Iloa Arkeen -pysäkkitoiminta käynnistyi kuudella paikkakunnalla

Alueellista ikäihmisten osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia edistetään kuudella paikkakunnalla ympäri Suomea. Iloa Arkeen -pysäkit ovat kaikille avoimia toimintapaikkoja, jotka tarjoavat mielekästä tekemistä, vähentävät yksinäisyyttä ja tarjoavat vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia alueidensa asukkaille. 

Toiminta on käynnistynyt syksyn mittaan Oulussa, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Helsingissä ja Vantaalla. Toimintaa esitellään erityisesti 2. – 15.10.2016, viikoilla, jolloin vietetään valtakunnallista vanhusten viikkoa ja Isovanhempien päivää.   

Iloa Arkeen -pysäkki on paikka, jossa saa olla omana itsenään, osana porukkaa. Pysäkit sijaitsevat siellä, missä ihmiset liikkuvat: kerrostalojen kerhohuoneissa, järjestöjen toimitiloissa, kirjastoissa ja ostoskeskuksissa. Välillä pysäkit ottavat pyörät alleen ja liikkuvat ikäihmisten parissa esimerkiksi palvelubusseissa.

Työtä koordinoivat valtakunnallisesti Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry sekä Kotien Puolesta Keskusliitto ry. RAY tukee toimintaa.

Pysäkeillä tehdään sitä, mitä osallistujat haluavat. Tähän mennessä pysäkeillä on pidetty mm. vanhojen ja nuorten yhteisiä digituokioita ja ihailtu menneiden aikojen aarteita kotimuseoissa. Jopa yksi sirkusryhmä on aloittanut toimintansa.

“Pysäkit ovat käyttäjiensä näköisiä paikkoja, jotka vahvistavat yhteisöllisyyttä ja edistävät ikäihmisten toimintakykyä”, sanoo toiminnanjohtaja Virpi Dufva Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:stä.

“Tarjolla on mielekästä tekemistä ja seuraa. Ne vahvistavat iäkkään ihmisen toimintakykyä ja omanarvontuntoa. Tarpeen koittaessa pysäkeiltä saa myös ohjausta ja neuvontaa palveluista, jotka tukevat ja turvaavat omassa kodissa asumista”, Dufva kertoo.

Kotien Puolesta Keskusliiton roolina on ennen kaikkea vapaaehtoistoiminnan ”uusien tuulien” innovointi.  Järjestöllä on vuosikymmenten kokemus monipuolisesta vapaaehtoistoiminnasta ja nopean toiminnan käynnistämisistä apua tarvitseville. Toiminnanjohtaja Riikka Kauhanen näkee pysäkkitoiminnassa myönteisiä mahdollisuuksia alueellisen verkostoitumisen kehittämiseen.

Toiminta on kaikille avointa ja maksutonta. Pysäkit toivottavat lämpimästi tervetulleiksi kaikki alueen asukkaat: miehet, naiset, perheelliset, sinkut, lesket, pariskunnat, kantasuomalaiset ja muualla syntyneet. Mukaan etsitään myös vapaaehtoisia järjestämään ja ideoimaan toimintaa yhdessä osallistujien kanssa. Yhteistyötä halutaan kehittää yhdessä järjestöjen, oppilaitosten ja yritysten kanssa.

Valtakunnallista vanhusten viikkoa vietetään 2.-9.10.2016.
Isovanhempien päivää vietetään lauantaina 15.10.
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto palkitsee Vuoden isovanhemman perjantaina 14.10.

Löydä oman paikkakuntasi Iloa Arkeen -pysäkki, tutustu viikko-ohjelmaan ja tule rohkeasti tutustumaan!

Iloa Arkeen -pysäkit 2016

Oulu: Oulun Seudun Mäntykoti, Ilonpisara-projekti
http://www.mantykoti.fi/info/projektit/ilonpisara-2016-2019/

Turku: Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry, Liikkuva resurssikeskus
http://www.kotikunnas.fi/

Tampere: Koivupirtin Säätiö, Kalevan kulman kohtaamispaikka
http://www.koivupirtti.fi/index.php?page=Kalevan-kulman-kohtaamispaikka-projekti

Lahti: Lahden Lähimmäispalvelu, Kiinni elämässä-projekti
http://www.lahdenlahimmaispalvelu.fi/lahden_lahimmaispalvelu_ry/hankkeet-ja-projektit/kiinni-elamassa/

Vantaa: Vanhusten Kotiapusäätiö, Seremonia-projekti
http://seremonia.info/

Helsinki: Käpyrinne ry, Kantin ja Käpylän Iloa Arkeen-pysäkit
http://kapyrinne.fi/kehittamistoiminta/ray-hankkeet-innovaatiohankkeet/iloa-arkeen-pysakki/