Konttikoti haastaa Porissa pohtimaan ikääntymistä ja hyvää asumista

Vallin Ikäteknologiakeskus ja Nuorisosäätiö Porin SuomiAreenassa 11.-15.7.2016

Voisiko nuori asua vanhan kanssa? Voisiko nuorilla ja vanhoilla olla yhteisiä kommuuneita? Entä jos mummon omakotitalon pihalle voisi rakentaa konttikodin opiskelijalle? Kuka opettaisi vaarin skypettämään tai ottaisi mummon mukaan Minecraftiin?

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Ikäteknologiakeskus ja Nuorisosäätiö haastavat heinäkuussa Porin SuomiAreenalla pohtimaan hyvää asumista ja sukupolvien välistä vuorovaikutusta.

Porin Kansalaistorille tuodaan viikoksi Nuorisosäätiön Konttikoti, jonka Ikäteknologiakeskus sisustaa hyvää asumista tukevalla teknologialla. Esillä ja kävijöiden tutustuttavissa ovat muun muassa Pieni piiri -sovellus helppokäyttöisiin kuvapuheluihin ja Menumat-ruoka-automaatti.

Paikan päällä kysytään muun muassa, miten hyvä asuminen turvataan tulevaisuudessa sekä nuorille että vanhoille, kun asunnoista on pulaa ja kotona asuminen tuottaa haasteita. Miten nuoret ja vanhat voivat tukea toistensa hyvää asumista ja arkea? Miten teknologiasta otetaan ilo ja hyöty irti asumisen tueksi?

“Vanhojen ja nuorten yhteistyössä ja teknologian oivaltavassa käytössä piilee paljon mahdollisuuksia. Uskomme, että ennakkoluulottomat arjen ratkaisut ja uudenlainen ajattelu myös asumisessa voivat lisätä kaikkien hyvinvointia”, sanoo toiminnanjohtaja Virpi Dufva Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitosta.

”Modernit kontti- ja mobiilikotiratkaisut voisivat olla varteenotettavia vaihtoehtoja niin nuorten kuin ikäihmistenkin asumismuotoja ja -teknologioita pohdittaessa. Tällä saataisiin mahdollistettua eri sukupolvien yhteisasumista sekä kavennettua sukupolvien välistä kuilua, mikä voisi parantaa monen elämän laatua”, Nuorisosäätiön nuorisoasumisen kehittämispäällikkö Kalle Sola sanoo.

HYVÄ KOTI KAIKILLE – yhteisöllisyys arjessa ja asumisessa

Konttikoti Kansalaistorilla Porissa 11.-15.7.2016
Avoinna yleisölle joka päivä klo 9-16.
Järjestäjät: Nuorisosäätiö ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Ikäteknologiakeskus. Yhteistyössä Ruskatalojen Palveluyhdistys ry, Turun ammattikorkeakoulu, Kunnonkoti ja Satakunnan ammattikorkeakoulu.

HYVÄ KOTI KAIKILLE -torivartit

Ruskatalojen palveluyhdistyksen asukaskuoro ja porilaisen Sun Tanssistudion nuoret. Musiikkia, tanssia ja puhetta yhteisöllisestä arjesta asumisesta.
Ti 12.7. Klo 13:40 – 14
Ke 13.7. Klo 12-12:20
Järjestäjät: Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Ikäteknologiakeskus ja Nuorisosäätiö. 

MÄ JA MUN KAVERI ELSA – kaikenikäiset yhdessä

Keskustelutilaisuus Porin kaupungintalon pihalla
Ma 11.7. Klo 11:45-13:00

Sukupolvien välinen yhteys rikastuttaa kaikkien elämää: yksinäisyys vähenee, elämänilo ja hyvinvointi lisääntyvät sekä elämänkokemusta ja osaamista siirtyy sukupolvelta toiselle.
Mitä jokainen voi tehdä yhteisöllisyyden lisäämiseksi? Keskustelijoina lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen Tampereen yliopistosta, finanssineuvos Katju Holkeri valtiovarainministeriöstä, Leena Ojalainen Porista ja Marianne Lahtinen Koko Suomi leikkii –hankkeesta. Paneelia luotsaa Peter Nyman.
Järjestäjät: Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ja Mannerheimin lastensuojeluliitto

Lisätietoa:

Sanna Kaijanen
Kehittämispäällikkö, Ikäteknologiakeskus / Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry
sanna.kaijanen@valli.fi, 040 5081716

Virpi Dufva
Toiminnanjohtaja, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry
virpi.dufva@valli.fi, 050 365 4664 

Aki Haaro
Asiamies, Nuorisosäätiö
aki.haaro@nuorisosaatio.fi, 040 138 0329

Kalle Sola
Nuorisoasumisen kehittämispäällikkö, Nuorisosäätiö
kalle.sola@nuorisosaatio.fi, 040 573 8114

Ikäteknologiakeskus on asiantuntijakeskus ikäihmisen hyvän arjen tukena. Kokoamme yhteen ja välitämme ikäteknologiaan liittyvää tietoa, osaamista, kokemuksia ja menetelmiä. Varmistamme, että iäkkäiden käyttäjien tarpeet huomioidaan teknologian kehitystyössä ja yhteiskunnallisessa keskustelussa. Ikäteknologiakeskus on osa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n toimintaa. Sen rahoittaja on Raha-automaattiyhdistys.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry (Valli ry) on vuonna 1953 perustettu valtakunnallinen vanhustyötä tekevä asiantuntijajärjestö. Teemme työtä paremman vanhuuden puolesta. Liitolla on 70 jäsenjärjestöä eri puolilla Suomea. Liitto kehittää vanhuspalveluja, järjestää koulutusta ja konsultaatiota sekä toimii jäsenjärjestöjensä edunvalvojana.

Nuorisosäätiö tukee nuoria aikuisia itsenäiseen asumiseen ja elämään rakennuttamalla ja ylläpitämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Säätiön vuokrakodeissa saa asua 35 ikävuoteen saakka.  Nuorisosäätiö on yleishyödyllinen yhteisö, jonka tarkoituksena on sosiaalinen nuoriso- ja kasvatustyö nuorten itsenäistymistä tukemalla. Nuorisosäätiön on perustettu vuonna 1961.