Kirsi Kunnas: Isovanhempia tarvitaan entistä enemmän

Kirsi Kunnas, 92 vuotta

Vuoden isovanhempi -tunnustuksella palkittu lastenkirjailija Kirsi Kunnas, 92, on sitä mieltä, että isovanhemmilla on meidän ajassamme selkeä tehtävä.

“Lapsella on tarve ottaa selvää maailmasta”, sanoo lastenkirjailija, Vallin myöntämän Vuoden isovanhempi -tunnustuksen lokakuussa saanut Kirsi Kunnas. “Usko siihen, että kielellä voidaan ottaa maailmaa haltuun, on ensimmäinen asia, joka lapselle voidaan opettaa.”

Kunnaksen pitkä elämäntyö runouden, käännösten ja etenkin lapsille kirjoitettujen runojen parissa on tuttu kaikille suomalaisille. Tiitiäisen satupuu on klassikko, joka tulee edelleen tutuksi yhä uusille sukupolville – ja yhdistää sukupolvia kielen ja lukemisen äärelle. 

Kunnaksen ajattelussa kieli on kaiken perusta, ja saa erityisen merkityksen lasten, vanhempien ja isovanhempien välisissä lukuhetkissä.

”Lapsen oma persoona kasvaa esiin kielen avulla”, Kunnas kuvailee. Kirja antaa tähän välineen, työkalun lapsen ja aikuisen välille.

Kun mummo tai vaari lukee lapselle kirjaa, tapahtuu jotain aivan erityistä. Hetki on hyvin intiimi, henkilökohtainen. “Pieni lapsi erottaa kielen sävyt ja tunnistaa, että mummo puhuu eri tavalla kuin äiti. Keskusteluyhteys siirtää kieltä ja vivahteita sukupolvien yli”, Kunnas sanoo.

Samalla siirtyy tunteita, kulttuuria ja henkistä perintöä vuosikymmenien takaa, sadankin vuoden yli. “Syntyy looginen side, joka kulkee läpi yhteiskunnan.”

Pehmeämpi ote yhteiskuntaan  

Kunnaksen mielestä elämme nyt aikaa, jossa sukupolvien välisen yhteyden tarve korostuu.

“Maailma muuttuu niin nopeasti, että emme tiedä millaiseen maailmaan lapsia kasvatamme. Isovanhemmat jarruttavat nopeaa kehitystä, vieraantumisen tunnetta”, hän pohtii. ”Siksi tällainen hitaampi väline kuin kirja sopii hyvin isovanhemman käteen.”

Isovanhemmille, iäkkäille ihmisille, on kertynyt paljon vaistonvaraista tietoa, joka kuuluu ja näkyy kaikessa olemisessa. Ote elämään saattaa olla kiireisiä vanhempia hitaampi, lempeämpi ja leikkisämpi.

“Kun saadaan isovanhemmat mukaan, saadaan pehmeämpi ote koko arkeen ja yhteiskuntaan”, Kunnas sanoo. “Minusta aika on muuttunut niin, että isovanhempia tarvitaan entistä enemmän. Isovanhemmilla on tehtävä.”

Vuoden isovanhempi -tunnustus jaetaan lokakuussa vietettävän Isovanhempien päivän (tänä vuonna lauantai 21.10.) kunniaksi. Sen myöntää Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry.