Iloa arkeen ja juhlaan!

Vallin Iloa arkeen -pysäkit saivat joulukorttirahalahjoituksen vantaalaiselta Tunstall Oy:ltä käytettäväksi yksinäisten vanhusten ilahduttamiseen. Pysäkeillä oli iloa arjessa ja juhlassa.

Ystäväpirtin Iloa Arkeen -pysäkki Lahden Kiveriössä täyttyi jouluviikolla iloisesta puheensorinasta, hyvän ruoan tuoksusta ja juhlavista sävelistä, kun Lahden Lähimmäispalvelu ry järjesti ikäihmisille yhteisöllisen jouluaterian. Pitkän pöydän ääreen kokoontui kolmisenkymmentä lähialueen yksin elävää vanhusta nauttimaan yhdessä joulun tunnelmasta. Tapahtuma oli täynnä lämpöä ja hyvää mieltä. Vanhusten kasvot sulivat hymyyn viimeistään joulupukin astellessa sisään ja veistellessä: ”Onkos täällä kilttejä lapsia, vai harmaita hapsia?”

Idea ateriasta muhi Ystäväpirtin pihapiirissä asuvan ranskalaispapan, Olivierin, mielessä. Hänen mielestään on surullista, että niin monet lähitalojen vanhukset ovat yksinäisiä ja syövät joka päivä ruokansa yksin. Lähdimme kehittelemään alueen vanhusten yhteistä joululounasta eteenpäin. Aika vaivattomasti löysimme mukaan Koulutuskeskus Salpauksen kodinhuoltajaopiskelijat ja heidän ihanan opettajansa Tuulan. Lopulta Vantaalaisen yrityksen Tunstall Oy:n Iloa arkeen-pysäkeille tekemä joulukorttivarojen lahjoitus oli kuin piste i:n päälle: Olivierin idea oli saanut siivet. 

Aterian toteuttamista edelsi muutama palaveri ja työnjaosta sopiminen. Minä tein kutsukortit, jotka Olivierin kanssa kiikutimme henkilökohtaisesti vanhuksille. Opiskelijat pohtivat ostoslistan ja valmistivat osan ruoista koulutyönään. Saimme myös heistä kolme reipasta tarjoilijaa ja aterian esille laittajaa. Olivier, le chef itse, vastasi jälkiruoasta ja tapahtuman musiikkitarjonnasta. Tapahtumassa hän keskusteli vieraiden kanssa isännän elkein ja huolehti, että kaikki saavat varmasti vatsansa täyteen. Lanttu- ja porkkanalaatikot, kinkku ja rosolli lisukkeineen tekivätkin hyvin kauppansa. Aamulla paistetut joulutortut kahvin ja pipareiden kera kruunasivat aterian.    

Tapahtuma saattoi yhteen vanhukset ja vahvisti myös nuoria ja vanhuksia yhdistävää ylisukupolvista toimintaa, jollaista Lahden Iloa Arkeen-pysäkillä Kiinni Elämässä-hankkeessa kehitetään. Toiminnalla luodaan puitteita eri-ikäisten ihmisten kohtaamisille ja lähestytään vanhustyötä uudesta näkökulmasta. Osa uudenlaisesta toiminnasta on kertaluontoista, mutta tästä yhteisöllisestä jouluateriasta tehdään varmasti perinne. Ensi vuoteen siis!

Jonna Piipponen-Karkulowski

Kirjoittaja on Lahden Lähimmäispalvelu ry:n koordinoiman Kiinni Elämässä-hankkeen projektikoordinaattori. Hankkeessa tuetaan kotona asuvien vanhusten hyvinvointia kaupunginosaryhmien, retkien, tapahtumien ja ylisukupolvisen toiminnan avulla. Kiinni Elämässä – hanke on STEA:n rahoittama kolmivuotinen hanke, joka kuuluu Vallin ja Kotien puolesta ry:n koordinoimaan Iloa arkeen – pysäkkiverkostoon.