Kortteja äideiltä äideille, nuoret välittäjinä

Ikäihmisillä on valtava määrä elämänkokemusta ja aito kiinnostus nuoria kohtaan. Nämä asiat yhdistyivät Vallin Vanhustyön Trainee -nuorten ja Helander-kotien Maunulan palvelutalossa asuvien ikääntyneiden äitienpäiväkorttitalkoissa. Kortit lähetettiin Helsingin Ensikodissa asuville nuorille äideille.

Vanhat ja nuoret koolla.

Äitienpäiväviikon alussa Vallin Vanhustyön Trainee -ryhmä vieraili Ilmari Helanderin Vanhustensäätiön Maunulan palvelutalossa. Treffit nuorten ja asukkaiden kanssa oli sovittu askartelupöydän ääreen, jossa nuoria odottikin viisi innokasta palvelutalon asukasta. Päivän teemana oli tulevana sunnuntaina juhlittava äitienpäivä. Nuorilla ja ikäihmisillä synkkasi yhteisen tekemisen ääressä heti. ”Miten ihana ajatus!” huokaisi Aila, 78, kuullessaan minne valmiit äitienpäiväkortit tultaisiin toimittamaan. Keskustelu ajautui luonnollisesti äitiyteen ja nuoruuteen. Sota ja sen jälkeinen pula-aika vaikuttivat ikääntyneiden perhe-elämään ja äitiyteen suuresti, mutta he eivät kaikesta huolimatta muistelleet menneitä pahalla. Kaikki äidit pöydän äärellä olivat sitä mieltä, että äidin rooli ei ollut tuolloin helppo, mutta totesivat myös, että haasteita on nykyajan äitiydessäkin. Moni asukkaista oli sitä mieltä, että nuorilla on nykypäivänä paljon paineita, ja sama koskee äitiyttä.  

Terttu, 94, antoi omaksi ohjenuorakseen lapsenkasvatukseen puhumisen. ”Lapsille pitää puhua pienestä pitäen, vaikka he eivät itse vielä osaisi puhua. Lapset kyllä ymmärtävät, heitä ei kannata aliarvioida!”

Nuorten kysyessä ikääntyneiltä, millaisia terveisiä he haluaisivat nuorille äideille antaa, ei tarvinnut kauaa pohtia. ”Nauttikaa vauva-ajasta! Voimia! Luottakaa itseenne! Muistakaa rajat ja rakkaus.” Pitkiä ohjeita ei tarvita. 

Ullalla, 92, alkoi jutustelun myötä runosuoni sykkiä. Hän totesi: ”Hoivaa hellästi vauvaa, toivo äidille omaa rauhaa! Toivomme, että kaikki menee hyvin nyt ja tulevaisuudessa”

Ikääntyneet myös ihmettelivät, miksi ylipäänsä nuoriin kohdistetaan niin paljon ennakkoluuloja. ”Nykyajan nuoret ottavat huomioon ja toimivat eri-ikäisten kanssa paljon paremmin, kuin minun nuoruudessani”, totesi eräs jo 90 -vuoden rajapyykin juuri ylittänyt asukas.

iinalla 19 v. ja Ullalla, 92 v. synkkasi heti. 
            Yhteistyön tuloksena syntyivät kauniit kortit ja kauniit kädet
.

Helsingin Ensikoti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen ilahtui kuullessaan tulossa olevasta korttitoimituksesta. ”Meillä on täällä Vallilan ensikodissa tällä hetkellä 10 äitiä, Oulunkylässä ja Espoossa taas viisi molemmissa. Kortit menevät jakoon kaikille äideille”, suunnitteli Manninen. Ja korttejahan syntyi nuorilta ja palvelutalon asukkailta siihen tahtiin, että korttipajan rouvat meinasivat unohtaa lounasaikansa.

Korttiaskareiden jälkeen nuoret halusivat hemmotella palvelutalon asukkaita pienillä hieronnoilla ja kynsimanikyyrillä. Porukka viihtyi niin hyvin yhdessä, että Ilona, 93, keksi lähteä opettamaan nuorille vielä sisäcurlingia.

Kohtaamisia, viisaita ajatuksia ja mukavaa yhdessä tekemistä, siitä oli nuorten ja ikäihmisten päivä tällä kertaa Maunulan kodissa tehty. 

4.5.2015
Trainee terveisin
Suvi Hiltunen

Vanhustyön Trainee -hanke (2016–2017) tarjoaa työelämän ja opintojen ulkopuolella oleville nuorille mahdollisuuden tutustua ja testata soveltuvuuttaan vanhustyöhön. Hankkeessa nuoret huomaavat, että vanhustyö on kivaa ja mielekästä, ja että vanhustyössä riittää töitä. Hankkeessa nuoret tekevät avustavia vanhustyön tehtäviä, kuten ulkoilevat ja seurustelevat vanhusten kanssa ja toteuttavat erilaista viriketoimintaa vanhuksille. Hankkeen avulla nuoret saavat positiivisia kokemuksia vanhustyöstä ja samalla heidän työelämätaitonsa paranevat. Vanhustyön Trainee -hanketta toteuttaa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry ja se saa Raha-automaattiyhdistyksen Paikka auki -hanketukea.- See more at: https://www.valli.fi/ajankohtaista/uutiset/kortteja-aeideiltae-aeideille-nuoret-vaelittaejinae/#sthash.rhhyBKRN.dpuf