusteella.

Välittämisen päivänä jokainen voi omalla tavallaan osoittaa välittämistä ikääntyneille asiakkailleen tai läheisilleen. Silloin voi esimerkiksi kertoa huoli-ilmoituksen tekemisestä tai näyttää konkreettisesti, kuinka välitetään toisesta ihmisestä. Päivään jo osallistuvien yhteyshenkilöidemme ohjelmasta kannattaa ottaa mallia: voi esimerkiksi pitää lettukestit asiakkailleen, järjestää halien jakamistempauksen tai jalkautua uudelle alueelle kertomaan välittämisen tärkeydestä. Etsivän vanhustyön verkostokeskus jakoi juhlapaketteja päivää viettäville tahoille. Juhlapakettien tilaaminen on päättynyt.

Ohjeet huoli-ilmoituksen tekemiseen täällä.