Innostavan hulluja ideoita etsivän työn koulutuspäivässä

Etsivän työn verkostokeskuksen koulutuspäivässä 6.6.2018 sateli mitä mielikuvituksellisimpia ideoita, joiden avulla ikäihmisiä voisi tavoittaa. Koulutukseen osallistujat pyydettiin ensin keksimään hyviä tavoittamisideoita muutaman minuutin ajan. Sen jälkeen näkökulmaa vaihdettiin ja osanottajat laittoivat hullutteluvaihteen silmään, sillä heitä pyydettiin keksimään mahdollisimman erikoisia ja villejä ideoita – ja niitähän iltapäivän kenties jo väsyneinä tunteina syntyikin!

Osa ideoista keskittyi iäkkäiden seuraelämän piristämiseen: ehdotettiin muun muassa Napakymppi-illanviettoa, pop up -pihatansseja, deittidiscoa ja treffipalveluita ikäihmisille. Osa taas luotti ilmaisen tavaran voimaan. Ilmaiset ämpärit, joissa olisi etsivän vanhustyön yhteystietoja, löytyi yllättävän monesta ideapaperista. Ruoan ja juoman houkutusta ei sitäkään sopinut vähätellä, sillä niin monessa ideapaperissa oli ajatus ilmaisesta kahvi ja pulla -tarjoilusta milloin missäkin. Yhdessä ideassa taas luotettiin, että vapaaehtoiset etsivät saataisiin mukaan kahvin voimalla. ”Kynkkää kaveri kahville” -kampanjassa jokainen saisi ilmaisen kahvin, mikäli toisi ikäihmisen mukanaan kahville.

Monissa ideoissa etsivät itse laitettiin tekemään uusia aluevaltauksia. Milloin etsivät liikkuisivat esimerkiksi lehmäasuissa huomiota herättääkseen, milloin he olisivat iäkkäiden discoissa mukana tanssaamassa ja samalla tekemässä etsivää työtä. Monissa ideoissa maalailtiin kokonaan uudenlaisia yhteydenottotapoja. Jotkut keksivät, että etsivää työtä voisi tehdä huutelemalla megafoniin naapurustossa. Toiset taas innovoivat, että peliautomaateissa voisi olla väli-ilmoituksina infoa erilaisista iäkkäille saatavilla olevista palveluista.

Joku uskoi musiikin mahtiin. Ehdotettiin, että trubaduuri voisi soiton ja laulun avulla kertoa iäkkäiden palveluista ja samalla viihdyttää vanhuksia.  Ilon kautta ihmisten tavoittaminen taas onnistuisi esimerkiksi naurujoogan tai stand up -komediashowretken avulla. Ideaa jatkojalostettiin niin, että stand up -koomikko tekisi juuri iäkkäille suunnatun esityksen ja vierailisi vanhuksien itsensä luona.