Iloa arkeen -pysäkeille vie monta väylää

Iloa Arkeen -monipuolinen pysäkkitoiminta eri puolilla maata on pääsyt hyvään vauhtiin. Pysäkit ovat ikäihmisten vapaaehtoistoimintaan perustuvia matalan kynnyksen vertaispaikkoja, jotka vähentävät yksinäisyyttä ja antavat mielekästä sisältöä elämään.  Pysäkeiltä löytyy monenlaista toimintaa.

Elokuinen torstaiaamu aukeni sateisena ja harmaana. Harmaudesta ei kuitenkaan ollut jälkeäkään Tampereen Kalevan kulman kohtaamispaikan avajaisissa. Tupa oli täynnä innostuneita ja innokkaita alueen ikäihmisiä juhlistamassa avajaisia. Kalevan kulman kohtaamispaikka on yksi kuudesta pilotista Vallin ja Kotien Puolesta Keskusliiton koordinoimassa Iloa Arkeen-pysäkit verkostohankkeessa. 

Lisää pysäkkejä löytyy Lahdesta ja Oulusta. Lahden Kiinni elämässä-projektissa on käynnistynyt useita kaupunginosaryhmiä. Lahdessa kehitetään myös eri ikäisten yhteistoimintaa, kuten kokeiluja, joissa nuori ja ikäihminen kohtaavat uuden sähköisen median parissa.  Oulun seudun Mäntykodin Ilonpisara-projektissa kokeillaan rohkeasti myös ihan uusia aluevaltauksia. Mäntykodilla aloittaa sirkusryhmä lokakuussa. Kotien Puolesta Keskusliiton paikallisyhdistyksessä on käynnissä ideointi yhteistyöstä Ilonpisaran kanssa.

Iloa Arkeen -pysäkkejä toimii myös Helsingissä, Vantaalla ja Turussa. Helsingissä toimintaa on käynnistetty Käpyrinne ry:n Kantin ja Käpylän pysäkeillä. Syksyn aikana pysäkeillä avautuvat kotimuseot, joissa voi ihastella vanhoja esineitä ja jakaa yhdessä muistoja menneiltä ajoilta. 

Vantaalla Vanhusten Kotiapusäätiön Seremonia-projektissa tuotetaan erilaisia tapahtumia ja ryhmätoimintaa yhteistyössä vapaehtoisten sekä yli 50-vuotiaiden maahanmuuttajaseniorien ja heidän läheistensä kanssa.

Turun lähimmäispalveluyhdistyksessä on pantu pyörät pyörimään ja Iloa Arkeen-pysäkkitoimintaa viedään eteenpäin Liikkuvan Resurssikeskuksen avulla sinne missä ikäihmiset liikkuvat. Yhdistyksen palvelukeskus Kotikunnaassa järjestetään myös ryhmätoimintaa. 

Pysäkkien yhteisenä haasteena on tiedon välittäminen toiminnasta ikäihmisille. Tieto palveluista, erilaisista toiminnoista ja osallistumismahdollisuuksista ei vielä tavoita alueiden ikäihmisiä siinä määrin kuin toivotaan. Iloa Arkeen-pysäkkiverkoston yksi tärkeimmistä tavoitteista onkin yhdessä innovoida ja ideoida uudenlaisia väyliä ja toimintatapoja kohdata alueen ikäihmisiä jalkautumalla ikäihmisten pariin, innostamalla vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneita tarttumaan uudenlaisiin mahdollisuuksiin ja tehdä pysäkeistä helposti saavutettavia matalan kynnyksen osallistumispaikkoja.

Lokakuussa Vanhusten viikon ja Ikäihmisten -päivän yhteydessä 2.10 -16.10 Iloa Arkeen -pysäkeillä tapahtuu! Seuraa Vallin ja Kotien Puolesta keskusliiton sähköistä mediaa sekä pysäkkien omia viestintäkanavia nettisivuilla, Facebookissa ja Twitterissä.