Aino, Leena ja Arvi

Ilolansalon asukkaat kertovat, kuinka ajan saa kulumaan poikkeusaikoina.

Aino Lehtinen on pyörätuolissa. Ennen eristystä poika kävi lähes päivittäin kävelyttämässä käytävällä. Viimeiset pari kuukautta kävelyharjoitukset ovat jääneet. ”Kyllä lapset soittavat päivittäin. Risto soittaa kolme kertaa päivässä; olenko syönyt aamupalan, lounaan ja päivällisen. Hän on pitänyt huolta ja tuonut kauppakassin ulkoovelle. Hienoa, että lapset pitävät huolta, vaikka meillä on täällä kaikki hyvin”, Aino kertoo. Hänen hoitajansa kiinnittivät huomiota lisääntyneeseen makuulla oloon. Kävelyharjoituksista sovittiin, ja nyt poika voi taas käydä kävelyttämässä äitiä, kunhan pitää maskin naamalla ja huolehtii desinfioinnista.

Aivojumppaa

Leena Siiskonen on ulkoillut sään salliessa. Toista tuntia menee rattoisasti kiertäessä hiljaisempia kävelyreittejä ja pitäen etäisyyttä toisiin ihmisiin. Hänen mielestään sääntöjä pitää noudattaa, mutta se ei tarkoita paikalleen jämähtämistä. Huolta täytyy pitää itsestään, niin kropasta, kuin nupista. ”Ei tässä tekeminen lopu. Ratkoo ristikoita, sudokuja, kryptoja, joka sorttia ja saa ajan kulumaan. Samalla pysyy pää virkeänä”, hän neuvoo. Aivojen ravinnon lisäksi Leena muistuttaa ruuan monipuolisuuden tärkeydestä. Kehuja saa Ilolansalon ravintola, joka on hyvä paikka tavata muita ihmisiä. ”Se on ihme paikka. Tarjolla on herkkuja joka päivä.”

Kuvapuheluita

Keittiön pöydällä on tablettitietokone. Siinä näkyy kuvaa kesämökin uudesta hyönteishotellista. Arvi Viitaniemi kokeili videopuhelun soittamista tyttärelleen Ilolansalon infosta lainattavalla tabletilla. Hän innostui ajatuksesta ja pian poika toimitti Arville jo oman tabletin. ”Tämä on vielä vähän opetteluvaiheessa, mutta poika antaa aina kännykällä ohjeita. Olen katsonut muun muassa vanhoja matkailuvideoita. Videopuheluita soitetaan lapsille ja lastenlapsille. Viimeksi soitettiin yhteispuhelu, niin nähtiin kaikki samalla kertaa. Tämä on näppärä laite, vaikka en vielä hallitse tätä täysin”, Arvi suhtautuu avoimesti uuteen apulaiseensa.

Sukulaiset ovat lähellä, mutta toistaiseksi he eivät ole päässeet käymään. Tapaamisrajoituksia on nyt ryhdytty avaamaan.
Ilolansalosta löytyy erillinen tapaamistila, jossa sukulaisia voi tavata turvallisesti. Tapaaminen ulkona on luvallista, turvaväli ja
hygienia huomioiden. Arvi on tyytyväinen viime aikojen olosuhteisiin Ilolansalossa. Kaikki palvelut ovat toimineet hyvin. Hoitajat vierailevat pari kertaa päivässä, hän käy itse syömässä ja käytävillä pääsee liikkumaan. Yhteissaunavuoro on vaihtunut omaan saunaan. Se on alkanut tuntua jopa paremmalta vaihtoehdolta. ”Ei tämän parempaa paikkaa tällaiselle vanhalle ukolle voi olla. Kaikki toimii.”

Julkaistu alun perin Ilolansanomissa 6/2020