Aisti- ja perinnepuutarha rakentuu yhteistyöllä

Talkoiden bossit: Päivi Tiittula ja Aira Samulin

Helsingissä toimivan Käpyrinne ry:n palvelutalo Käpylän pysäkin pihaan rakennetaan muistia ja aisteja aktivoivaa puutarhaa. Pysäkin kävijöiden iloksi Hyväntekeväisyys Geroclub lahjoitti Gerogaalassa hankkimansa varat aisti- ja perinnepuutarhan perustamiseksi. Hankkeen veturina toimiva mielen hyvinvoinnin asiantuntija Pirkko Lahti on vakuuttunut luonnon ja puutarhanhoidon merkityksestä mielenterveydelle.

Puutarhasuunnitelmaa on tehty asukkaiden ja omaisten sekä muiden kävijöiden toiveita kuunnellen ja sitä on työstetty yhteistyössä lahjoittajan, Käpyrinteen sekä Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen kanssa.  Yhteisessä puutarhatyöskentelyssä synnytetään sukupolvien välistä yhteistyötä.

Puutarhassa herätetään aistit eloon esteettisyydellä, tuoksuilla ja mauilla sekä annetaan mahdollisuus kävijälle upottaa sormensa multaan.  Puutarha ja istutukset houkuttavat ikääntyneitä ihmisiä ja heidän läheisiään sekä Käpylän pysäkin muita kävijöitä liikkumaan pihassa ja nauttimaan pihan antimista. Pihalla on myös hiljentymiseen tai seurusteluun houkuttava huvimaja.

Virkistykseen puutarha on jo tuonut oman lisänsä.  Yhdessä on seurattu työn touhua ja kasvun ihmeitä.

Lähialueen asukkaat ovat myös innostuneet puutarhasta ja sen perustamisesta.  Käpylän viherpeukalot ovat omien pihatöidensä lomassa lahjoittaneet taimia, kuten villimansikkaa ja lemmikkejä. Eräs innokas puutarhuri on pitänyt huolta istutettujen taimien kastelusta.

Jotta kaikki puutarhaunelmat saadaan toteutettua, tarvitaan laaja-alaista yhteistyötä. Puutarha-alan yritykset ovat lahjoittaneet mm. taimia, perennoita ja multaa. Myös yksittäiset ihmiset voivat osallistua lahjoittamalla perinnekasveja tai työpanostaan.

Talkoolaisia yhdessä hankkeen veturin Pirkko Lahden (kuvassa oikealla) seurassa.

Yhteistyö Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen kanssa on tuottanut monenlaisia kohtaamisia eri-ikäisten kesken. Ikäihmiset ovat kertoneet vanhoista perinteistä liittyen mm. viljelyyn, puutarhan perustamiseen, antimiin ja omavaraistalouteen. Vastavuoroisesti nuoret ovat tuoneet toimintaan mukaan ripauksen nykypäivää.

Ensi vuonna Käpyrinne ry:n täyttäessä 80 vuotta puutarha on jo täydessä loistossaan. Käpylän 100-vuotis juhlissa vuonna 2020 puutarha tulee olemaan osa historiallista elämyspolkua.

Tulevaisuuden suunnitteluun ja varsinkin sen toteutukseen voi osallistua talkoilemalla, seuraa Käpyrinne ry:n Facebook-sivuja ja ilmoittelua. Lisätietoja puutarhan rakentamisesta voi tiedustella Pirkko Lahdelta: pirlahti@gmail.com

Kirjoittaja:
Mervi Leivo
projektikoordinaattori, Iloa arkeen -hanke, Käpyrinne ry
www.kapyrinne.fi

Kukkaloistoa puutarhassa.