Eeva-Liisa ja Esko

Ilolansalon asukkaat kertovat kuinka ajan saa kulumaan poikkeusaikoina.

”Ilolansalon aamuinfo on tärkeä virike päivässä, etenkin nyt kun kaikki muu toiminta on hetkeksi pois käytöstä. Siellä näkee ihmisiä. Täytyy vaan huolehtia käsien hygieniasta ja pitää turvaväli”, Eeva-Liisa Kantola muistuttaa. Usein aamun kysymyksistä jää jokin asia mietityttämään ja Eeva-Liisa hakee siitä lisää tietoa internetistä. Siinä menee nopeasti pidempikin hetki, kun jää lukemaan mielenkiintoisia artikkeleita.

Poikkeusolot ovat lisänneet myös Eeva-Liisan lehtien lukemista Ilolansalon lukupisteissä. Etenkin Turun Sanomat ovat olleet ahkerassa käytössä. Hänen oma poikansa asuu Turussa ja Eeva-Liisa on itse asunut aikanaan siellä, joten alueen tilanne kiinnostaa. Ajan saa hyvin kulumaan myös pienillä askareilla. Kukkien hoito on mieluisaa ajanvietettä. Eeva-Liisa hoitaa istutuksiaan paitsi kotona, myös kotitilallaan. Hänen istuttamiaan tulppaaneja sekä kirjopikarililjoja voi käydä etsimässä ympäri palvelukeskustamme samalla kun käyt kävelyllä.

Kirjat sopivat kaikille

Rajoitukset eivät tarkoita, että ikäihmisten pitäisi lukkiutua huoneisiinsa. Liikkua voi vapaasti esimerkiksi Ilolansalon käytävillä
tai vaikka pihapiirissä. Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää pysyä liikkeessä. Esko Laurila vie itsensä päivittäin lenkille korttelin ympäri. Se on osa päivittäistä rutiinia, joka auttaa paitsi kunnon ylläpitämisessä,
myös henkisessä jaksamisessa. Välillä päivät tuntuvat pitkiltä.

”Nämä ohjeet on annettu noudatettaviksi. Kun sen tietää, niitä on helpompi noudattaa. Välillä ehkä kaipaisi jotain selvennystä, mitä saa tehdä ja mitä ei”, Esko täsmentää. Eskon seurana ovat äänikirjat. Näkökyvyn rajoittumisen myötä, hän pääsee nauttimaan kirjoista luetussa muodossa. Äänikirjoja löytyy omasta kokoelmasta, mutta niitä tarjoaa myös kirjastot, hän suosittelee.

Julkaistu alun perin Ilolansanomissa 6/2020.