Kesän satoa – Olkkarin kesäkahvila

Olkkarin kesäkahvila syntyi Tampereen Tesomalle ikääntyneiden tarpeista ja ajatuksesta, että Kotipirtin Olkkari olisi avoinna koko kesän. Sen toimintaa pyörittämään palkattiin nuoria kesätyöntekijöitä. Olkkarin kahvila tuo toisenlaista yhdessä tekemistä vanhojen ja nuorten välille. Nuoret voivat oppia vanhoilta ja vanhat voivat jakaa osaamistaan nuorille.

     Olkkarin kesäkahvila sai alkunsa Kotipirtti ry:n ja Tampereen kaupungin Oma Tesoma -hankkeen yhteistyöstä, jossa pohdittiin tesomalaisten nuorten ja ikääntyneiden yhteistyötä. Lisäksi merkityksellistä oli Olkkarissa käyvien ikääntyvien toive säilyttää kohtaamispaikka avoimena myös työntekijän kesäloman aikana. Kesällä 2015 Kotipirtin Olkkarissa kokeiltiin pienimuotoista kesäkahvilaa nuorten kesätyöntekijöiden kanssa.

     Olkkarin kesäkahvila kuvaa kahvilatoiminnan periaatteet, toimintatavan ja vastuut. Kuvaus helpotti toiminnan jatkamista Kotipirtin Olkkarissa muinakin aikoina ja taas kesällä 2016, uusien kesätyöntekijöiden avulla. Kahvilatoiminnan kuvausta voidaan hyödyntää uusien kesätyöntekijöiden perehdyttämisessä sekä laajemmin vastaavissa paikoissa.

     ”Eri ikäisten yhdessäolo on tärkeää ja sitä tuetaan Tesomalla järjestöjen, palvelun tuottajien, nuorisotyön ja koulun yhteistyönä. Kotipirtin Olkkarissa nuoret ja vanhat ovat yhdessä monin eri tavoin esim. Draamaryhmässä, Kahvikuppikaraokessa ja monessa muussa tapahtumassa. Oli luonnollista lähteä kehittämään yhteistä nyt kuvatun kahvilatoiminnan muodossa.” Kertoo Yhressä nääs 2012-2016 -projektin vastaava Sari Brand.

     Olkkarin kahvilan tavoitteena on monipuolistaa eri-ikäisten yhteistoimintaa ja kohtaamisia. Tärkeänä toiminnassa on se, että ihmiset pääsevät suunnittelemaan kahvilaa yhdessä, jakamaan kokemuksiaan siellä ja osallistumaan itseään kiinnostavaan toimintaan. Tarkoituksena on myös, että ihmiset oppivat tuntemaan toisensa paremmin, oppivat toisiltaan ja toimivat tavoitteellisesti yhdessä.

      Nuorille kahvilassa työskentely antaa työelämän ja asiakaspalvelun kokemuksia. Vanhoille se antaa kokemuksia siitä, että he voivat jakaa osaamistaan ja taitoja (leivontaohjeita) nuorille. 

Tampereella ja Helsingissä 12.10.2016

Sari Brand ja Anu Kuikka
Yhressä nääs – ja Etsivä mieli -projekti
Kehittämisyhteistyössä 2012-2016