Kestävä yhteiskunta kaikille!

Valli kutsuttiin mukaan osallistumaan Lissabonissa syyskuussa pidettyyn MIPAA NGO-Foorumiin, ja samalla seuraamaan myös varsinaista MIPAA:n ministerikokousta. Järjestöjen foorumissa muotoiltiin lopullinen järjestöjen yhteinen kannanotto kokoukselle, samanaikaisesti järjestettiin myös järjestöjen ikääntymistä käsitellyt tutkimusfoorumi.

MIPAA-lyhenne tulee sanoista: Madrid International Plan of Action on Ageing, lyhyemmin Madridin sopimus, joka sisältää ikääntymistä koskevan toimintaohjelman. Se hyväksyttiin vuonna 2002 Madridissa pidetyssä YK:n ikääntymistä käsitelleessä ministerikokouksessa. Kokouksia on sen jälkeen pidetty viiden vuoden välein, Léonissa v. 2007, Wienissä v. 2012, ja nyt 2017 Lissabonissa.

Vallin toiminnanjohtaja Virpi Dufva osallistui järjestöedustajana Lissabonin NGO-foorumiin ja ministerikokoukseen. Ministerikokouksessa oli mukana myös STM:n ja THL:n edustajat. Suomen virallisena kokousedustajana oli johtaja Taru Koivisto sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

NGO-Foorumin julistuksessa NGO Foorumin Suositusten lisäksi keskeisinä teemoina nousivat esiin vanhusten kykyjen ja mahdollisuuksien tunnistaminen, rohkaiseminen ja valmiuksien rakentaminen pidempiin työuriin ja arvokkaan vanhuuden varmistaminen. 

Portugali isännöi tapahtumia hyvin ja useampi maan ministereistä osallistui kokoukseen. Myös presidentti H.E. Marcelo Rebelo de Sousa vieraili ja käytti puheenvuoron kokouksessa. Osallistujia oli NGO Foorumissa noin 200 ja ministerikokouksessa huomattavasti enemmän.

HelpAge Internationalin kautta, jonka jäsen Valli on, Valli vaikuttaa myös kansainvälisesti ja nostaa esiin laajempia vanhenemiseen liittyviä teemoja. Pääpaino toiminnassamme on kansallista.

Kokouksesta jäi vahva tunne, että nyt ollaan kansainvälisillä areenoilla rakentamassa parempaa vanhuutta meidän lapsillemme ja lapsenlapsillemme, tuleville sukupolville. Tähän työhön ja rakentamiseen osallistuminen kannattaa. Tämän päivän vanhusten osalta riittävän ja hyvän vanhuuden turvaamisesta vastaamme me kaikki vanhusalan toimijat yhdessä. Hyvällä yhteistyöllä se onnistuu. 

Virpi Dufva

Kuvassa vas. Virpi Dufva Suomesta sekä Birna Bjarnadottir ja Gisli Páll Pálsson Islannista.

2017 LISBON MINISTERIAL DECLARATION